teton111 Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2005 Witam. Moze ktos bedzie mial planykolby do mannlichera carcano 91/38? Mam mozliwosc dorobienia kolby lecz do tego sa potrzebne plany. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Sierpień 2005 Share Napisano 15 Sierpień 2005 a nie lepiej kolbę na wzór? z planów to sobie można skleić modelik z plastiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teton111 Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2005 Wiesz , jak wie sie jak nalezy czytac plany to umie sie to tez odtworzyc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Sierpień 2005 Share Napisano 15 Sierpień 2005 Trochę siedzę w temacie i plany też potrafię czytać ,ale jeszcze nie widziałem tak zwymiarowanych kolb ,żeby coś z tego wyszło no chyba ,że uda Ci się zdobyć fabryczne papiery,a nie jakąś instrukcję. Ewentualnie ma to być kolba w przybliżeniu , bo autentyka ,a w gorszym wypadku kopiarkę ciężko scyzorykiem" zastąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teton111 Napisano 15 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 15 Sierpień 2005 Włąsnie dlatego pytam sie czy ktos posiada takie papiery, Tylko ze to nie ja bede strugał" ta kolbe tyko znajomy stolarz co zyje z tego od 34 lat i smię twierdzic ze on ma juz jakies doświadczenie :) . Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Sierpień 2005 Share Napisano 15 Sierpień 2005 Teton mam kupę różnych papierów ale to wszystko jest pic na wodę mówię Ci to jako stary modelarz.Można oczywiście wystrugać co się chce ,ale to i tak nie będzie to samo tym bardziej ,że większość planów pozostawia wiele do życzenia i nie ma na nich większości wymiarów ,a jak słyszę ,że dorabia się kolby pod wymiar żelaza to mi się śmiać chce na takie rękodzieło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renald Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 jacenty2004 ma suszność. Poszukaj kogoś z oryginalną kolbą na wzór, a o planach zapomnij. To nigdy się nie sprawdza.A czy Twój stolarz zrobiłby jeszcze jakieś kolby? Bo mam z czego (w sensie wzorów), ale nie mam u kogo :) Takie partactwo się wśród zemieślników" rozpleniło, że strach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasik Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Kopiowanie maszynowe na kopialkach brylowych wymaga kopialu czyli orginalnej kolby w tym wypadku. Kolby bym nie polecal bo wzornik prowadzacy jest ostry/szpicaty/ i kaleczy drewno Zwykle stosuje sie odlewy aluminiowe Tak ze nie nalezy sie podniecac tym sposobem bo jest to bardzo dokladny sposob ale przy jednostkowej produkcji przekroczy wartosc kolby. Majac orginal bardzo latwo wydlubac" w warunkach domowych Wystarczy imadlo dluto plaskie 6" ,12",jakies polokragle i tarnik polokragly. Do tego koniecznie sufmiarka mater, macki i cyrkiel no i najlepiej orginal i dwa do trzech dni ciezkiej pracy. I to jest najtanszy sposob. Dobrze jest miec zelazo zeby pasowacA ile frajdy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Wrzesień 2005 Share Napisano 6 Wrzesień 2005 Tak tylko to wymaga zdolności artystycznych i umiejętności stolarskich. Osobiście poniosłem fiasko. Kolba to nie okładki do bagnetu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.