jaras84 Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Co to za ciekawostka i z jakiegio okresu. Mosierzne cos... o srednicy 5 cm.
krzychuna5 Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 hakas. to my go po... po... po mszy:)sory. nie ta epoka:) jeszcze się nie zaaklimatyzowałem w pracy po urlopie.pozdrawiam. krzysiek.
sopel69 Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 hehehe nie ma to jak się uśmiać z rana w pracy :)) a swoją drogą to ów wizerunek przypomina mi bardziej turka osmańskiego niż tatara pozdro.
hakas Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Witaj Krzysztofie! Sugerujesz żeby go ławą? To taka nie rycerska broń :-{)
krzychuna5 Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 kto obraża stan rycerski, zasługuje tylko na to, aby go obuchem:)pozdrawiam. krzysiek.
jaras84 Napisano 2 Sierpień 2005 Autor Napisano 2 Sierpień 2005 Co to za ciekawostka i z jakiegio okresu. Mosierzne cos... o srednicy 5 cm.
janushew Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 skojarzenie -element ozdobny od tarczy? ale ostrożnie islam zakazuje pokazywania wizerunków ludzi i zwierząt. pozdr
sopel69 Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 mnie kojarzy się z ozdobą uprzęży końskiej - na czole konia?? pozdro
hakas Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 NIe ma to nic wspólnego z islamem. Tak jak ktoś wspomniał islam zabrania umieszczania wizerunków ludzi i zwierząt. To może być ozdoba raczej z mebli lub np.młynka do kawy . Mam stary młynek z wizerunkiem jelenia w podobnej formie.Pozdrawiam
finucha Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 jak na moje oko to na tym medaliku jest doktor pai-chi-wo!
Jakku Napisano 2 Sierpień 2005 Napisano 2 Sierpień 2005 Super wykopek. To odznaka pułkowa Lipków - tatarów litewskich z XVII w. Lipkom przewodził setnik Azja Mellechowicz, który się z Tatarów litewskich wyprowadzał, człek bardzo młody, bo ledwie dwadzieścia kilka lat wieku liczący. I to jego oblicze z tej odznaki wyziera. Ale temu Mellechowiczowi wilkiem jakoś z oczu patrzy z tej odznaki. Chyba że źle interpretuję bo i skan Waćpan nie za dobry umieściłeś.Porównaj z:http://www.katka.regard.cz/images/Tatar.jpgorazhttp://www.angelfire.com/jazz/ntstar/history.htm(chyba za długo byłem na słońcu)
Jakku Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 No to bractwo rycerskie jak chcecie się brać, by mi twarz ławką kościelną bądź obuchem potraktować, bez uprzednego zawołania, to jakże wam dać kawalerski parol? Bo to jak starożytni już wojowie mówili: dwóch na jednego to banda łysego", nie zacz potomkowie szlachtnego Mellechowicz... pardon Tuchajbejowicza. Zatem niech chcę zobaczyć jak ruszacie głową a nie tylko szabelką i pomóżcie mi to zidentyfikować:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=206541
Pytanie
jaras84
Co to za ciekawostka i z jakiegio okresu. Mosierzne cos... o srednicy 5 cm.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.