Skocz do zawartości

Egzamin dla kolekcjonera broni

ms

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Egzamin dla kolekcjonera broni

Czy to możliwe, aby egzamin związany z ubieganiem się o wydanie pozwolenia na broń w celach kolekcjonerskich kosztował aż 1000 zł. Gdzie mogę to sprawdzić?

Agata Łukaszewicz:

Od 24 lutego tego roku rzeczywiście tyle kosztuje. Tego dnia weszło bowiem w życie zmienione rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji (Dz. U. nr 8, poz. 102), które przyniosło nowe, wyższe kwoty nie tylko za ten egzamin. Niektóre kwoty wzrosły nawet o 100 proc. Egzamin poprawkowy kosztuje dodatkowo połowę tej kwoty. Przypominam, że egzamin składa się z dwóch części: teoretycznej (przepisy dotyczące posiadania i używania broni) i praktycznej (umiejętność bezpiecznego posługiwania się bronią danego rodzaju).

-------
za Rzepa"
http://www.rp.pl/gazeta/wydanie_030331/prawo/prawo_a_3.html#1
Napisano
Coś mi sie wydaje ,że to jest tak ze względu na to, że aktualna ustawa nie rozróżnia czegoś takiego jak broń kolekcjonerska. Cyli dana rzecz jest bronia w rozumieniu ustawy , albo nie jest . Ponieważ nie ma kategorii broń kolekcjonerska to egzamin jest taki jakbyś ubiegał/a się o zwykłą broń ( zwykłą czyli w pełni sprawną )

Mam nadzieję,że pomogłem Merlin
Napisano
No i wtedy możesz mieć pełnosprawną, tylko nie wiem, czy maszynową ;-))).
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie