Campus Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 Serdecznie zapraszamy do Wilanowa w Warszawie w dniu 10.09 (sobota) na Wielką Paradę Kawalerii. (2km za Wilanowem w stronę Konstancina, na ul. Pałacowej w Natolinie).W programie:- husaria, ułani- pokazy musztry i sprawności kawalerii i husariiGwóźdż programu: Rekontrukcja Wrzesień 1939- Polska Kawaleria vs. zmotoryzowana kolumna niemiecka.W potyczce wezmą udział pododziały ułanów (nawet do 100 szabel), Boforsy p-panc z zaprzegami konnymi, kolumna niemiecka. Nie zabraknie profesjonalnej pirotechniki i huku broni! Na koniec szarża ułanów. -
mietek Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Czy znowu bedzie to szarza w rogatywkach i mundurach garnizonowych, czy polowych?PS Gwozdziem progrmu to byla by szarza husarii na kolumne niemiecka!!!!! Chcial bym cos takiego zobaczyc :)
Campus Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 No cóż, miejmy nadzieję, że ułani będą mieli mundury polowe;-)My odpowiadamy za kolumnę niemiecką i profesjonalną oprawę widowiska.
jazlowiak Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 A ja napisałem scenariusz - oryginalna potyczkę 14 p.uł. pod Gostkowem:-)
Campus Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 Wkrótce będę wiedział, jakie Towarzystwa kawaleryjskie wezmą udział w Paradzie, niemiecką ekipą jest niezawodna 7 Aufklarung Abteilung. Krótki program:10.00 Msza w Wilanowie11.00 przemarsz konnicy w Paradzie (2 km) na pole imprezy (to prawie 600m x 80)12.00 początek imprezy na Polu Bitewnym, spotkania z żyjącymi kombatantami oraz mnogość popisów ułańskich
pieczarka Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 W zeszłym roku było ok. 140 kawalerzystów (bo nie tylko ułani) + husaria. Z moich skromnych szacunków wynika, że może 1/3 tego składu dysponuje w miare polowym" mundurem. np. dwie najliczniejsze (Szwadron Kawalerii WP, 1 PSzwol. JP) takimi nie dysponują.
pieczarka Napisano 27 Lipiec 2005 Napisano 27 Lipiec 2005 Sprostowanie...tak to jest jak pisze sie z pamięci.Teraz za to mając notatki: było 127 koni/123 kawalerzystów (szwoleżerów, ułanów i strzelców konnych) i 26 husarii.17 środowisk przy czy w.w. były na 2 i 4 miejscu co do liczebności(19 i 11). Te 50 osób, które mogą założyć w miarę polowy" mundur to wg. mnie max. - no chyba, że reszta sobie gdzieś pożyczy.
jazlowiak Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Wg. mnie polowe umundurowanie kawaleryjskie posiadają tylko trzy grupy: 2 p.uł (10) i 14 p.uł. (8) i 7 p.s.k. (około 10). Zaza, 7 p.uł. i Szczecin posiadają elementy umundurowania polowego noszone do kurtek garnizonowych.
jazlowiak Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Tak więc w polskiej rekonstrukcji mamy do czynienia na razie z miarę pełnym plutonem kawalerii:-)
akagi Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Wszystko to fajnie, ale dlaczego u kaduka SZTAB 7 AA ( Lohse, Willi i Powers) nic nie wie o tej imprezie? :))))))))))))))))))))))Tak się tylko zastanawiam ....
Campus Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 pole ma 50-60 metrów szerokości, pluton kawalerii może być aż nadto;-)(aczkolwiek orgaznizator firma imprezy zapewnia że namnożyło się kawalerii;-). Sztabowi 7 AA, dałem cynk, poprzez Lohse'ego;-))) Generalnie czeka nas bardzo trudne zadanie, jak zrobić wybuchy, i uciec spod kopyt;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.