kolekcj Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 I tutaj mała ciekawostka. Kompas - fragment polskiej latarki wojskowej. Średnica około 15 mm. Kompas da się wyjąć i używać osobno.
kolekcj Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Tak wygląda po odchyleniu klapki. Na dole widać uszko. Kiedy kompas jest luzem można za jego pomocą np. przywiązać sobie go sznurkiem na szyję.
Skok Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Pucior ten Twój kompas to jest wojskowy ale niemiecki to on nie jest. Mój ojciec z wojska przywiózł taki sam. Z tyłu ma date 1959 i sygnature ZMO. Pozdrawiam
Forteca Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 A propos Bezarda. CK kompas wg. tego patentu w opakowanku...
kolekcj Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Ten bezard, którego dodałem też jest w opakowaniu i jeszcze ma na dodatek przymocowaną metalową linijkę.
pucior Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 SKOK! Jestem pewien, że jest to kompas niemiecki, choćby ze względu na sygnaturę na bakelitowej obudowie (patrz foto!). Polacy prawdopodobnie przejęli ten wzór kompasu i produkowali na potrzeby swojej armii po II WŚ, wiem bo widziałem identyczny jak mój, polski z datą 1976 (albo coś takiego), tyle że miał plastikową obudowę. A poza tym przywiózł ten kompas ze Śląska ok. 1945 roku mój Dziadek (a tak w ramach odszkodowania wojennego:)))pzdr
KRUSZYNA Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Potwierdzam informacjepuciora".Miałem w rękach wielokrotnie obie wersje,niemiecką-wojenną i polską-powojenną.pozdrkruszyna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.