Skocz do zawartości

DzDzis inscenizacja bitwy 1939r w Beleniu..???

P.D

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...mowia o tym w radiu,kto to organizuje ???dodam,ze Beleń to wies miedzy Zdunska Wola a Sieradzem...w dniach 3-4-5 wrzesnia 1939 r miała tam miejsce bitewka z niemcami..
Napisano
witam, własnie wróciłem z uroczystości rocznicowych w strosńku - ta inscenizacja to byliśmy my - GRH Strzelcy Kaniowscy" z Łodzi - troche wybuchów, mała strzelanina i skromna inscenizacja w opraciu o odnowiony schron bojowy pod ckm. :) Strasznie mi sie podobało - niebawem zaczną do mnie schodzić fotki więc pochwale się wtedy na pewno ... ! Jak ktoś z was był i porobił jakieś może moglibyście sie podzielić ?
Napisano

A oto rozwinięcie tematu:

'Strzelcy Kaniowscy' w dniach 3-4 września 2005 roku wzieli udział w uroczystościach z okazji 66 rocznicy walk wrześniowych w Strońsku,Beleniu. Uroczystości trwały 2 dni - wśród nich znalazły się dwa mocno historyczno-patriotyczne punkty programu - sobotnia inscenizacja walk na odcinku ufortyfikowanym Beleń-Strońsko oraz niedzielna uroczystość na cmenatarzu w Strońsku połączona z apelem poległych. Sobotnia inscenizacja oparta była o zrekonstrowany przez członków naszej grupy schron bojowy (nr3 na tej pozycji). Schron w trakcie ponad miesięcznych prac został całkowicie oczyszczony z gruzu i otaczającego go bałaganu i zapomnienia - została także przygotowana namiastka umocnień polowych, które częściowo przypadkiem pokryły się z oryginalną linią okopów gdyż podczas prac wykopaliśmy mnóstwo polskich łusek i elementy wyposażenia żołnierskiego jak pochłaniacze od masek, haki i klamerki. Zainscenizowaliśmy niemiecki atak na polski schron - nagły ostrzał artylerysjki zaskoczył polską obronę, która jednak podniosła się szybko i stawiła zacięty opór. Walka trwała koło 20 minut i mimo szybko kończącej sie amunicji polskiej placówce udało się odeprzeć niemieckie uderzenie z przyczółka spod rzeki Warty. Ze schronu piekielnie grzał ckm, wspierany krótko przez rkm który szybko zostały rozbity (niestety musielismy z braku amunicyji do oryginałów improwizować i użyć ckm goriunowa i rkm zb-26). Inscenizacje poprzedzało słowo wstępne tak ciekawie skomponowane przez spikera że w momencie pierwszych wybuchów na pozycji polskiej zaskoczona i przerażona publiczność częściowo rzuciła się w panice na ziemie. Wedle szacunków oglądało nas około 2,5 tysiąca widzów. Wstęp był wolny i dla wszystkich po inscenizacji była darmowa grochówka oraz możliwość zwiedzenia schronu i całości pozycji. W mojej opinii wszystko wyszło przednie - zwykli szarzy ludzie byli zachwyceni, małe dzieci zbierały łuski jak szalone - szczególnie gdy nasz porucznik prażył do niemców ze swego Visa. Więcej oraz fotogaleria już niebawem na naszej stronie www oraz na forum.

Napisano
bolek extra sprawa ;-)

mozesz rozwiac moje watpliwosci czy wy mieliscie drelichy czy to tak jakos dziwnie swiatło padało???

pozdrowionka

Schrek

SRH ODWACH"
Napisano
heh :D tajne przez poufne :D ... nie potwierdzam nie zaprzeczam :D ... za to pochwale się że tego dnia strzelałem z magazynowego visa z 1938 i to w 100% legalnie !!!!!!!!!!!!! obok stał radiowóz i nic :D
Napisano
WItam
Zarabista imprezka naprawde najfajniejsze byla reakcja ludzi jak z zaskoczenia walna 1 ladunek.A m po rozkazie Kaprala rzucilismy sie na pozycje Pieknie poprostu .
Ku chwale Ojczyzny
28psk
MIQ
Napisano
heh fakt to było dobre bo w sumie z całości widowni i organizatrów i osób biorących udział w reko tylko z 10 osoób (z tego moze 3-4 zolnierzy) wiedziało kiedy zaczniemy wiec wyszło mocno realistycznie ... chłopaki z czujki z rkm mowili ze jak walneły pierwsze łądunki to po publiczności przewineło się gromkie o kuuuuuuuuurrrrrrr..." i wszyscy przucpneli bo nie wiedzieli co sie dzieje hahahahaaaa :D
Napisano

kuluary naszej potyczki :) ... era mediów haha ...

nieco więcej fotek u nas - zapraszam jak ktoś ma czas i ochotę:

http://www.28pp.fora.pl/viewtopic.php?t=63

Napisano
Bolek, gratulacje !!!
Tylko czemu u kaduka nikt tego sporo wczesniej nie nagłośnił ? (nie dał znać o imprezie)

pozdrawiam

Jacek
Napisano
może to i dziwne ale czasem bardziej zależy człowiekowi na tym uśmiechu i podziwie u zwykłego szarego człowieka który nie ma pojęcia o historii i militariach ;) ... poza tym nie nagłaśnialismy sprawy bo nie wiedzieliśmy czy impreza się uda ... a przyszło tak wiele osób że nas dosłownie zadeptali po walce ... :) mam nadzieję że w przyszłym roku nabierzemy rozmachu bo są ku temu wielkie szanse - a wtedy zaprosimy i Was :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie