P.D Napisano 3 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2005 ...mowia o tym w radiu,kto to organizuje ???dodam,ze Beleń to wies miedzy Zdunska Wola a Sieradzem...w dniach 3-4-5 wrzesnia 1939 r miała tam miejsce bitewka z niemcami.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
das_reich Napisano 3 Wrzesień 2005 Share Napisano 3 Wrzesień 2005 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleks Napisano 3 Wrzesień 2005 Share Napisano 3 Wrzesień 2005 Byłem tam [beleń 2005) dla mnie super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 witam, własnie wróciłem z uroczystości rocznicowych w strosńku - ta inscenizacja to byliśmy my - GRH Strzelcy Kaniowscy" z Łodzi - troche wybuchów, mała strzelanina i skromna inscenizacja w opraciu o odnowiony schron bojowy pod ckm. :) Strasznie mi sie podobało - niebawem zaczną do mnie schodzić fotki więc pochwale się wtedy na pewno ... ! Jak ktoś z was był i porobił jakieś może moglibyście sie podzielić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 A oto rozwinięcie tematu:'Strzelcy Kaniowscy' w dniach 3-4 września 2005 roku wzieli udział w uroczystościach z okazji 66 rocznicy walk wrześniowych w Strońsku,Beleniu. Uroczystości trwały 2 dni - wśród nich znalazły się dwa mocno historyczno-patriotyczne punkty programu - sobotnia inscenizacja walk na odcinku ufortyfikowanym Beleń-Strońsko oraz niedzielna uroczystość na cmenatarzu w Strońsku połączona z apelem poległych. Sobotnia inscenizacja oparta była o zrekonstrowany przez członków naszej grupy schron bojowy (nr3 na tej pozycji). Schron w trakcie ponad miesięcznych prac został całkowicie oczyszczony z gruzu i otaczającego go bałaganu i zapomnienia - została także przygotowana namiastka umocnień polowych, które częściowo przypadkiem pokryły się z oryginalną linią okopów gdyż podczas prac wykopaliśmy mnóstwo polskich łusek i elementy wyposażenia żołnierskiego jak pochłaniacze od masek, haki i klamerki. Zainscenizowaliśmy niemiecki atak na polski schron - nagły ostrzał artylerysjki zaskoczył polską obronę, która jednak podniosła się szybko i stawiła zacięty opór. Walka trwała koło 20 minut i mimo szybko kończącej sie amunicji polskiej placówce udało się odeprzeć niemieckie uderzenie z przyczółka spod rzeki Warty. Ze schronu piekielnie grzał ckm, wspierany krótko przez rkm który szybko zostały rozbity (niestety musielismy z braku amunicyji do oryginałów improwizować i użyć ckm goriunowa i rkm zb-26). Inscenizacje poprzedzało słowo wstępne tak ciekawie skomponowane przez spikera że w momencie pierwszych wybuchów na pozycji polskiej zaskoczona i przerażona publiczność częściowo rzuciła się w panice na ziemie. Wedle szacunków oglądało nas około 2,5 tysiąca widzów. Wstęp był wolny i dla wszystkich po inscenizacji była darmowa grochówka oraz możliwość zwiedzenia schronu i całości pozycji. W mojej opinii wszystko wyszło przednie - zwykli szarzy ludzie byli zachwyceni, małe dzieci zbierały łuski jak szalone - szczególnie gdy nasz porucznik prażył do niemców ze swego Visa. Więcej oraz fotogaleria już niebawem na naszej stronie www oraz na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 i kilka fotek ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 ognia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 ckm praży w wsio dookoła płonie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 i kolejne ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 moment przed bitwą ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 era mediów ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 sorki - wcieło mi fotkę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 i ostatnia ... jak będe miał wiecej to wrzuce lub zpodam linka :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 bolek extra sprawa ;-)mozesz rozwiac moje watpliwosci czy wy mieliscie drelichy czy to tak jakos dziwnie swiatło padało???pozdrowionka SchrekSRH ODWACH" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 heh :D tajne przez poufne :D ... nie potwierdzam nie zaprzeczam :D ... za to pochwale się że tego dnia strzelałem z magazynowego visa z 1938 i to w 100% legalnie !!!!!!!!!!!!! obok stał radiowóz i nic :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miq Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 WItam Zarabista imprezka naprawde najfajniejsze byla reakcja ludzi jak z zaskoczenia walna 1 ladunek.A m po rozkazie Kaprala rzucilismy sie na pozycje Pieknie poprostu .Ku chwale Ojczyzny 28psk MIQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 heh fakt to było dobre bo w sumie z całości widowni i organizatrów i osób biorących udział w reko tylko z 10 osoób (z tego moze 3-4 zolnierzy) wiedziało kiedy zaczniemy wiec wyszło mocno realistycznie ... chłopaki z czujki z rkm mowili ze jak walneły pierwsze łądunki to po publiczności przewineło się gromkie o kuuuuuuuuurrrrrrr..." i wszyscy przucpneli bo nie wiedzieli co sie dzieje hahahahaaaa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 Bolek a ja ci na bzurze wode nosiałem ehhhhhhh Schrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 no to jeszcze parę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 kuluary naszej potyczki :) ... era mediów haha ... nieco więcej fotek u nas - zapraszam jak ktoś ma czas i ochotę:http://www.28pp.fora.pl/viewtopic.php?t=63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 Bolek, gratulacje !!!Tylko czemu u kaduka nikt tego sporo wczesniej nie nagłośnił ? (nie dał znać o imprezie)pozdrawiamJacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 może to i dziwne ale czasem bardziej zależy człowiekowi na tym uśmiechu i podziwie u zwykłego szarego człowieka który nie ma pojęcia o historii i militariach ;) ... poza tym nie nagłaśnialismy sprawy bo nie wiedzieliśmy czy impreza się uda ... a przyszło tak wiele osób że nas dosłownie zadeptali po walce ... :) mam nadzieję że w przyszłym roku nabierzemy rozmachu bo są ku temu wielkie szanse - a wtedy zaprosimy i Was :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 4 Wrzesień 2005 Share Napisano 4 Wrzesień 2005 i jeszcze jeden przydatny link: http://cyberkot.net/FOTO/fotografie/imprezy/Inscenizacja%20wrzesien%201939%20(2005)/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.