Jump to content

I znów Legnica

Sereklegnica

Recommended Posts

Co myślicie o zrobieniu wspólnymi siłami jakiegoś planu walk o Legnicę?
Wielu twierdzi, że nie było żadnych walk, a jednak przytoczę taki mały cytat z Dolny Śląsk 1945 - Wyzwolenie": Najcięższe jednak boje toczyły się 9 lutego w rejonie Legnicy. Południową część miasta zdobyły 218 i 309 Dywizja Piechoty 22 Korpusu 6 Armii. W tym samym czasie 9 Korpus Zmechanizowany Gwardii 3 Armii Pancernej Gwardii (wprowadzony z drugiego rzutu) obszedł Legnicę i uderzył na miasto od zachodu. W godzinach popołudniowych do walk włączyła się atakująca od zachodu 214 DP, zaś od północy 373 DP 78 Korpusu 52 Armii. Wobec groźby całkowitego okrążenia Niemcy zaczęli pośpiesznie wycofywać się z miasta. W późnych godzinach wieczornych Legnica była wolna. Jedynie w paru punktach (m.in. w zamku piastowskim) odcięte grupy hitlerowców stawiały opór do rana 10 lutego."
A więc jakieś tam walki jednak się toczyły.
OD RAZU MÓWIĘ: Nie zmuszam nikogo do podawania informacji, to nie jest próba znalezienia miejscówek, a jedynie zrobienia mapy walk, takiej jak np. w ksiażce Dolny Śląsk 1945- Wyzwolenie" (O Wrocław czy Głogów).
Wiadomo, że Niemcy bronili się na wzgórzu Siegeshohe. Poza tym w zamku i przy ul. Grabskiego (chyba 23 lub 21).
Ja łuski mauserowskie znalazłem we własnym ogródku (Lotnicza 12).
Największe pytanie brzmi, co było ową południową częścią miasta? Ul. Jaworzyńska?
Czy ktoś widział gdzieś na budynkach ślady kul, odpryski po bombach itp.?
Wiem, że walki toczyły się przy wjeździe od strony Kunic na Piekary - kiedyś podobno łuski walały się tam na powierzchni.
Myślicie, że lotnisko się broniło?
W okolicach giełdy jest pare bunkrów.
Myślicie, ze użyto ich do obrony miasta?
PS.
Większość tych miejsc to teraz miasto lub pola uprawne, więc dobrych miejscówek nie stracicie - jak na polu da się coś znaleźć to tylko w kawałkach, a w mieście i tak nikt nie szuka).

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information