Skocz do zawartości

Pistolet Vis,numery seryjne z wykopow

Vis35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chce dokladnie ustalic do jakiego numeru seryjnego fabryka w Radomiu wykomala i dostarczyla pistolety Vis dla Wojska Polskiego.
Czasem mozna zobaczyc Visy z polskimi numerami,orlem oraz data 1939 kiedy numer seryjny jest ponad 49 000 i bez zadnych niemieckich oznaczen, jednak to tez moga byc okupacyjne skladaki z przejetych czesci.
Wiem na pewno ze przy numerze 40 000 (1939) visy byly jeszcze 100% polskiego wojska...
czy szukajac w miejscach rozbrajania sie polskiej armii w 1939 roku ktos znalazl Visa o numerze ponad 40 000 i jaki najwiekszy numer seryjny byl znaleziony?
Napisano
w odkrywcy Kwiecień maj 2002 (hehe dwumiesięcznik ) na stronie88 i 94 jest artukuł pana Jerzego Zarawskiego o VIS-e.
jet tam także podana tabela rocznkówi i sztuk.. oczywiście informacje moga się zminiać w miare jak bedą odkrywane nowe nr visów .
nawiasem mówiąc pamietasz tego co pokazywałem bez bić a numer był 47 tys cos tam ...
pozdrowienia Okejos
Napisano
Tak pamietam ten numer ponad 47 tys jest interesujacy,
czy ten Vis byl znaleziony na pewno w miejscu rozbrajania sie polskiego wojska we wrzesniu?
Czy mozesz napisac jakie numery autor podaje w tym artykule?

Napisano

szczyt lenistwa. :))) a ten Vis z nr 47 tys został znaleziony na zamojszczyźnie, teoretycznie mógł należeć do Polskiego Wojska. niestey nie znam gokładnej jego historii.

Napisano
Te numery niczegzo nie dowodza. Niemcy uruchomili produkcje dopiero rok po zajeciu fabryki i do tego momentu skladali z czesci juz numerowanych.
Ciekawe czy ktos wykopal Visa do numeru 46 000?

Napisano
A propos tabelki.Widzialem zdjecia Visa z 1936 r z numerem 5 tys.z hakiem.Fajny, bo z historia.Nalezal do kogos z 4 Batalionu Saperow z Przemysla.
Napisano
W muzeum w Sochaczewie jest VIS wyciągnięty po wojnie z ukrycia (z ziemi) przez dawnego właściciela (oficera WP). Stan raczej słaby.
Pozdrawiam
Napisano
w 1939 roku wyprodukowano w Radomiu okolo 20 000 visow,
faszysci zajeli fabryke okolo 10 wrzesnia.
Wyglada ze produkowano ponad 2100 pistoletow miesiecznie.
Trafia mi sie Vis z numerem troche ponad 45 000,
wedlug moich obliczen powinien pochodzic z poczatku czerwca
1939.Ten Vis nie ma stempla D2 po lewej stronie oslony spustu. Ciekawe czy byl jeszcze w WP???????
Napisano
Nie wiem tylko jak bardzo produkcja zostala przyspieszona
na widok zapowiadajacej sie wojny, jezeli pod koniec produkcji skladano znacznie wiecej niz 2000 sztuk miesiecznie to znaczyloby ze ten pistolet jest jeszcze pozniejszy.Jest ciekawe to ze ma jeszcze zaczep do rzemienia, wszystkie poprzednie bez stempla D2 ktore widzialem nie mialy juz tego zaczepu.
Visy wykopane w miejscach rozbrajania WP (oczywiscie te ktore widzalem) nie przekraczaja numeru 40000.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie