gibki9 Napisano 26 Sierpień 2005 Autor Napisano 26 Sierpień 2005 witam mam stare mapki kongresowe i nie rozumioem niektorych oznaczenprosze o rozszyfrowanie o to one:-H.H.-Z.O.-B.B-K.O.-Z.S.oraz znaczek słoneczka,znaczek jak by wiatraka czy to młyn??dziekuje z gory.
pieczarka Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 Do dzis dnia za pomocą słoneczka" przedstawia się młyny wodne. Trąbka- stacja pocztowa"??? Skróty - może by jakiś skan?
sqh Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 To jest konkretnie mapa austriacka 1:200000, o charakterytycznym, kolumnowym formacie i zasięgu stopień szerokości na stopień długości.H.H. = Herrenhaus = dwórZ.O. = Ziegelofen = cegielnia (z piecem)B.B. = Brantweinbrennerei = gorzelniaK.O. = Kalkofen = wapiennikZ.S. = Ziegelschlag = cegielniaSłoneczko to faktycznie młyn (wodny), a trąbka to poczta (z ruchem osobowym).Mam nadzieję, że nie kupiłeś jej od żadnego zdziercy? Niemal wszystkie są dostępne za darmo w necie, na przykład:http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/37-51.jpg
gibki9 Napisano 29 Sierpień 2005 Autor Napisano 29 Sierpień 2005 nie nie kupilem:)wlasnie mam z tej stronki,dzieki za objasnienia,a co oznacza ruch osobowy??
sqh Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 Dawniej poczta, oprócz listów i paczek, przewoziła także ludzi - według rozkładu, ale jeśli komuś się spieszyło, to mógł wynająć także pozarozkładową ekstrapocztę. Usługa ta oczywiście powoli zanikała wraz z rozwojem kolei, ale po ziemiach polskich, ponieważ kolej rozwijała się tak, jak to widać do dziś, dyliżanse kursowały bodaj do I wojny światowej. Paradokumentalną, szczegółową rekonstrukcję podróży Pocztą Wozową Polską z Warszawy do Poznania w czasach Królestwa Polskiego, plus inne informacje na temat tego środka transportu, zamieścił Zbigniew Prus-Niewiadomski w Obyczaje, Kultura, Osobliwości", Kraków 1975.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.