Skocz do zawartości

Obelisk ze swastyką

kibic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Włócząc się po okolicznych lasach natknąłem się obok porośniętych chwastami gruzów na taki oto obelisk ze swastyką.Wysokość obelisku ponad 2 metry,średnica okręgu ze swastyką około metra.Nurtuje mnie pytanie: dlaczego swastyka ma ramiona załamane w odwrotną stronę.Czy ktoś się już spotkał z czymś takim?
Pzdr.

Napisano
swarożyca jest znakiem solarnym. ramiona w drugą strone to symbol nocy i takie tam. wpisz w wyszukiwarkę od metra tego jest na necie
Napisano
Finlandia:)?Myślisz o wódce:))?A na poważnie-ten obelisk to Dolny Śląsk.Zatem miejsce kultu nazistów? Oj,zaczyna mnie swędzieć łopatka:)
Napisano
Witam chciałem zauwazyc ze ta swastyka ma odwrucone ramiona wiec nie moze byc nazistowska ani symbilem finlandi bo jest taka sama jak niemiecka tylko na czarnym tle a tego symbolu co jest na kamyczku uzywano w bardzo duzo dziedzinach na jakis tam znak buddyjski jak chcecie to sobie poczytajci.Pozdrawiam http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka
Napisano
Na bardzo stare to to nie wygląda,i nie wiem czy dobrze widzę ale w środku to chyba jest malowane na zielono.(może mnie oczy zawodzą)
Najłatwiej bądzie popytać chyba starszych ludzi z okolicy a najpewniejszych informacji udzieli zapewne leśniczy.Oni wiedzą co u nich w lesie piszczało.
Napisano
Z pewnością nie jest to pozostałość po Prasłowianach, jest to masywny betonowy blok:)).Blitzkrieg-to zielone na owym znaku to jakieś porosty,coś w rodzaju mchu.Myślę, że pomocne w rozwikłaniu tej zagadki byłoby sąsiednie coś" (na fotce niewidoczne)- gdyby nie fakt ze jest to obecnie żałosną kupką gruzów,porośniętych wysokimi chwastami. Dzięki za wszystkie sugestie-kibic.
Napisano
Nie mylmy pojęć. Swastyka (crux gammata) złożona z 4 odwróconych greckich liter gamma wyglądała własnie tak jak na tym zdjęciu. Krzyż gamma wystepował w religiach pogańskich i wschodnich. A tu sobie zacytuje...zacytam?...Pierwsze kontakty Hitlera z okultyzmem miały prawdopodobnie miejsce w benedyktyńskim opactwie Lambach, niedaleko austriackiego Linzu. Ambona klasztornego kościoła, do którego młody Adolf musiał uczęszczać, została przyozdobiona znakami tzw. krzyża gamma, czyli swastyki. Sęk w tym, że swastyki z Lambach były swoiste. Otóż ramiona ich łamią się w stronę prawą - ten sposób rysowania przejmą później hitlerowcy natomiast klasyczny krzyż gamma łamie ramiona w lewo"...
Także (wiem, że to dziwnie brzmi bo faszyzm za bardzo wbił nam sie w pamieć) swastyka którą znalazłeś jest prawdziwą swastyką a nie żadnym hitlerowskim symbolem.
Natomiast czemu znajduje sie na betonowej płycie tego nie wiem :-(

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)
  • 3 weeks later...
Napisano
Najgorsze jak sie okaże,że to brama wjazdowa do młyna :-) Wtedy wszystkie nasze dywagacje bedzie mozna o kant d... rozbić. :-))))

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie