Mieszkam w swoim miescie już ponad 30 lat i myślałem ze znam juz wszystkie konstrukcje drugowojenne pozostawione przez niemców w mieście.Jednak ostatnio odkrylismy coś
owego" i mamy z bratem nadzieję że nie ostatniego.Odkrycie to wywołało jednak mjędzy nami drobną sprzeczkę: Ja twierdzę iż jest to schron przeciwlotniczy ponieważ konstrukcja ta nie posiada żadnego okienka i jest całkowicie betonowa.Z relacji osób mieszkających koło konstrukcji (środek osiedla pracowniczego) wynika iż to coś" (też określają to bunkrem) połączone było zasypanymi obecnie tunelami z wysokimi bunkrami na terenie dawnego obozu przejściowego.Brat jednak upiera się iż był to bunkier obserwacyjno-ostrzałowy. Mam nadzieję że pomozecie nam rozwiązac braterski konflikt słowny jakimiś konkretnymi wskazówkami.Przepraszam za jakość zdjęć ale obiekt odkryliśmy o dośc późnej porze niemniej jednak myślę że jest wystarczająco widoczny by stwierdzić co to właściwie jest?
Pytanie
snake242
Mieszkam w swoim miescie już ponad 30 lat i myślałem ze znam juz wszystkie konstrukcje drugowojenne pozostawione przez niemców w mieście.Jednak ostatnio odkrylismy coś owego" i mamy z bratem nadzieję że nie ostatniego.Odkrycie to wywołało jednak mjędzy nami drobną sprzeczkę:
Ja twierdzę iż jest to schron przeciwlotniczy ponieważ konstrukcja ta nie posiada żadnego okienka i jest całkowicie betonowa.Z relacji osób mieszkających koło konstrukcji (środek osiedla pracowniczego) wynika iż to coś" (też określają to bunkrem) połączone było zasypanymi obecnie tunelami z wysokimi bunkrami na terenie dawnego obozu przejściowego.Brat jednak upiera się iż był to bunkier obserwacyjno-ostrzałowy.
Mam nadzieję że pomozecie nam rozwiązac braterski konflikt słowny jakimiś konkretnymi wskazówkami.Przepraszam za jakość zdjęć ale obiekt odkryliśmy o dośc późnej porze niemniej jednak myślę że jest wystarczająco widoczny by stwierdzić co to właściwie jest?
Tak zobaczyliśmy go" pierwszy raz:
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.