Guest Posted March 23, 2002 Share Posted March 23, 2002 Wiem że na rzece Widawa były umocnienia stałe, jako przedłużenie Lini Odry. W miejscu tym stała linia frontu do końca oblężenia. Czy pozostały jeszcze jakieś bunkry warte obejrzenia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 23, 2002 Share Posted March 23, 2002 z tego co wiem po wojnie była akcja wysadzania umocnień , zostały tylko jakieś resztki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 23, 2002 Share Posted March 23, 2002 Drążę temat Widawy drugi rok jest sporo obiektów, jeżeli mówimy o tym samym rejonie. Jest tu kilka ciekawostek do sprawdzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KudłatyHD Posted September 8, 2005 Share Posted September 8, 2005 Szakal sprawdziłeś już coś przez te 3 lata??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
julianni Posted September 10, 2005 Share Posted September 10, 2005 hehe :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jack61 Posted September 10, 2005 Share Posted September 10, 2005 zabrala chlopa rzeka i przepadl he he Link to comment Share on other sites More sharing options...
banditen-partizanen Posted September 15, 2005 Share Posted September 15, 2005 Witam. Ryjemy na Widawie już ok.3 lat a koleś jeszcze wcześniej. Ciekawe fanty czasem lubia wyskoczyć: np: wyciągnąłem w prowizorycznej ziemiance hałera M 16 ( W całkiem niezłym stanie w srodku był jeszcze fasunek)Dużo polskich łusek od Mausera z orzełkami _ ale to w jednym okopie - reszta niemieckie.Klamra aluminiowa HJ stan idealny z resztka paska_ kolo targnął.Itp.... Miejsce daje rade i jeszcze długo bedzie dawać. Dasz ziemia tym co tam beda ryć :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted September 20, 2005 Share Posted September 20, 2005 Ja, ja Weide-Linie! :-) A tak serio - ja się też trochę zajmuję linią Widawy - aczkolwiek nie chodzę tam z saperką i wykrywaczem, a siedzę z nosem w różnych papierzyskach po bibliotekach :-)Walk tam praktycznie żadnych nie było (były na podejściach - np. na Zakrzowie) i przez większą część oblężenia było tam cicho i spokojnie (wskutek tego było to jedno z ulubionych miejsc do przekraczania własnych linii i oddawania się w ręce Rosjan). Obiekty fortyfikacyjne? W większości polowe (okopy), trochę drewnianych schronów (zaznaczone na mapce u Majewskiego między Krzyżanowicami a Biskupicami Widawskimi), trochę pól minowych. Obiekty stałe to w większości schrony bierne budowane przed I wojną światową, z reguły oddalone od Widawy o kilkadziesiąt-kilkaset metrów. Natknąłem się kiedyś na ciekawy opis przygotowań do obrony mostu na Widawie na osiedlu Widawa :-)Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań nad WidawąLeuthenPS Latem Widawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurgenlufen Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 na wiosnę uderzam z wykrywką na linię , jak się kopie spokojnie czy trzeba uważać na konfidentów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf171 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 Widawa byla regulowana w60 latach,wiekszosc umocnien zostala zniszczona a fantow troche bylo Link to comment Share on other sites More sharing options...
matrix14xxx Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Rosjaxie pod koxiec oblężexia Wrocławia przeszli Widawę od Polaxowic do jej ujścia.Walki hyły w okolicacb Rędzixa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
liha Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Witam, nie jest tak źle:), jeszcze tego troche zostało, duży schron tuż przed wjazdem do Widawy ( jadąc od strony centrum, po prawej stronie), pieczarkarnia w nim kiedyś była, teraz stoi zamknięty,od cholery drutu kolczastego dookoła ale ciekawy, co do chodzenia po samym osiedlu to nawet bez wykrywacza na polnych drogach kapsle z browarów w Breslau,radze się przejść wałem wzdłuż rzeki Widawa, naprawde urkoliwe miejsca a i stare poniemieckie budynki (w różnym stanie) ciekawe do obejżenia.pozdrawiam liha Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyl Posted January 23, 2009 Share Posted January 23, 2009 Może ta mapka pomoże w jakiej orientacji rozmieszczenia bunkrów na lini Widawy. Jestem z Zakrzowa i walk tu jako takich nie było, tylko drobne potyczki. Natomiast ciągłą tajemnicą jest dla mnie, dlaczego las zakrzowski jak tak zasypany łuskami i niewypałami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.