Skocz do zawartości

Wojacy w pickelhaubach

Stachuss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Ostatnio dostałem całkiem fajne foto grupowe pradziadka z wojska (całość - www.stachuss.webpark.pl/zbiorowa.jpg ) , wszystko ok.. ale czyżby ten ktoś na środku (fota) nie jest jakims znanym jegomościem? Zdaje mi sie że widziałem gdzies już tą twarz... czy to moje fanaberie ?? ;)

Stachu

Napisano
A znacie strony gdzie można znaleźć swoich praojców ewentualnie wrzucić jego dane by dostać jakieś ewentualne informacje?? Wujek mojego ojca poległ gdzieś na froncie zachodnim w I W.Św służąc w armii pruskiej i nic nie wiemy na ten temat.
Napisano
Mój pradziadek służył w armii pruskiej jako huzar. Wiem tylko tyle, że był ranny odłamkiem w nogę i, że nosił też jakiś krzyż. Niestety ani babcia ani jej dwie siostry nie potrafią powiedzieć jaki? Szkoda, że nie zachowały się fotografie pradziadka w mundurze i inne pamiątki.
Napisano
Nie , nie chodziło o adolfa :) A że grenadierska to w sumie wiem, bo mam wykaz jednostek w których służył. Gdzieś chyba widziałem tę twarz.... A gdzie mozńa sie dowiedzieć - niemieckie archiwum, tyle że jeszcze nie korzystałem i nie wiem ile sie płaci.
  • 4 months later...
Napisano
To w takim razie był :
Leib-Grenadier-Regiment König Friedrich-Wilhelm III.
(1. Brandenburgisches) Nr. 8, w końcu XIX w i do 19145 stacjonował we Frankfurcie nad Odra i okolicach.
Podaj lata słuzby dziadka to moze znajdziemy dowódców. Najlepiej jak byś podał date zrobienia fotografii.
Pozdrawiam
Wiesław
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie