Skocz do zawartości

Kołobrzeg i okolice vol.II

Luca

Rekomendowane odpowiedzi

tak wlasnie o to chodzi ale ja sobie nie przypominam zeby tam byl przepust wodny a sianozety znam lepiej niz lodz faje fanty mi tam wychodzily pzdr lobo jakbys sie czegos dowiedzial o tym to napisz najlepiej dopisz do grupy lodz

• Odpowiedzi 138
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Masz to jak w banku. Jak czegoś sie dowiem o tym to sie odezwę. Popytam sie miejscowych znajomych i cos moze wypłynie.

A tak na marginesie to mapka musi pochodzic sprzed 1933r ? Czy masz info o mapie? Może rok wydania ?

Tak juz mam obydwie mapy. Wielkie dzięki jeszcze raz !!!
Co do map z Twojej okolicy to raczej nie mam ale przeglądne moje zasoby... a moze cos bedzie ;)
Wiesz co - w najblizszym czasie przyjrze sie mapom które ja posiadam, moze cs podobnego będzie. W razie W odezwe sie co wyszło.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Witam wszystkich bardzo gorąco
Przede wszystkim chce przeprosic kolege LOBO że tak długo nie odpisywałem na jego pytanie na łamach forum,ale spowodowane jest to tym że już nie mieszkam w Kołobrzegu i mam utrudniony dostęp do neta.
Ale odpowiadając na twoje pytanie Tomku to 16dKZOP poszedł na dobre na żyletki,krypy stoją i powoli nabierają wody.Obiło mi się o uszy że miały przejść do agencji mienia wojskowego i później miałyby iść na przetarg ale nie wiem jak ta sprawa się skończyła.Ja obecnie przeniosłem się na PO 14 Mrzeżyno.To co prawda też MW ale niestety nie okręty.Ale w swoim domowym archiwu mam zdjęcia upamiętniające te 28m.kutry torpedowe.

pozdrawiam blady...

• 1 month later...
Witam
Jak narazie z tego co wiem MW nie spieszy sie z oddaniem terenów. Do tego doszło zlikwidowanie w lipcu Komendy Portu a zastąpił ją nowy twór: Punkt Bazowania MW. Jesli cos bedzie wiadomo to napiszę.

Obert8 co do tego znaku to trza by było dorwać Messtischblätter 1:25 000 - arkusz numer 1760 lub 1860 a najlepiej oba :)

Kolego Blady pomimo ze wywiało Cię do Mrzeżyna to mysle ze nas nie opuscisz i bedziesz u nas czesto !

• 2 weeks later...
Witam gorąco w tak ponury i zimny dzień listopada.
Niestety kolego woytas teraz jest to prawie nie możliwe a to dlatego, że od lipca gdy Komenda Portu Wojennego przekształciła się w Punkt Bazowania MW uległy zmianie przepustki stałe dla pracowników zarówno cywilnych jak i żołnierzy.Gdybyś dał znać przed wakacjami że cię interesuje ten teren to ze zdjęciami dawnych umocnień w postaci okopów,zasieków już poważnie skorodowanych,rowu przeciwczołgowego,starego punktu obserwacyjnego,3-ech stanowisk dział, gdzie jedno jest a przynajmniej był na chodzie kalibru nie jestem pewien ale coś około 200mm.,może trochę więcej nie był by większego problemu.
Ale jeśli chcesz to odezwij się do mnie na maila to napisze ci coś ciekawego niezbyt legalnego i dlatego nie nadającego się na forum.

pozdrwiam B...

Witam,
Blady daj znac jak bedziesz sie wybieral do K-gu to moze jakies pivko sie wypije i pogada :)

Woytasowi pewnie chodzi o teren jednostki w Mrzeżynie a nie teren MW w Kołobrzegu.

Co do terenu MW w Kołobrzegu to sa tam 4 (nie 3) stanowiska armat morskich B-13 kalibru 130mm. Jedna z B-13 jest sprawna naa stanowisku a druga zostala przekazana do kołobrzeskiego muzeum...

Pozdrawiam !
ps: napisz mi to na maila jesli możesz - to cos niezbyt nadającego sie na forum ;)

Co do Mrzeżyna to jego historia z tego co wiem nie została spisana a jesli juz to niezbyt dokladnie. Myslimy aby to zrobic ale z braku informacji jeszcze sie trzeba wstrzymać.
Co do Mrzezyna to tu na forum był wątek o nim. Poszukaj :)

Za to historia 19 BAS jest juz spisana - wystarczy poszukac na jednej z kołobrzeskich stron.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie