Skocz do zawartości

TKS+20mm

yoony

Rekomendowane odpowiedzi

Z pamięci: tak, była przegubowa podpora" podtrzymująca działko w okolicach zamka, a zamocowana chyba w okolicach jarzma.
Szkoda, że nie ma Hartmanna, pewnie wiedział by coś więcej. Ja nie widziałem jarzma do nkm-u...

Pzdr,

jotes

Rysunek pochodzi z artykulu p.Komudy w Militariach.Niestety nie dysponuje zdjeciami, ani rysunkiem jarzma nkm.Oryginalu nie widzialm rowniez :(
Yoony - wybacz mi, ze nie wyslalem Ci jeszcze obiecanych zdjec - za wiele mialem zajec tej wiosny i latem i nie bylem od czasow naszej wymiany korespondencji w Auburn.Ale to nie znaczy, ze zapomnialem.Przy najblizszej wizycie zdjecia zrobie i Ci wysle.Bylem za to ostatnio kilka razy w Patton Museum i sporo ciekawych zdjec mi stamtad przybylo.Jesli cos chesz - daj znac.
Pozdrowienia
Grendel

dzieki
jak pamietesz to juz dobrze a co tam maja ciekawego??
czym bardziej nietypowe tym lepiej

ale puki co niemieckie pujda nieco w odstawke
bo mnie TKS naszedl

a czy TKS z dzialkiem mial na wyposazeniu km do strzelan przeciwlitniczych wozony gdzies w sierodku ???

ile powstalo Tks z NKM znalazlem ze do 20 sztuk naprawde tylko tyle ?

I znowu odpowiadać będę z pamięci, bez źródeł. Nie pamiętam jak miało być dokładnie z ckm-em przeciwlotniczym, ale domyślam się, że zadecydowały względy praktyczne tzn. brak miejsca, obciążenie wozu itp. Najważniejsze jednak, że chyba na wiekszości zdjęć TKS-ów z nkm-em pochodzących z września '39 wozy te nie mają uchwytu do strzelań przeciwlotniczych.
Z innych ciekawostek, to w TKS-ie miała być przewożona zapasowa lufa do nkm-u, ale ze względu na początki produkcji pewnie pozostało to tylko w teorii.

Pzdr,

jotes

mowimy oczywiscie o tym nkm
ktory jest pokazany w watku
Sprzęt, który nie zdążyliśmy wdrożyć do września 1939
na samej gorze
mysle ze pokazany tam uklad do strzelan p-lot

http://www.odkrywca-online.com/picsforum11/20_mm.jpg

moze dawac odpowiedz na to cos podtrzymujace w okolicach zamka ?

jeszcze ma takie pytanko czy w TKS zasilanie tez bylo z magazynka ?
bo jakos mi sie niewidzi rzeby on sie zmiescil ?

chyba ze moze byl jakis mniejszy

tak niemcy ktorzy do Kwk 38 stosowali magazynek taki sam jakdo Flak 38 tyle ze o polowe mnieszy

bede wdzieczny za komentaz

Co do ilości TKS-ó z nkm-em, to są różne opinie bazujące na dokumentach i domniemaniach. Są tacy, którzy uważają za prawdopodobną również przebudowę pewnej (niewielkiej) liczby tankietek TK. Na razie znane zdjęcia wozów z Września tego nie potwierdzają, ale jak się takie w końcu trafi (osobiście wątpię), to będzie rarytas.

Pzdr,

jotes

Przy okazji: ciekaw jestem czy komuś udało się zidentyfikować na jakimś zdjęciu śruby, które mocowały podstawę nkm-u do kadłuba tak jak na tym rysunku dla Solothurna. A może podstawa polskiego nkm-u była przykręcona w innym miejscu, np. do pionowego pancerza przy jarzmie?

Pzdr,

jotes

Znow po przerwie...
Po krotce:
1.Ile tankietek przebudowano i przezbrojono - nie wie nikt.
Mniej wiecej wiadomo ile trafilo do jednostek, ale to tez zalezy od zrodel.
Kilka TK przebudowano w czasie badan prototypow, ale ile tez nikt nie wie.Co do pozniejszej przebudowy, to zdaje sie, ze to zostalo tylko w planach.
2.Nie widzialem zadnego zdjecia, ktore umozliwialoby potwierdzenie lokalizacji mocowania podstawy nkm'u do kadluba.Ale jest niemalze pewne, ze bylo to identyczne, badz niemalze identyczne, jak w przypadku Solothurn'a.Z tej prostej przyczyny, ze zamocowanie go do podstawy jarzma wymagaloby wzmocnienia konstrukcji czolowego pancerza.Utrudnialoby tez wywazenie broni (moim zdaniem).Jest to jednak czcze domniemanie, bo zdjecia nie widzialem.Sa ponoc rysunki projektowe, ale mi sie do nich dotrzec nie udalo.
3.Sparwe magazynkow zdaje sie omowilismy iedys w watku o tych tankietkach.
4.W pierwotnych planach modenizacja tankietki miala sie wiazac z mozliwoscia uzycia nkm'u do strzelan p-lot., ale szybko z tego zrezygnowano - o ile pamietam - ze wzgledu na zbyt male pole ostrzalu broni i koniecznosc celowania" calym pojazdem.
Seryjne" pojazdy nie mialy takiej mozliwosci.
5.Yoony - oczywiscie, ze pamietam.A co do ciekawego" z Patton Museum - hmmm...Wszystko!
Popatrz na:
http://www.armorfortheages.com/New%20Museum%20page.htm
Jutro wybywam na urlop.
Do uslyszenia po powrocie
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie