Skocz do zawartości

nieśmiertelnik-identyfikacja

greku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z pewnością jest to nieśmiertelnik, tylko jakiej armii, proszę o pomoc. Na stronie pierwszej, tej na skanie jest
napis: 2253 POITIERS, na stronie drugiej : 1930 MONTOUX
JULES

Napisano

strona druga, nieśmiertelnik jest wykonany z alpaki, leżał w bardzo złej ziemii i toche go zjadło, jego wymiary to 4 X 3,5 cm

Napisano
Witam!
Jest to Francuski nieśmiertelnik. Ten kto go nosił urodził się w Lipcu 1930 roku. Więcej nie wiem bo Francuskiego się nie uczę, ale myślę, że inne dane to jakieś miasta.

Pzdr.
bartekl23
Napisano
Małe sprostowanie 1930 to nie rok urodzenia a rok wcielenia do armii. Poitiers to nazwa miejscowości, poza tym numer żołnierza i imię i nazwisko. Nieśmiertelnik był noszony jak bransoletka.
Napisano
Odnosnie tego co robili Francuzi na wybrzeżu to sa przynajmniej 2 opcje. Pierwsza to służba w armii niemieckiej (nie wiem czy mieli oni swoje czy dostawali niemieckie nieśmiertelniki), druga to jeńcy wojenni. Byli oni przydzielani np. do pracy w gospodarstwach niemieckich. Potem uciekali razem z ludością cywilną z Prus, często wraz z rodzinami u ktorych mieszkali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie