sopel69 Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Od czego może być ten kranik samowar?, do jakiejś beczułki? pozdro
j35 Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Co też ksiedzu za pipy po głowie chodzą ...(wg mnie to samowar).pzdr.
ksiądz Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Z tego co pamiętam ten kranik kryje się pod fachową nazwę PIPA , oczywiście do beczki.Pozdr.
sopel69 Napisano 8 Sierpień 2005 Autor Napisano 8 Sierpień 2005 mam w domu samowar i kranik jest trochę inny, ale w starych modelach mogło być inaczej kolekcjonuje ktoś samowary? może się wypowie? pozdro
sopel69 Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 szpunt? nie wiem czy tym słowem można określić kranik. Według mnie szpunt to taki kołecze zaślepiajacy otwór w beczce chyba się mówiło o wybiciu szpuntu z beczułki aby dostać się do zawartości :)pozdrowienia
sopel69 Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 już sie wyjaśniło:Kran nie zawsze musi być na stałe zamontowany do instalacji. Odszpuntowuje się nim beczki, najczęściej z piwem lub winem. Aby zamknąć beczkę po odszpuntowaniu używa się szpuntu."więc to może być taki kranik - od beczułki wina lub piwa :) ps czemu nie znalazłem kompletu??? :(
sopel69 Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 jedno tylko mie zastanawia odszpuntowanie beczki kranikiem polegało na wbiciu go młotkiem w beczkę, ten nie nosi śladów uderzeń i jest dośc ozdobny na zwykłą beczułkę pozdro
sopel69 Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 akie" słowo w ustach księdza! :)) a poważnie to jak stare to może być?
imperorr Napisano 8 Sierpień 2005 Napisano 8 Sierpień 2005 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=209077kranik w beczce to szpunt ale drewniany, o metalowym nieslyszalem.
sopel69 Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 Od czego może być ten kranik samowar?, do jakiejś beczułki? pozdro
Pytanie
sopel69
Od czego może być ten kranik samowar?, do jakiejś beczułki? pozdro
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.