Stachuss Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 Witam wszystkichOstatnio dostałem całkiem fajne foto grupowe pradziadka z wojska (całość - www.stachuss.webpark.pl/zbiorowa.jpg ) , wszystko ok.. ale czyżby ten ktoś na środku (fota) nie jest jakims znanym jegomościem? Zdaje mi sie że widziałem gdzies już tą twarz... czy to moje fanaberie ?? ;)Stachu
Frozzer Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 zalezy kogo masz na mysli. pikelhauba jest grenadierska. jezeli myslales o adolfie, to on byl zdaje sie w 13 pulku piechoty
Frozzer Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 poza tym, nie byl tak odznaczony. dostal o ile dobrze pamietam odznake za rany, po ktoryms z atakow gazowych
Wraith Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 A znacie strony gdzie można znaleźć swoich praojców ewentualnie wrzucić jego dane by dostać jakieś ewentualne informacje?? Wujek mojego ojca poległ gdzieś na froncie zachodnim w I W.Św służąc w armii pruskiej i nic nie wiemy na ten temat.
general1006 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Mój pradziadek służył w armii pruskiej jako huzar. Wiem tylko tyle, że był ranny odłamkiem w nogę i, że nosił też jakiś krzyż. Niestety ani babcia ani jej dwie siostry nie potrafią powiedzieć jaki? Szkoda, że nie zachowały się fotografie pradziadka w mundurze i inne pamiątki.
Stachuss Napisano 22 Sierpień 2005 Autor Napisano 22 Sierpień 2005 Nie , nie chodziło o adolfa :) A że grenadierska to w sumie wiem, bo mam wykaz jednostek w których służył. Gdzieś chyba widziałem tę twarz.... A gdzie mozńa sie dowiedzieć - niemieckie archiwum, tyle że jeszcze nie korzystałem i nie wiem ile sie płaci.
Stachuss Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Jak sie dowiedziałem, jest to 3 Kompania 8 Regimentu Grandierów im. Króla Fryderyka Wilhelma III.... nieźle :)
Wiesław Napisano 5 Styczeń 2006 Napisano 5 Styczeń 2006 To w takim razie był :Leib-Grenadier-Regiment König Friedrich-Wilhelm III.(1. Brandenburgisches) Nr. 8, w końcu XIX w i do 19145 stacjonował we Frankfurcie nad Odra i okolicach.Podaj lata słuzby dziadka to moze znajdziemy dowódców. Najlepiej jak byś podał date zrobienia fotografii.PozdrawiamWiesław
Stachuss Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 Zdjęcie zrobiono najwczesniej w listopadzie 1913 roku, a najpóźniej przed wybuchem wojny więc zakres nie jest duży.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.