Skocz do zawartości
  • 0

nieznana kalmra

piterb1

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
niestety pare metrow ode mnie kopnał ja kolega:) na zachodzie potwierdzaja tez nasze tezy - ze albo polityczna szkola albo okolice hj - czyli wyposrodkowujac szkolka hj:)
ciekawe w tym wszystkim jest tylko to ze nikt z fachmanow takiej nigdzie nie widzał.
podsumowujac na 90% procent to run - czyli cos nazistowskiego (komunisci odpadaja)
i na 99% cos paramilitarnego
ps. a w ordennsburgach noszono jakies specyficzne klamerki?
pozdr
Napisano
Witajcie,
To klamra szkoły dowódców HJ. Tako żecze Zaratustra czyli
Michael Dortheim: autor , także rycin klamer w książce
wydanej w 1969 w erefiu.

Rzadka odmiana, mały producent, solidna robota, super strzał
pzdr :)
Napisano
Według mnie, jest to jakaś odmiana klamry SA Fuehrerschule - szkoły dowódców SA. W literaturze przedmiotu jest mi znana podobna klamra (z motywem skierowanej do góry strzałki - runu Tyr) (twoja jest sfotografowana do góry nogami), ale tamta ma wieniec. Może to więc być klamra związana z SA - oprócz masowo występujących wzorów podstawowych, występowało również wiele odmian.
Daniel
Napisano

tył . belka jak w zwyklych np wehrmachtu stalowa , slad po lutowanym uszku , zadnych sygnatur , cała chyba alpakowa i dodatkowo pokryta na całosci niklem. sugestie mile widziane

Napisano
dzieki daniel za przypuszczenia -tez kojazylo mi sie to z runem tyr -ale strzałka napewno jest do dołu - nie mialo by sensu odwracac run na klamrze -wiec przypuszczam ze to jednak nie run . czy mozesz dac foto klamer kojarzacych sie z pozwyzsza? pozdrawiam i dzieki
Napisano

Fotka z książki, więcej żadna klamra nie kojarzy mi się z Twoją. Opis wykonania zgadzałby się - klamra niklowana. Nie wiem, czy coś pomogłem, może ktoś coś jeszcze wie. Powiem tak - nie wiem na 100% co to jest, ale chciałbym taką w kolekcji:-)
Daniel

Napisano
dzieki za spekulacje. przychodzi mi do glowy jeszcze jeden trop . po pierwsze sie walnelem -szczałka jest w góre -czyli jest to prwdopodobnie run tyr. pod drugie niklowane klamry z jednym runem s mial jungvolk - wiec moze to cos z tych okolic .pozdro
Napisano
Piterb, ta klamerka jest na 100% do góry nogami, weź sobie np. dowolną klamrę WH. LW lub HJ i zobacz, jak układają się zaczepy z tyłu. Strzałka powinna być do góry, a jedyną klamrą, która kojarzy mi się z tym symbolem jest właśnie klamra SA Fuhrerschule, którą pokazałem na fotce. Może to być jej lokalna, lub późna odmiana - wskazuje na to np. jej uproszczone wykonanie i stalowy widelec. Przyszło mi też do głowy, że może to jest kotwica, ale odrzucam tą hipotezę. Motyw 3 skierowanych do dołu strzałek jest na klamrze SPD Reichsbanner Eisener Front" - niewielkiej przedhitlerowskiej komunistycznej organizacji robotniczej z lat 1931-33, ale to też bym odrzucił. Moim zdaniem, jesteś znalazcą jednej z ciekawych odmian klamry szkoły liderów SA. A jak Ci się ona nie podoba, to chętnie odkupię:-)
Pozdro!
Daniel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie