mietek Napisano 18 Listopad 2007 Autor Share Napisano 18 Listopad 2007 KaktuS - dziekuje za znalezienie fotki, wlasnie o takowa chodzilo.Bjar_1 - na szkicu jest wersja z obsada bagnetu, wprowadzono ja pod koniec wojny. Tak wiec spokojnie mozesz pominac ja, czyli zwykle zkonczenie trzonka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam39-45 Napisano 23 Listopad 2007 Share Napisano 23 Listopad 2007 WitamMam zamiar w niedalekiej przyszłości sprawic sobie porządną replikę koszuli brytyjskiej. Interesuje mnie okres walk w Afryce i Normandii, stąd pytanie, czy mogę np. używac podczas walk we Francji ,,Airtex Shirt'' czy już muszę sobie na to sprawic collarless shirt? Jaką koszulę nosic pod battledressem podczas wyjsc oficjalnych? (pod krawatem)Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Listopad 2007 Share Napisano 24 Listopad 2007 Kaktus - dzięki za rysunek!Mietek - a po kiego była ta obsada bagnetu? I jaki był to bagnet? Długi do Lee-Enfielda czy gwóźdź" do Stena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam39-45 Napisano 24 Listopad 2007 Share Napisano 24 Listopad 2007 Raczej do gwoździa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Listopad 2007 Share Napisano 24 Listopad 2007 A jaki cel miało osadzanie bagnetu w tym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 24 Listopad 2007 Autor Share Napisano 24 Listopad 2007 Gwozdz, uzywanie jako macki/klujki saperskiej do szukania min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Listopad 2007 Share Napisano 24 Listopad 2007 Dzięki za informację, powiem szczerze że nie słyszałem o tym...pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 24 Listopad 2007 Share Napisano 24 Listopad 2007 - Adam 39-45 - o koszulach tutaj http://www.odwach.aplus.pl/rku/index.php , dział 1940-1947. Szukanie rysunku to była czysta trzygodzinna przyjemność, ale teraz mam pewien porządek na dysku. gwóźdź" + obsada kopaczki to częsty widok, szczególnie że niemcy raczej nim mieli dużo i umieli ich używać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 KaktuS - Twoja puszeczka z wlewem moze byc od kompletu kuchenki typu primus, na spirytus do rozpalenia, podobne puszeczki roznego ksztaltu (okragle, prostokatne) sa na:http://myweb.tiscali.co.uk/huntnhound/pressure%20stoves.htmPoszperaj tez na http://www.spiritburner.com/forum/Primusy w roznych odmianach byly w wojsku uzywane (zarowno wojskowe jak i cywilne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 28 Listopad 2007 Share Napisano 28 Listopad 2007 Mietek jesteś nieoceniony - wielkie dzięki. Przy okazji zamieszczę zdjęcia noich kuchenek, tym bardziej, że swego czasu na lokalnym złomie znalażłem takiego klasycznego primusa", w wersji napędzanej naftą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 Primusy ladna rzecz, lubie je:)Choc coraz trudniej je dostac, szczegolnie kompletne.Do rekonstrukcji Brytyjczykow to sie nadaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 I kolejne, wg opisu w ksiazce zaraz po zrobieniu tego zdjecia nadlecial pocisk mozdzierzowy i zabil gotujacych. Los primusa nie znany. Fotka z 1944. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 No i ostatnio trafiona kopaczka"`1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Grudzień 2007 Share Napisano 21 Grudzień 2007 `2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 19 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2008 kolejne buty co do ktorych mam watpliwosc, jakie to sa?Widac ze wysokie, skora chyba gladka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 19 Styczeń 2008 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2008 Niemieckie? Kopie niemieckich? Kanadyjskie assault boots"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 1 Marzec 2008 Autor Share Napisano 1 Marzec 2008 Pare ciekawych linkow.Ladne zdjecia lyzek brytyjskich: http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=36226&page=4Zandarmeria kanadyjska, w tym cos dla motocyklistow: http://www.mpmuseum.org/provostbd.htmlDuza kolekcja zdjec Kanadyjczykow: http://www.collectionscanada.gc.ca/archivianet/faces/001048-110.01-e.php?submit=Submit&q1=army&interval=50&sk=301&&&&&&&PHPSESSID=ob7ja7ee84igvm6jmlanmne6m0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART25 Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 Tak trochę wątek przygasł więc odświeżę skromnym pytaniem.Tak się zastanawiałem ilu jest pasjonatów PSZ/Z,i czy można to jakoś zliczyć?Ilu zrzeszonych w różnorakich grupach a ilu wolnych strzelców?I jeszcze jedno,tak na pocieszenie dla siebie,ile mieliście wpadek z własnej niewiedzy przy kompletowaniu sprzętu?Mi się trafiały na początku często gdy z niewiedzy kupowałem rzeczy opisane jako brytyjskie a po czasie odkrywałem prawdę,więc takie fanty lądowały w skrzyni.Pochwalcie się swoimi kolekcjami,ja mam na razie skromniutki kącik,trochę jeszcze wisi na motorze,już gdzieś dawałem zdjęcie,ale manekina się nie dorobiłem jeszcze.Pozdrawiam serdecznie.Skoro wątek o oporządzeniu to pokamy swoje przy okazji się wpisując to może wyjdzie ilu nas jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2008 To ze tak powiem moja prywatna kolekcja - 4 sztylety FS w roznych odmianach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 7 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Plus ciekawy link. Zdjecia z kolekcji Imperial War Museumhttp://www.iwmcollections.org.uk/qryPhotoImg.asp Wpisujemy w wyszukiwarce slowo i wybieramy okres, nawet dziala, choc opisy obejmuja tylko pierwszy plan zdjec.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 19:12 09-04-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pattern1937 Napisano 7 Kwiecień 2008 Share Napisano 7 Kwiecień 2008 To ja w Battledressie, koszula powojenna brytyjska wystaje jak u żula, ale nie mam spodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pattern1937 Napisano 7 Kwiecień 2008 Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Na tym zdjęciu jest troszkę moich błędów, np. niewłożony korek od manierki, nie założony pasek od maski p-gaz na ramię. Graty osobiste są w small packu, a reszta gratów w oddzielnym large packu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pattern1937 Napisano 7 Kwiecień 2008 Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Zapomniałem foty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palladin Napisano 26 Kwiecień 2008 Share Napisano 26 Kwiecień 2008 czesc!dzis wszedlem przypadkiem na to forum i w przyplywie entuzjazmu postanowilem zalozyc sobie konto:) chcialem nawiazac do pytania Pawełły z 2006-05-10 i watku brytyjskiego oporzadzenia w AK. Byc moze ladownice z naszych zdjec naleza do tego samego gatunku"? z pewnoscia mialoby to logiczne uzasadnienie. mam male pytanie: czy Polacy z II Korpusu uzywali battle dress'ow pattern 1940? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pattern1937 Napisano 3 Maj 2008 Share Napisano 3 Maj 2008 Tak używali wszystkich wzorów battledressów, mam na myśli P37, P40 oraz Denim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.