Skocz do zawartości
  • 0

znowu te cholerne łuski

Netcom

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

A jeszcze do pytania kris(poland). Mannlichnery zostały też przejęte po armii austryjackiej po przyłąceniu Austrii do rzeszy. Potem trafiły do Volksturmu. Sprawdz daty produkcji amunicji na spodzie.

To jeszcze raz ja Jarząbek:).

Znalazłem tekst o ammo mannlichera 6.5mm.
http://www.aement.com/articles/6_5X53.htm

Przepraszam za pomyłkę, Holandia i Rumunia miała mannlichery 6,5 z wystającą kryzą.
Mannlicher-Schoenauer był używany w Grecji, ale sądząc po oznaczeniach na spodzie łuski jest to wersja myśliwska.

Do PS 17, chodzi mi o trzy naboje (fotka powyżej 2 denek). Wg mnie kolejność od lewej (2*British .303 + Mannlicher 8mm). Na stronie
http://www.imagina.com/~bbroadside/General_Info.html masz długości łusek. (Mannlicher jest jako Austrian 8mm).
Pod Gdańskiem British .303 są b. rzadkie (w lasach Oliwskich) - czy może stąd je masz?

Czy na skanie drugim napewno po lewej jest mosin? prezentuję taki sam układ: mosin + mannlicher. Mosin ma stosunkowo długa szyjkę w stosunku do reszty łuski...

i ich denka w tej samej kolejności. Jesli słabo widać to na lewej jest:J 18, VII Z.Na prawej taki ptaszek", 37. Na trzeciej: układ przekątnych i na 12 II",na 6 36"(chyba),na 9 19", na 3 20". Pozdrawiam.

Do kolegi Mietka - dzieki za link. Ten mój Manlicher nie jest 8mm tylko 6,5mm. Wszystko z lasu Oliwskiego.Póżniej wrzucę skan innych nierozpoznanych. Pozdrawiam.

Ten koło mosina to 6,5 ale ten koło brytyjskich wygląda mi na 8mm. A jeśli chodzi o wątpliwość co do kształtu szyjki mosina, to jest różnica w mosinach 1 i 2 wojennych. 2 wojenne mają bardziej skośną, 1 wojenne z lekkim zaokrągleniem. Może różnica w technologii produkcji?

Na 1 zdjęciu są dwa spody łusek. Czy ta z lewej to mannlicher, a jeżeli tak to od czego ta z prawej? A w ogóle to czy mogła to być broń myśliwska? Wykopalismy obok dawnej leśniczówki...

Witam.
Ta pierwsza to Mannlicher Carcano produkcji holenderskiej lub rumuńskiej (chociaż w literaturze można znaleźć takie bicia opisywane jako tylko holenderskie, ale co do tego mam pewne wątpliwości) a ta druga to produkcja niemiecka (myśliwska).
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie