willi Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2005 W dniu 4.09.2005 w Krojantach odbędzie się kolejna rekonstrukcja, nawiązująca do historycznej szarży 18 pułku ułanów. Przyjazd rekonstruktorów w sobotę, 3.09.2005. Szczegółowych informacji udziela Jerzy Hanisz tel. 0694 496 158.4 września 2005 r. ( niedziela )1100 – Rozpoczęcie uroczystości przy pomniku 18 Pułku Ułanów. - Uroczyste otwarcie, - Składanie raportów przez kluby jeździeckie, - Przemówienia ułanów i gości, - Składanie wieńców, - Apel poległych1200 – Rozpoczęcie Polowej Mszy Świętej (przy pomniku 18 Pułku Ułanów )1330 – Występ Orkiestry Pomorskiego Okręgu Wojskowego ( pole szarży )1400 – Rozpoczęcie widowiska historycznego ( pole szarży )●1400 Inscenizacja pt. „Walki nadgraniczne 1 września 1939 roku” . Pokazy sprawności jazdy konnej przez kawalerzystów●1500 XI Bieg Ułański o Puchar Wójta Gminy Chojnice .●1525 Inscenizacja odtworzenia szarży 18 Pułku Ułanów Pomorskich●1550 Zakończenie i defilada wszystkich uczestników 1600 – Występ zespołu folklorystycznego „Kaszebe” z Chojnic ( scena koło pola szarży ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
das_reich Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 to koło jakiego większego miasta to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 Chojnice, województwo pomorskie, na trasie krajowej 22 Gorzów Wlkp. - Tczew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
das_reich Napisano 19 Sierpień 2005 Share Napisano 19 Sierpień 2005 uuuu to się nie załapię , z resztą jestem z 44 rku więc nie ma mi miejsca we wrześniu:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 Ciekawe jacy ułani będą przemawiać - bo jeden z ostanich żyjących nie otrzymał zaproszenia na uroczystość i pies z kulawą nogą o nim nie pamięta, dożywa swoich dni w zapomnieniu, a wy tam robicie sobie uroczystości. Kogo czcicie? Ułanów z 18 Pułku z Grudziądza? Ha ha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 moze odwiedziny u autentycznego uczestnika bitwy pod Krojantami bylyby pozyteczniejsze i dla niego bardziej satysfakcjonujące niż akademie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 jeden z ostatnich - z jakiego pułku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 23 Sierpień 2005 Share Napisano 23 Sierpień 2005 z Pułku 18 UłanOw Pomorskich - przecież post dotyczy uroczystości rocznicy Bitwy pod Krojantami, czy to nie oczywiste Panie Kolego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Acha rozumiem. A tak apropo - szarża pod Krojantami nie była bitwą, rozumiem, że kolega starszy wachmistrz rozróżnia co to jest bój a co bitwa? Rozumiem, że Wasza grupa zna WSZYSTKICH weteranów 1 SBS i wszystkich ich odwiedzacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 No coz dla Szanownego ważniejszy jest spór semantyczny niż autentyczny problem. Uczestników rzeczonego wydarzenia, zostało jeśli mnie informacja z Grudziądza nie myli, pośród żywych tylko dwóch czy trzech, więc chyba nie trudno byłoby pofatygować się. Pisałem ponad 2 miesiące temu do Grudziądza z prośbą o kontakt, wymyśliłem sobie, że nominację na stopień oficerski mogliby zaszczycić rekonstruktorzy w odpowiednich szatach liturgicznych, żeby schorowanemu ułanowi było miło - zero odpowiedzi. Zaraz usłyszę, że mogłem jak w dym do Szanownego, albo coś w tym stylu? no cóż gdybyś kolego nie był taki jadowity, to może.... Fakt pozostaje faktem, że urządzacie uroczystość ku czci wydarzenia a uczestnika, który do tego mieszka okolo 1setki kilometrów od tego miejsca, ale z powodu wieku i braku zdrowia przyjechać nie moze, zostawiacie w zapomnieniu. Nasza grupa cały czas poszukuje wteranów brygady i natychmiast po odszukaniu odwiedza sic!