Skocz do zawartości

Mannlicher carcano

teton111

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę siedzę w temacie i plany też potrafię czytać ,ale jeszcze nie widziałem tak zwymiarowanych kolb ,żeby coś z tego wyszło no chyba ,że uda Ci się zdobyć fabryczne papiery,a nie jakąś instrukcję. Ewentualnie ma to być kolba w przybliżeniu , bo autentyka ,a w gorszym wypadku kopiarkę ciężko scyzorykiem" zastąpić.

Teton mam kupę różnych papierów ale to wszystko jest pic na wodę mówię Ci to jako stary modelarz.Można oczywiście wystrugać co się chce ,ale to i tak nie będzie to samo tym bardziej ,że większość planów pozostawia wiele do życzenia i nie ma na nich większości wymiarów ,a jak słyszę ,że dorabia się kolby pod wymiar żelaza to mi się śmiać chce na takie rękodzieło

jacenty2004 ma suszność. Poszukaj kogoś z oryginalną kolbą na wzór, a o planach zapomnij. To nigdy się nie sprawdza.
A czy Twój stolarz zrobiłby jeszcze jakieś kolby? Bo mam z czego (w sensie wzorów), ale nie mam u kogo :) Takie partactwo się wśród zemieślników" rozpleniło, że strach.

• 3 weeks later...
Kopiowanie maszynowe na kopialkach brylowych wymaga kopialu czyli orginalnej kolby w tym wypadku. Kolby bym nie polecal bo wzornik prowadzacy jest ostry/szpicaty/ i kaleczy drewno Zwykle stosuje sie odlewy aluminiowe Tak ze nie nalezy sie podniecac tym sposobem bo jest to bardzo dokladny sposob ale przy jednostkowej produkcji przekroczy wartosc kolby. Majac orginal bardzo latwo wydlubac" w warunkach domowych Wystarczy imadlo dluto plaskie 6" ,12",jakies polokragle i tarnik polokragly. Do tego koniecznie sufmiarka mater, macki i cyrkiel no i najlepiej orginal i dwa do trzech dni ciezkiej pracy. I to jest najtanszy sposob. Dobrze jest miec zelazo zeby pasowac
A ile frajdy jak wyjdzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie