Gość Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Ja też tam jeszcze nie byłem. Możesz mi coś powiedzieć o III/55pp?
necroskop Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Do ŁukaszaMoże byśmy kiedyś umówili się i poszukali w terenie tego obiektu?Jeśli chodzi o te okolice to mam ludzi od kórych można wmiare dokładne info wytargać.Marek
necroskop Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 witajWłaściwie to nie mam żadnej info z pierwszej ręki.Mój dziadek służył w 55pp ale został wycofany nad Bzure gdzie dostał się do niewoli, i tylko z tamtąd znam jego relacje
necroskop Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Małe zapytanie, czemu właśnie III bat. cię interesuje?Marek
Gość Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 III dlatego, że tam też służył mój dziadek. Swego czasu dużo mi opowiadał o tym, co działo się tu w Rawiczu, a potem nad Bzurą. Nie ma żadnego opracowania na temat III/55pp, chciałbym poznać dokładne jego losy. Twój dziadek w którym był batalionie?
necroskop Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 Witaj Łukasz.Mój dziadek też służył w 55 pp/ III bat, (świat jest mały).Ciekawostka z mojej strony, którą mi powiedział kiedyś jest taka, że dziadek 31 sierpnia 1939 miał iść do cywila...Marek
Gość Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 A gdzie nad Bzurą dostał się do niewoli i gdzie walczył nad Bzurą? Akurat mieszkam w tej okolicy, więc mnie ta bitwa szczególnie interesuje. Jakbyś miał jakieś pytania, to może coś znajdę. Pozdrawiam
Gość Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 Cześć JMamy podobne zainteresowania. Miesiąc temu pojechałem na dwa dni pokręcić się w miejscach gdzie walczył III/55 nad BzurąMój dziadek w 1939 miał 29 lat - buł rezerwistą. Umarł 4 lata temu, pamiętam sporo jego opowieści. Jeśli chodzi o walki nad Bzurą... On był łącznościowcem w III/55. Przez Koło Kutno dotarł ze swoim batalionem pod Łęczycę do m. Ktery. Tam Tam walczyli 9.09 o Piątek i dalej aż chyba pod Stawami, potem przez Sochaczew dotarli w lasy iłowskie. Do niewoli dostał sie międzu Kamionem, a Arciszowem. Było to 18.09. Jakiś czas wcześniej był przy gajówce, czy leśniczówce, opowiadał, że tam zginął ich dowódca dywizji.W niewoli w Niemczech był do 1945 roku, kiedy uwolnili go Amerykanie.
Gość Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 Cześć Marek Czy pamiętasz jakieś szczegóły, o których opowiadał Twój dziadek? Jeśli jesteś z Rawicza może się spotkamy kiedyś przy piwie.
Gość Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 Ktery, wiem gdzie są, a ta leśniczówka, to miejsce śmierci dowódcy, zapewne 17 DP, gen. Włada.
Gość Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 Ta to był Franciszek Wład, był dowódcą 14 DP, do którek należał też 55pp. Ta leśniczówka to chyba Januszew, przy przeprawie koło Witkowice - Brochów
cygan Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 witam. tez jestem z Kalisza choc ostatnio nie było mnie sporo czasu. a to ze mozna znależć w kaliszu cos naprawde ciezkiego przekonacie sie niebawem choc moze dopiero na wiosne ze sprzetem to wyciagniemy :)pzdr. dla reszty kaliszaków.
Mariusz Napisano 7 Listopad 2003 Napisano 7 Listopad 2003 Do Cygana,Szkoda, że wcześniej nie dałeś znać o sobie. Dziś mieliśmy pierwsze spotkanie (mam nadzieję większej w przyszłości grupy) z omi30. Mamy nadzieję zebrać więcej ludzi z grupy kalisko-ostrowskiej, a może i krotoszyńskiej. Co do wyciągania, to też mam coś cięższego w okolicach Kalisza, ale cóż musi poczekać do wiosny. Jeżeli możesz daj znać o sobie. Może jakieś spotkanko przy piwie?PozdrawiamMariusz
Gość Napisano 8 Listopad 2003 Napisano 8 Listopad 2003 Witam. chętnie udziele pomocy w wyciąganiu sprzetu na wiosnę .pozdr Rembas
omi30 Napisano 8 Listopad 2003 Napisano 8 Listopad 2003 Cygan jesli mówisz powaznie jest mozliwosc załatwienia WZT-1
cygan Napisano 9 Listopad 2003 Napisano 9 Listopad 2003 witam. co do sprzetu to akurat nie jest problemem. Wiecej z oczywistych wzgledów napisac nie moge... Co do spotkania to nie ma problemu tylko dopiero tak po 20 listopada bo jestem troche zajety.Moj mail jest w poznajmy sie.Pzdr.
Gość Napisano 9 Listopad 2003 Napisano 9 Listopad 2003 Witam:co do ciężkiego sprzętu to nieposiadam ,ale chętnie udzielę pomocy przy łopatologii pozdrawiam rembas
Mariusz Napisano 9 Listopad 2003 Napisano 9 Listopad 2003 Do Cygana i omi 30. Mam więc rozumieć, iż jesteśmy wstępnie umówieni?Mariusz
Mariusz Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Omi30. Może poczekamy na kontakt od Cygana, Rembasa i może kogoś innego?Mariusz
Gość Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Witam prosze o kontakt mójnr gg2393983 pozdr.rembas
pajda Napisano 20 Grudzień 2010 Napisano 20 Grudzień 2010 temat nie ruszany od 7 lat...ale moze jednak warto ;) ganiał ktoś w okolicach krotoszyna ? zdun ? chodzi o walki z 03.02.1919 ? Chętni na spotkanie na wiosnę ?
momarmm Napisano 29 Grudzień 2010 Napisano 29 Grudzień 2010 WitamJest nas kilku w Krotoszynie, wiosną jak najbardziej poszukiwania wskazane. Będziemy w kontakcie.Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.