k.roszkowski Napisano 7 Kwiecień 2003 Autor Napisano 7 Kwiecień 2003 Wykopałem bagnet do karabinu rosyjskiego AWS-36. W książce Królikiewicza znajduje się tylko krótka wzmianka o tym bagnecie - bez opisu.Czy ktoś dysponuje szczegółowym opisem tego bagnetu (wymiary, ilość wyprodukowanych egzemplarzy, zasada dfziałania zatrzasku, opis karabinu do którego był on wykorzystywany itp.)Bagnet jest kompletny, jednak pochwa jest strasznie skorodowana, a okładziny drewniane są bardzo miękkie.Jaka jest możliwość renowacji takiej pochwy oraz czy jest możliwość przywrócenia twardości okładzinom drewnianym.
k.roszkowski Napisano 8 Kwiecień 2003 Autor Napisano 8 Kwiecień 2003 Czy naprawdę nikt nie ma żadnych informacji o tym bagnecie i o broni wraz z którą był on używany?
jotes Napisano 8 Kwiecień 2003 Napisano 8 Kwiecień 2003 Np.http://www.rusglobus.net/zlatoust/lib/shtik.htmPogoogluj sobie, ale w cyrylicy, to znajdziesz masę informacji (generalnie temat jest mi obcy, więc nie potrafię ocenić ich jakości).Pzdr,jotes
Gość Napisano 9 Kwiecień 2003 Napisano 9 Kwiecień 2003 Witam!Bagnet przeznaczony jest do karabinka Simonowa AWS 36.Długość całkowita powinna wynosić 44,4 cm.Długość głowni to 33,3 cm.Zbrocze nietypowe,nieco podobne do tego w Tokariewie.Numer był bity zawsze na progu-na środku w stronę zbrocza.Pióro dwusieczne.Okładziny drewniane w części środkowej w oryginalnym powinny byc cięte w szachownicę /podobnie jak w niektórych okł.pistoletowych/.co do pochwy-niestety nie mam jej i nie mogę CI pomóc.Zasadę działania karabinka masz w kazdej lepiej opracowanej książce dotyczącej broni radzieckiej.Pozdrawiam.India.
k.roszkowski Napisano 9 Kwiecień 2003 Autor Napisano 9 Kwiecień 2003 Dzięki za informację - mogę przesłać zdjęcie pochwy (jak ją oczyszczę)Pozdrawiamk.roszkowski
India Napisano 10 Kwiecień 2003 Napisano 10 Kwiecień 2003 Cze.Bardzo chętnie obejrzę tak foto pochwy jak i wykopanego bagnetu.Gratuluje...bo to rzadka rzecz.India
k.roszkowski Napisano 10 Kwiecień 2003 Autor Napisano 10 Kwiecień 2003 Doprowadzę całość do porządku i dołącze fotki.k.roszkowski
zukuri Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 AWS-36 miał dwa rodzaje pochew. Jedna miała klamerki na pionowy pasek (coś jak w bagnetach SWT), wersja druga miała coś na ksztalt standartowego haka.Którą pochwę trafiłeś ?Bagnet AWS- też miał dwie wersje. Jedna z przyciskiem zatrzasku, druga bez. Którą trafiłeś ??http://img160.imageshack.us/img160/48/aws36zq2.jpgPozdrawiam, Piotr.
01dalton Napisano 18 Marzec 2007 Napisano 18 Marzec 2007 Witam .Co do okładek - radzę powlec je ( nasączyć )lakierem bezbarwnym , lub w ostatecznosći może byś żywica - ale naprawdę chodzi mi o cienutką warstewkę na powierzchni .Obawiam się że pochewka Ci się sypnie - jest wykonana z bardzo cienutkiej blachy . Pozdr
Daro76 Napisano 29 Sierpień 2007 Napisano 29 Sierpień 2007 Jeśli ktoś posiada fotki swoich gagnetów AWS-36 bardzo prosze o zamieszczenie fotki. Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.