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 A kaprala z kompanii saperów, kawalera KW spod Arhnem też już odwiedziliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 wlasnie dlatego ułan żyje w zapomnieniu, Ty wolisz się kłocić, mnie chodzi o danie staremu człowiekowi odrobiny radości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Szanowny Kolego Redaktorze Naczelny wziąłbyś się lepiej od redagowania nowego numeru Do broni, a nie pouczasz wszech i wobec. Dał bys już spokój z tym mesjanizmem o wyższości kampaniowrześniowości nad innymi rekonstrukcjami. pozdrawiam Rysiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 dzieki Piotrze, to przykre, że zamiast pytać o to jak można pomóc by starego ułana uhonorować, jazlowiak woli toczyć spor o znaczenia słow w języku polskim, dlatego dobijam się bezskutecznie o cokolwiek dla Niego od dwóch lat. Ja też Cię bardzo pzdrawiam Piotrze. Są na tym świecie honorowi koledzy i to jest pocieszające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Szanowni Koledzy! Kończąc tę żenującą dyskusję informuję, że nie uznaje wyższości ejdnych rekonstrukcji nad drugimi. W każdej chętnie biorę udział i każda chętnie opisuję w DO Broni. Nie mam ku żadnej mniejszych czy większych niechęci. Boli mnie tylko to, że dysponując numerem do Jurka Hanisza po prostu ktos do niego nie zadzwoni z problemem, a nie publicznie krytyukuje pożądnego człowieka i jego społeczną działalność. Czemu i komu ma to służyć? Udowadnianiu, że się wie lepiej? Przecież można samemu zabrać Weterana i zawieźć go do Krojant i tylko zadzwonić do Jurka, że się przywiezie określoną osobę. Ale lepiej komuś dokuczyć. Z mojej strony EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Nie czytasz Kolego co się do Ciebie pisze, czlowiek nie może przyjechać bo jest schorowany - ma 90 lat, może by przybyła góra do Mahometa chociaż raz. Nie zamierzam nikomu dokuczać, ale jak sie w programie umieszcza punkt - przemówienia ułanów, to ja się pytam jakich? Sam najpierw narobisz fermentu, a potem zgrywasz niewiniątko. Jak porządni ludzie coś robią to czapka z głowy przed nimi, nawet nie zapytałeś w czym możesz być pomocny, choć poprosiłem o konkret!!! z mojej strony to też tyle. Żegnam Pana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tekaes Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Ty Ricardo zadzwoń do organizatorów i załatw sprawę skoro tak epatujesz tym honorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Z podziękowaniem za radę dla Tekaesa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 No i jak Ricardo wynik rozmów z Jurkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 27 Sierpień 2005 Share Napisano 27 Sierpień 2005 Swoją drogą też jestem ciekaw - co załatwiłeś Rysiu? Bo Jurek to rozsądny chłop i argumenty przyjmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mf78 Napisano 27 Sierpień 2005 Share Napisano 27 Sierpień 2005 Coście się tak przyczepili do Ricarda ,nie potraficie sami zadzwonic??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 ależ, po co te nerwy :)))))Oczywiście, że dzwonimy często do J. Hanisza, ale chcieliśmy wiedzieć czy Rysio coś zrobi czy będzie jedynie bił pianę na sieci. Ot tak , po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ricardo68 Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Rozumiem, że wygladało na to, iż pobije sobie pianę jak to smakowicie ujął Jacek, ale zawiodę Szanownych Kolegów - dzwoniłem i odbyłem bardzo rzeczową rozmowę z Jurkiem. Ustalenia powstały i wygląda to całkiem obiecująco. Wygląda na to, że na Ułanów można liczyć, jak to utrzymuje dziadek, sam z resztą nie miałem wątpliwości. Pozdrawiam usatysfakcjonowanych i zawiedzionych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 no i super, gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksander kepler Napisano 7 Wrzesień 2005 Share Napisano 7 Wrzesień 2005 W dniu 4.09.05 w Krojantach odbyla sie rekonstrukcja historycznej szarzy 18 pułku ułanow stawili sie reprezetanci pułkow kawaleryjskich pod okiem Jurka Hanisza /strone niemiecka reprezentował nasz kordynator Kszysztof/Willi /7AA byl tez reprezentanci Pomerani /grh 3bastion grolman z poznania /gdansk/ okoliczni mieszkancy w roli wolnych strzelcow /furore robili motocyklisci /i oczywiscie sanitariuszki polskie i niemiecka /pozdrowienia dla wszystkich organizatorow za wspaniala zabawe ps fotki zostana dodane adam gajda 3basion grolman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.