ignatko Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Witam Panowie może ktoś doradzi co zrobić z tą historią.robilismy z Teściem po kielichu , przy kielichu wiadomo - wspomnienia i wyszła taka sprawa.W 1945 po wyzwoleniu mego miasteczka Ruscy zbierali ubitych Niemców, po rozebraniu Ich wrzucali jak leci do wielkiego dolu.Swiadkiem miedzy innymi był Teść.Teraz w tym miejcu ma powstać jakiś duży sklep, facet już pomalutu zbliża się do miejca gdzie są pochowani Niemcy i tak się zastanawiamy czy może gdzieś by to zgłosić coby ich przenieśli w inne miejsce.Może ktoś wie gdzie się taki sprawy zgłasza z góry wielkie dzięki.Pozdro.
Sereklegnica Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Hmm... sklepu raczej nie przeniosą, ale mogą ekshumować żołnierzy. Pytanie czy są nieśmiertelniki (jest taka organizacja WASt, która się tym zajmuje, ale oni chyba nie biorą zwłok bez nieśmiertelników.)Deutsche Dienststelle (WASt)Eichborndamm 17913403 Berlinwast@com-de.com Tu można zgłaszac zwłoki Niemieckich żołnierzy.
ignatko Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 O chorobcia to może być problem z tego co Teść pamięta to nie mieli nieśmiertelników byli rozebrani do kaleson .Ruscu przed wrzuceniem do tego dołu sprawdzali im czy nie mają czegoś wytatuowanego pod pachami czy też w okolicy pachy może ktoś wie po kiego grzyba to robili ?
janushew Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 hehehe! żartujesz ....no dobrze, szukano tatuaży.
Sereklegnica Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 No to chyba tylko z proboszczem pozostaje pogadać czy by się nie zgodził ich na miejscowy cmentarz przenieść...
ignatko Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 he he z proboszczem to ja nie chce mieć nie wspólnego wielkie dzięki za odpowiedzi.Pozdro
J-23 Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 powiadom PCK lub fundację Pamięć". tu namiary: http://www.pck.org.pl/poszukiwania/szukaj/niesmiertelnik.htm
tominml Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 wiem gdzie jest około 50 Niemców którzy w 45 mieli nadzieje że przyjaciele zza wschodniej granicy darują im życie...leżą teraz w leju po bombie i zastanawiam się czy jest sens powiadamiac jakieś org skoro mają się tym zając za parę lat albo wogóle.może lepiej ich zostawić w spokoju???
TIX Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 ja jestem zdania, że powinni zostać w miarę możliwości zidentyfikowani i pochowani w cywilizowany sposób
pik78 Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Tominml i ignatko jesli chcecie zrobic porządek ze szkopamiopiszcie dokładnie to miejsce gdzie leżą na Forum Odkrywcy a gwarantuję ci ze najwieksze autorytety i moralisci z Forum rozkopią wszystko dokladnie,ze nawet śladu nie będzie po ich ...wyposarzeniu no może tylko kości pozostawią na wierzchu...
general1006 Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 witam na początek powiem tak:ignatko i tominml jak macie problem ze szczątkami poległych Niemców to napiszcie do mnie na PRIV, a ja skontaktuję was z odpowiednimi ludźmi.do pik78 chłopie weź się zastanów nad tym co piszesz.Możesz mi wyjaśnić słowo szkop.Bo dla mnie to byli niemieccy żołnierze, a nie jakieś szkopy. Trochę szacunku dla poległych żołnierzy, którzy walczyli zarówno po jednej jak i po drugiej stronie.
pik78 Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 hehe właśnie zaczyna się to o czym pisałem...łowcy blach...
dect Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 ignatko - nie wiem czy juz Ci ktos podpowiedzial, ale najprawdopodobniej ruskie szukaly SS manow - oni mieli na wewnetrznej stronie ramienia tatuowana grupe krwi i (w ktoryms ze zrodel tez sie z tym spotkalem) runy SSpozdrawiam
d007 Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 general1006:To może ja wyjaśnie...SZKOP - człowiek narodowości niemieckiej, który najechał w 1939 roku barbarzyńsko i bez wypowiedzenia wojny naszą Najjaśniejsza Rzyczypospolitą. Może być ?Pozdrawiam d007
Tomko Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 D007 - tia, ale o tym wszyscy wiedzą ; tak nazywano żywych,dla martwych - trochę szacunku.Pik 78 - mojej śp.Babci kojarzyłbyś się z herbatą i ziemniakami . Tomko
julianni Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 ta dyskusja powoli zaczyna sie robi drazniaca. Logiczne jest ze wszyscy obywatele Polski czuja nichec do Niemcow. Ale jesli mowimy juz o cywilizowanych sposobach" zalatwiania takich spraw, to logiczne jest ze nalezy ich ekshumowac i pochowac w godziwych warunkach. Teraz tez mamy mordercow gwalcicieli itp itd. I po smierci oddaje sie im nalezyty szacunek. Ponadto nie kazdy kto służył chciał służyć.
julianni Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 wybaczcie drugio post. Po to dyskutujacy szukaja organizacji do której należy to zgłosić, żeby właśnie łowcy blach nie mieli żadnej korzyści. Ponadto wydaje mi sie ze general1006 jest na tyle szanowana osoba na tym forum ze ignatko spokojnie moze mu zaufac. Ktos kto przebywa tu juz jakis czas kojarzy ludzi i to wlasnie Ty pik78 rbisz tu zamieszanie. Wybacz ale jesli zostana powiadomione odpowiednie organizacje MOŻE sie raz na 50 lat uda kur** cos zdzialac. Nie chcialbys chyba zeby Twojego dziadka np wykopywano iechcacy" koparka. Tyle.zbulwersowany julianni
ms Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 > Logiczne jest ze wszyscy obywatele Polski > czuja nichec do Niemcow.Kazdy dysponuje taką logiką na jaką zasługuje:-)
julianni Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Moja logika podparta jest tlem historycznym. Czuje szacunek do tych ludzi. Zdaje sobie rownierz sprawe ze nie nalezy nikogo sadzic grupowo.Zeby nie bylo niedomowien.
Sereklegnica Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Logiczne jest ze wszyscy obywatele Polski czuja nichec do Niemcow."Czyżbym nie był obywatelem Polski?Jakoś nie czuję niechęci do Niemców. Normalni ludzie tacy jak my. Co mieli zrobić? Odmówić wykonania rozkazu i dostać kulkę w łeb?
d007 Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Sereklegnica:No tak ,a nasi przodkowie też nie mieli większego wyboru czy dac się zabić czy bronić ?Zaraz jakiś oszołom wygłosi teorię że Polacy popełniali zbrodnie wojenne bo strzelali do Niemców. Ekhhh szkoda gadać ....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.