ms Napisano 31 Marzec 2003 Autor Napisano 31 Marzec 2003 Egzamin dla kolekcjonera broniCzy to możliwe, aby egzamin związany z ubieganiem się o wydanie pozwolenia na broń w celach kolekcjonerskich kosztował aż 1000 zł. Gdzie mogę to sprawdzić?Agata Łukaszewicz:Od 24 lutego tego roku rzeczywiście tyle kosztuje. Tego dnia weszło bowiem w życie zmienione rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji (Dz. U. nr 8, poz. 102), które przyniosło nowe, wyższe kwoty nie tylko za ten egzamin. Niektóre kwoty wzrosły nawet o 100 proc. Egzamin poprawkowy kosztuje dodatkowo połowę tej kwoty. Przypominam, że egzamin składa się z dwóch części: teoretycznej (przepisy dotyczące posiadania i używania broni) i praktycznej (umiejętność bezpiecznego posługiwania się bronią danego rodzaju).-------za Rzepa"http://www.rp.pl/gazeta/wydanie_030331/prawo/prawo_a_3.html#1
merlin Napisano 31 Marzec 2003 Napisano 31 Marzec 2003 Coś mi sie wydaje ,że to jest tak ze względu na to, że aktualna ustawa nie rozróżnia czegoś takiego jak broń kolekcjonerska. Cyli dana rzecz jest bronia w rozumieniu ustawy , albo nie jest . Ponieważ nie ma kategorii broń kolekcjonerska to egzamin jest taki jakbyś ubiegał/a się o zwykłą broń ( zwykłą czyli w pełni sprawną )Mam nadzieję,że pomogłem Merlin
Gość Napisano 1 Kwiecień 2003 Napisano 1 Kwiecień 2003 No i wtedy możesz mieć pełnosprawną, tylko nie wiem, czy maszynową ;-))).Pozdrawiam
eryk wiking Napisano 3 Kwiecień 2003 Napisano 3 Kwiecień 2003 Maszynową możesz mieć, ale tylko i wyłącznie bez zezwolenia, z wszystkimi tego konsekwencjami:-( Eryk i koty
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.