mietek Napisano 3 Kwiecień 2003 Autor Napisano 3 Kwiecień 2003 Własnie dostałem list od niemieckiej organizacji Volksbund Deutshe Kriegsgraberfursorge, zajmującej się grobami wojskowymi. We wrześniu 2002 wysłałem do nich pytanie (e-mail) o mojego pradziadka, służącego w armii niemieckiej w czasie pierwszej wojny światowej. Wiadomo było o nim tylko tyle że zaginął w czasie walk. Nie wiadomo było kiedy, gdzie i gdzie jest pochowany. Dzieki otrzymanemu listowi juz wiemy, Niemcy nie mieli tych informacji u siebie, lecz otrzymali je od Francuzów. Tak więc mój pradziadek poległ 07 kwietnia 1918, pod Cambrai (Francja, przy granicy z Belgią) gdzie też jest pochowany. służył w Stabsbatterie Feldartilerie-Regiment 223". Tak więc udało się wyjaśnić tejemnicę z ww1. Jednak mam dalsze pytania. Czy i jakie walki były pod Cambrai w 1918, jakie jednostki tam uczestniczyły? Co dokładnie oznacza Stabsbatterie Feldartilerie-Regiment 223", w skład jakich armii wchodziła? Czy ma ktoś info na temat tej jednostki i jej walk?
Grzesio Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Gratuluję!Ja niestety w swych kwerendach nic nie ustaliłem przez Volksbund, napisali, że nic nie wiedzą i cześć - teraz tylko przysyłają mi informatory i prośby o zrzutkę. Co innego Deutsche Dienststelle, ale ci z kolei nie podali jednostki, tylko miejsce i datę śmierci i miejsce pochówku.Nazwa jednostki, o której piszesz to literalnie Bateria Sztabowa 223 Pułku Artylerii Polowej. A pod Cambrai to się działo, oj działo... Ciężkie bitwy pancerne (jak na standardy pierwszowojenne).
mietek Napisano 3 Kwiecień 2003 Autor Napisano 3 Kwiecień 2003 z tego co do tej pory sprawdziłem na www, walki (w tym pierwsze uzycie czołgów w dużej ilości)trwały do grudnia 1917, ale co było w kwietniu 1918? Choć oczywiscie pradzadek mógł być ranny wcześniej i umrzeć w szpitalu po jakimś czasie.Co to jest bateria sztabowa? Bateria przydzielona do ochrony szabu, w dyspozycji sztabu jako odwód?Miałem właśnie problem czy to jest bateria sztabowa, czy sztab baterii.
Gość Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Salve, Tylko jedno - gratuluje zdobycia informacji.Gandalf de Grey
Gość Napisano 4 Kwiecień 2003 Napisano 4 Kwiecień 2003 Witam. Grzesio i Mietek podajcie mi pls adresy organizacji o których piszecie. Mój Dziadek poległ na I wś i chciałbym Go odszukać. Z gory dziekuję. Marek. marko.polo@wp.pl
pyrmen Napisano 19 Maj 2005 Napisano 19 Maj 2005 Witam,Wojak z mojej rodziny Bronisław Marian Szukalski (zaznaczony x)zginął w 1914 roku pod Częstochową. Pochodził ze Śremu lub Poznania. Jaka bitwa? Jaka armia?Gdzie grób? Gdzie szukać?Pozdrowienia dla wszystkich
LeonZ Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 A czy ktoś wie gdzie można szukać informacji o miejscach pochówku żołnierzach austriackich poległych w I wojnie światowej ? Będę wdzięczny za pomoc. Mój adres mefisto4@o2.pl Pozdrawiam
Gandalf de Grey Napisano 20 Maj 2005 Napisano 20 Maj 2005 Salve,Z tego co wiem to jest - Austriacki czarny krzyz:Österreichischen Schwarzen Kreuzzobacz adres tutaj:http://www.ukremb.at/verteidi/kreuz.htmPozdrawiamGandalf de Grey
mlody1 Napisano 22 Maj 2005 Napisano 22 Maj 2005 Witam! Chętnie dzielę się z Wami moja radością, ja tez odnalazlem wiadomości na temat śmierci mojego pradziadka poległego na I Wojnie... Zrobiłem to przez Czarny Krzyż ( www.osk.at i przez Archiwum Wojskowe w Wiedniu - www.oesta.gv.at),fakt, że trwało to prawie rok i troche euro!, ale watro było! PozdrawiamLeszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.