Skocz do zawartości

Oddziały walczące o Wrocław

black

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Poszukuje wszelkich informacji na temat oddziałów walczących o Wrocław, zarówno po jednej jak i drugiej stronie frontu. Przede wszystkim interesuje mnie nazwa oddzialu i odcinek którego bronil/nacieral.
Slyszalem ze w okolicy torow kolejowych na Oborniki Sl walczyli spadochroniarze – jaki oddzial i gdzie konkretnie?
Może macie namiary na jakies ciekawe pozycje w literaturze na ten temat? Godzine Zero i Bitwe o Wroclaw już czytalem ale ciagle mi za malo;) Warto poszperac w jakims archiwum? Może ktos probowal?
Będę wdzieczny za kazda informacje:)
Pozdrawiam,
black
Napisano
http://www.festung.breslau.prv.pl/

Najlepsza strona o walkach o Festung Breslau.Z tego co pamietam był tam dokładny wykaz jednostek walczących w festung Breslau ale trzeba dokładnie się wczytać w linki zamieszczone w tekście.

pzdr
Sanshin
Napisano
Jeżeli jesteś zainteresowany dokładnym spisem jednostek polecam książkę So Kämpfte Breslau : Verteidigung und Untergang von Schlesien Hauptstadt / General von Ahlfen, General Niehoff.
Znajdziesz tam wyczerpujące informacje na temat oddziałów niemieckich.
Napisano
Tutaj jest wyszczególniona część jednostek: http://www.feldgrau.net/phpBB2/viewtopic.php?t=6704&highlight=defense+defence+breslau
Napisano
http://wroclaw.hydral.com.pl/

poczytaj forum ,komentarze pod fotkami.

dodatkowo poszperaj na tym forum.

Książki poza tym co podał Wraith Upadek Festung Breslau" Dolata, no i Wraith przecież zaczytujesz sięBreslauer Apocalipse" - chyba tak to się pisze :-(

Poza tym jak siespotkamy to można dość dużo informacji powyciągać od ludzi szczególnie od Leuthena

a na feldgrau było kilka dyskusji o Wrocławiu
Napisano

Oto spis jednostek które znalazłem w Breslauer Apokalypse, bodajże w jednym z ostatnich tomów jest jeszcze dokładniejszy spis jednostek, włącznie z dowódcami niższych szczebli. Kiedyś ktoś się kłócił z mareckim że nie używano Goliatów, z wykazu widać jakie są fakty. BTW Goliaty produkcji wrocławskiego FAMO. Jeżeli chodzi o odcinki na których walczyły poszczególne oddziały to jest to wszystko zależne od okresu walk, dużo jednostek było cały czas były przerzucanych z jednego odcinka na inny, więc nie można tutaj mówić o obronie danych pozycji.

Napisano
Wraith, widzę że masz dobry dostęp do Breslauer Apocalypse". Mógłbyś w wolnej chwili zajrzeć na wątek: Festung Breslau - ostatni parlamentariusz"? Jest na tym forum. Dzięki z góry...

LEWY
Napisano
Spadochroniarze byli na pewno w tzw. Domu Inwalidów, a z jakiej jednostki nie pamiętam, tu obok nich z tego co pamiętam walczył jeszcze Volkssturm.
Napisano
Jeśli chodzi o spadochroniarzy walczących o FB - o Dom Inwalidów walczyły pododdziały III batalionu 26 pułku spadochronowego (o pobliską zajezdnię tramwajową przy ul. Legnicką również). Czy FJ walczyli w pobliżu torów kolejowych wiodących do Obornik - nic o tym nie słyszałem. FJ walczyli w wielu zapalnych" punktach na terenie miasta, o czym długo by opowiadać.
A zrobienie zestawienia kto z kim gdzie walczył" to by była zabawa na parę dni :-)

Pozdrowienia
Leuthen
Napisano
A czy spotkał sie ktoś z sprawą węgierskich saperów walczacych w Wrocławiu? Dawno temu migneła mi gdzieś książeczka o tej sprawie (nie dam głowy czy nie opracowanie Uniwersytetu Wrocławskiego).
Napisano
O saperach węgierskich był artykuł (nie pamiętam w jakim periodyku) - mam jego ksero, ale ponieważ jestem w tej chwili u kolegi to nie mogę sprawdzić. Wydaje mi się, że skany zdjęć i mapek z tego artykułu były na stronce www Dolny Śląsk na fotografii".

Pozdrawiam
Leuthen
  • 2 weeks later...
Napisano
LEWY postaram się poszperać w BA, chociaż mam w tej chwili dostęp do miesiąca kwietnia. Co do węgierskich saperów, to z wyczytanych informacji, Niemcy byli już na tyle nieufni przy obronie FB, że zabrali im broń i zapoatrzyli w szpadle i wydali rozkaz kopania rowów.
Napisano
A propos tego artykułu o saperach - podaję dane bibliograficzne:
Stanisław Okęcki, Węgierscy saperzy w oblężonym Wrocławiu w 1945 roku, Rocznik Wrocławski", tom XV/XVI - 1971/72, Wrocław 1973, strony 143-163.

Pozdrawiam
Leuthen
  • 10 months later...
Napisano
So Kämpfte Breslau gdzie morzna kupić tą ksiąrzke był bym wdzięczny
za odpisanie i pomoc szukam zdjęć z Festung Breslał 1945.r polecam str www.nasz.wroclaw.pl jest tam opis dokładny jednostek i zdjęcia 26 puł
ku spadochronowego pozdrawiam Sebastian P
Napisano
Kupić So kämpfte Breslau" w Polsce raczej nie jest lekko (sam bym chciał mieć). Zdjęcia z okresu oblężenia w dużym wyborze znajdziesz we wspomnianej przez Wraitha Breslauer Apokalypse 1945" Horsta Gleissa (można wypożyczyć do domu z wrocławskiej Biblioteki Uniwersyteckiej - oczywiście poza tymi tomamai, które np. w tej chwili trzymam ja :D ).

Pozdrawiam
Leuthen

PS A czy owo słynne zdjęcie, które jest m.in. na www.nasz.wroclaw.pl, przedstawia rzeczywiście spadochroniarzy - to rzecz dyskusyjna. Były spadochroniarz Albrecht Schulze, który w stopniu porucznika dowodził podczas oblężenia miasta kompanią w II/FJR 25, powiedział że na tym zdjęciu to na pewno nie są spadochroniarze...
  • 2 weeks later...
Napisano
Pod tym linkiem będzie artykuł o Węgrach we Wrocławiu.
http://wroclaw.hydral.com.pl/320,artykul.html
Leuthen dostałeś fotki z włoskimi spadochroniarzami ?
Napisano
Dostać chyba dostałem, ale chyba nie zapisałem ich na twardziela, a teraz znaleźć tego meila w skrzynce nie mogę :/

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie