Skocz do zawartości
  • 0

Nabój do identyfikacji

kudlaty

Pytanie

Napisano

Chodzi o ten z lewej (mauser dla porównania wymiarów), znajduje ich dość dużo w rejonie niemieckiego lotniska, maja różne bicia na dnie łuski (foto 2 to przykładowe bicie), wszystkie są bardzo ładnie zachowane, często jeszcze w taśmie (niestety metalowej i mało z niej zostaje), i drugie pytanie: czy nabój mauser przeznaczony dla Luftwaffe był jakoś szczególnie sygnowany ??
pozdro Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kos dostał Mausera C-96 w kalibrze 7,63 praktycznie to samo co TT 7,62.0,01 mm nie robi różnicy.Dlatego rosyjscy komisarze tak bardzo je lubili,amunicji skolka ugodno!;-)
Co do pokazanych obokTT dziewiątek radzę dokładnie zwymiarować łuskę i porównać z danymi ze strony
http://members.shaw.ca/csteinO/revolver.htm
Na przełomie XIX-XX wieku i trochę pużniej było 9 mm kalibrów sporo.
pozdro
kruszyna
Napisano

I jeszcze jeden mi nie znany dziś wyskoczył,coś podobny do zwykłej dziewiątki ale z pół centa dłuższy,do czego ten nabój.
pzdr dzięki

Napisano
Witam
Do MAS-a w moich okolicach spotykamy tylko ostrołukowe,nigdy nie spotkałem tępołukowych nawet nie wiem czy były takie.
pzdr
Napisano
To nie jest nabój do MAS-a to jest chyba do springfield jak kolega Boruta wspomina zobacz strony podane przez kol.Bochyńskiego
Napisano
dzięki, tylko czemu znajduje ją w tych taśmach ?? używali ich w kaemach lotniczych ?? lub w jakiej ewentualnie broni byłoby w taśmach ?? acha no i rok '42 wtedy francji (tej wolnej) juz przecież nie było a wychodzą jeszcze starsze roczniki, mogła być produkowana pod okupacją tylko po pierwsze po co a po drugie czy nie była by oznaczana niemieckim kodem
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie