Skocz do zawartości
  • 0

Co oznaczla zólta splonkna.

Mlody Mauser

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jesli to mauzerek to byly czarne czerwone, zielone niebieskie,czerwone. ale o zoltych nie slyszalem.
moze lepiej chociasz podaj jakis orientacyjny wymiar.
czy zolte to napewno kolor farby na spodzie luski, czy kolor metalu?
Napisano
Panowie wiem jak luska wyglada i jaki ma kolor.
Jest to akurat luska stalowa i ma kolor metalowy:) a splonka zolty!no wiec??
Ps.Pik78 ty mnie juz niewkurzaj.
Pozdro
ps2:jak z tymi zdjieciami fantow??wyslesz na maila?
Napisano
Witam.
Jeśli jest to łuska niemiecka systemu Mauzera to w ten sposób znakowano spłonki pocisków miotających dla granatów odłamkowych (Treibpatrone).
Pozdrawiam. Hu13ert(jr)
Napisano
Austria-po odejsciu rosyjskich wojsk zostalo troche amunucji do pistoletow PPS, wykorzystala to policja po zuzyciu akunicji uruchomiono produkcje, splonki o srednicy 4.4mm z czerwonymi obwodkami.

Jugoslawia-obwodki splonki kolor ceglasto-pomaranczowy, lata 50-siate dla wojska.
Napisano
Widzę,że się wdał jakiś chaos...
Identyfikowałem nabój PPS'a Kol.Wraitha i myślałem,że chodzi o wojenną produkcję...na reszcie się nie znam.
Pozdrawiam.
Napisano
teoretycznie bez pewnosci na 100%
koloru nie znalazlem ale bez oznaczen produkowano w poczatkach lat 30-dziestych w Tule [Tuła 1930-42rok] [rosja], ale spłonka miala srednice 4.9 , zamiast 4.5 w poźniejszych.
oznaczenia na dnie luski pojawily sie w 1943 roku kiedy uruchomino produkcje w wielu fabrykach na całym terytorium ZSRR. dokladna lokalizacja nie jest znana do dzis bo jeszcze dzialaja.

inna ciekawostka ale to raczej napewno nie ten:
usa-na zamowienie rzadu Laosu [azja], w rzeczywistosci do urzytku sluzb specjalnych, produkcja lata 60-siate, tesz nie nosily zadnych oznaczen.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie