Skocz do zawartości

gdańskie fortyfikacje

Gość tony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy wieci coś o niemieckich obiektach fortyfikacyjnych w Gdańsku? Podobno była jakaś bateria przeciwolotnicza w Gdańsku Brzeźnie?

Tony
Napisano
Temat rzeka... sprecyzuj o co Ci chodzi.
W Brzeźnie-Parku jest wspaniałe dzieło: bateria art. nadbrzeżnej z 1912. Dalej w kierunku portu (za płotem) widać fragmenty Baterii Portowej z 1870. W Brzeźnie powinny być jeszcze ślady fortu z tego okresu (jestem z Zaspy - wstyd przyznać, ale jeszcze się koło tego nie zakręciłem). Podobny fort miał powstać w miejscu +- obecnego szpitala na Zaspie, ale zmieniło się podejście do fortyfikacji.

PS> Bateria parkowa miała krótki żywot: po 1920 została zdemilitaryzowana, nawet postawiono tam pomnik ku czci poległych w I w. niemieckim żołnierzy (widać miejsce po nim). W 1945 wykorzystano jej schrony do opóźniania naporu Rosjan w kierunku basenu wolnocłowego. Stąd najprawdopodobniej widoczne uszkodzenia, nawet zerwany fragment.
Samo Brzeźno było bodaj 25.III.1945. porządnie zbombardowane. A było tam tak pięknie...
Napisano
Nie jestem pewien, ale w parku, na miejscu baterii z 1912, wczesniej byla jakas inna chyba. Interesujący jest też niezbyt pasujący do reszty fortyfikacji baterii fragment z 1906 (przyklejony" do jej wschodnego skrzydła).
Bardzo podobne dzieje (jeżeli chodzi o fortyfikacje z art. nadbrzeżną) przechodziły Stogi (Heubude).
Napisano
Na zachód od Stogów było kilka baterii niemieckich. Jedna z końca XIX w. jest obecnie częściowo zniszczona przy wykopie pod budowę Portu Północnego. Zaraz koło niej zbudowano później podobną jak w Brzeźnie. Bardziej na zachód są 2 schrony amunicyjne, a z kolei bliżej Stogów stanowiska kierowania ogniem. Część obiektów była po wojnie wykorzystywana przez 25 Baterię Artylerii Stałej jako schrony amunicyjne, więc są w miarę dobrym stanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie