Skocz do zawartości

bagnet do karabinu AWS-36

k.roszkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wykopałem bagnet do karabinu rosyjskiego AWS-36. W książce Królikiewicza znajduje się tylko krótka wzmianka o tym bagnecie - bez opisu.
Czy ktoś dysponuje szczegółowym opisem tego bagnetu (wymiary, ilość wyprodukowanych egzemplarzy, zasada dfziałania zatrzasku, opis karabinu do którego był on wykorzystywany itp.)
Bagnet jest kompletny, jednak pochwa jest strasznie skorodowana, a okładziny drewniane są bardzo miękkie.
Jaka jest możliwość renowacji takiej pochwy oraz czy jest możliwość przywrócenia twardości okładzinom drewnianym.
Napisano
Np.
http://www.rusglobus.net/zlatoust/lib/shtik.htm

Pogoogluj sobie, ale w cyrylicy, to znajdziesz masę informacji (generalnie temat jest mi obcy, więc nie potrafię ocenić ich jakości).

Pzdr,

jotes
Napisano
Witam!

Bagnet przeznaczony jest do karabinka Simonowa AWS 36.Długość całkowita powinna wynosić 44,4 cm.Długość głowni to 33,3 cm.Zbrocze nietypowe,nieco podobne do tego w Tokariewie.Numer był bity zawsze na progu-na środku w stronę zbrocza.Pióro dwusieczne.
Okładziny drewniane w części środkowej w oryginalnym powinny byc cięte w szachownicę /podobnie jak w niektórych okł.pistoletowych/.

co do pochwy-niestety nie mam jej i nie mogę CI pomóc.Zasadę działania karabinka masz w kazdej lepiej opracowanej książce dotyczącej broni radzieckiej.

Pozdrawiam.India.
  • 3 years later...
Napisano
AWS-36 miał dwa rodzaje pochew. Jedna miała klamerki na pionowy pasek (coś jak w bagnetach SWT), wersja druga miała coś na ksztalt standartowego haka.
Którą pochwę trafiłeś ?
Bagnet AWS- też miał dwie wersje. Jedna z przyciskiem zatrzasku, druga bez. Którą trafiłeś ??
http://img160.imageshack.us/img160/48/aws36zq2.jpg

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Witam .Co do okładek - radzę powlec je ( nasączyć )lakierem bezbarwnym , lub w ostatecznosći może byś żywica - ale naprawdę chodzi mi o cienutką warstewkę na powierzchni .Obawiam się że pochewka Ci się sypnie - jest wykonana z bardzo cienutkiej blachy . Pozdr
  • 5 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie