Skocz do zawartości

Krojanty 2005

willi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 4.09.2005 w Krojantach odbędzie się kolejna rekonstrukcja, nawiązująca do historycznej szarży 18 pułku ułanów. Przyjazd rekonstruktorów w sobotę, 3.09.2005. Szczegółowych informacji udziela Jerzy Hanisz tel. 0694 496 158.

4 września 2005 r. ( niedziela )

1100 – Rozpoczęcie uroczystości przy pomniku 18 Pułku Ułanów.
- Uroczyste otwarcie,
- Składanie raportów przez kluby jeździeckie,
- Przemówienia ułanów i gości,
- Składanie wieńców,
- Apel poległych

1200 – Rozpoczęcie Polowej Mszy Świętej (przy pomniku 18 Pułku Ułanów )

1330 – Występ Orkiestry Pomorskiego Okręgu Wojskowego ( pole szarży )

1400 – Rozpoczęcie widowiska historycznego ( pole szarży )
●1400 Inscenizacja pt. „Walki nadgraniczne 1 września 1939 roku” .
Pokazy sprawności jazdy konnej przez kawalerzystów
●1500 XI Bieg Ułański o Puchar Wójta Gminy Chojnice .
●1525 Inscenizacja odtworzenia szarży 18 Pułku Ułanów Pomorskich
●1550 Zakończenie i defilada wszystkich uczestników

1600 – Występ zespołu folklorystycznego „Kaszebe” z Chojnic ( scena koło pola szarży )
Napisano
Ciekawe jacy ułani będą przemawiać - bo jeden z ostanich żyjących nie otrzymał zaproszenia na uroczystość i pies z kulawą nogą o nim nie pamięta, dożywa swoich dni w zapomnieniu, a wy tam robicie sobie uroczystości. Kogo czcicie? Ułanów z 18 Pułku z Grudziądza? Ha ha
Napisano
Acha rozumiem. A tak apropo - szarża pod Krojantami nie była bitwą, rozumiem, że kolega starszy wachmistrz rozróżnia co to jest bój a co bitwa? Rozumiem, że Wasza grupa zna WSZYSTKICH weteranów 1 SBS i wszystkich ich odwiedzacie?
Napisano
No coz dla Szanownego ważniejszy jest spór semantyczny niż autentyczny problem. Uczestników rzeczonego wydarzenia, zostało jeśli mnie informacja z Grudziądza nie myli, pośród żywych tylko dwóch czy trzech, więc chyba nie trudno byłoby pofatygować się. Pisałem ponad 2 miesiące temu do Grudziądza z prośbą o kontakt, wymyśliłem sobie, że nominację na stopień oficerski mogliby zaszczycić rekonstruktorzy w odpowiednich szatach liturgicznych, żeby schorowanemu ułanowi było miło - zero odpowiedzi. Zaraz usłyszę, że mogłem jak w dym do Szanownego, albo coś w tym stylu? no cóż gdybyś kolego nie był taki jadowity, to może.... Fakt pozostaje faktem, że urządzacie uroczystość ku czci wydarzenia a uczestnika, który do tego mieszka okolo 1setki kilometrów od tego miejsca, ale z powodu wieku i braku zdrowia przyjechać nie moze, zostawiacie w zapomnieniu. Nasza grupa cały czas poszukuje wteranów brygady i natychmiast po odszukaniu odwiedza sic!!!
Napisano
Szanowny Kolego Redaktorze Naczelny wziąłbyś się lepiej od redagowania nowego numeru Do broni, a nie pouczasz wszech i wobec. Dał bys już spokój z tym mesjanizmem o wyższości kampaniowrześniowości nad innymi rekonstrukcjami. pozdrawiam Rysiu
Napisano
dzieki Piotrze, to przykre, że zamiast pytać o to jak można pomóc by starego ułana uhonorować, jazlowiak woli toczyć spor o znaczenia słow w języku polskim, dlatego dobijam się bezskutecznie o cokolwiek dla Niego od dwóch lat. Ja też Cię bardzo pzdrawiam Piotrze. Są na tym świecie honorowi koledzy i to jest pocieszające
Napisano
Szanowni Koledzy!
Kończąc tę żenującą dyskusję informuję, że nie uznaje wyższości ejdnych rekonstrukcji nad drugimi. W każdej chętnie biorę udział i każda chętnie opisuję w DO Broni. Nie mam ku żadnej mniejszych czy większych niechęci. Boli mnie tylko to, że dysponując numerem do Jurka Hanisza po prostu ktos do niego nie zadzwoni z problemem, a nie publicznie krytyukuje pożądnego człowieka i jego społeczną działalność. Czemu i komu ma to służyć? Udowadnianiu, że się wie lepiej? Przecież można samemu zabrać Weterana i zawieźć go do Krojant i tylko zadzwonić do Jurka, że się przywiezie określoną osobę. Ale lepiej komuś dokuczyć.

Z mojej strony EOT
Napisano
Nie czytasz Kolego co się do Ciebie pisze, czlowiek nie może przyjechać bo jest schorowany - ma 90 lat, może by przybyła góra do Mahometa chociaż raz. Nie zamierzam nikomu dokuczać, ale jak sie w programie umieszcza punkt - przemówienia ułanów, to ja się pytam jakich? Sam najpierw narobisz fermentu, a potem zgrywasz niewiniątko. Jak porządni ludzie coś robią to czapka z głowy przed nimi, nawet nie zapytałeś w czym możesz być pomocny, choć poprosiłem o konkret!!! z mojej strony to też tyle. Żegnam Pana
Napisano
ależ, po co te nerwy :)))))

Oczywiście, że dzwonimy często do J. Hanisza, ale chcieliśmy wiedzieć czy Rysio coś zrobi czy będzie jedynie bił pianę na sieci. Ot tak , po prostu.
Napisano
Rozumiem, że wygladało na to, iż pobije sobie pianę jak to smakowicie ujął Jacek, ale zawiodę Szanownych Kolegów - dzwoniłem i odbyłem bardzo rzeczową rozmowę z Jurkiem. Ustalenia powstały i wygląda to całkiem obiecująco. Wygląda na to, że na Ułanów można liczyć, jak to utrzymuje dziadek, sam z resztą nie miałem wątpliwości. Pozdrawiam usatysfakcjonowanych i zawiedzionych
  • 2 weeks later...
Napisano
W dniu 4.09.05 w Krojantach odbyla sie rekonstrukcja historycznej szarzy 18 pułku ułanow stawili sie reprezetanci pułkow kawaleryjskich pod okiem Jurka Hanisza /strone niemiecka reprezentował nasz kordynator Kszysztof/Willi /7AA byl tez reprezentanci Pomerani /grh 3bastion grolman z poznania /gdansk/ okoliczni mieszkancy w roli wolnych strzelcow /furore robili motocyklisci /i oczywiscie sanitariuszki polskie i niemiecka /pozdrowienia dla wszystkich organizatorow za wspaniala zabawe
ps fotki zostana dodane adam gajda 3basion grolman

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie