Skocz do zawartości
  • 0

Co to za ćwieki?

Nanook1978

Pytanie

Napisano

Witam. Trafiam często takie oto ćwieki. nie są to guziki, widoczne są zgrubienia po środku jakby były mocowane w formie ćwieka. Wykonanie jest bardzo nieregularne i wskazuje na ręczny odlew. srednice są ich różne, grubości boratynki, a wykonane chyba z brązu. Jaki to okres? i gdzie były montowane? Wydaj mi się że były montowane do skóry, ale nie jestem pewien. Może ktoś tez takie trafia? i wie jak je wydatowac i zna ich przeznaczenie. Z góry dzięki za odpowiedzi, bo temat nurtuje mnie już od dość długiego czasu. Pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie nie ma tam żadnych skorup. Troszke potrafie je identyfikowac, ale żadne tam sie nie trafiaja a przynajmniej po tym można było by poznać troszkę okres osiedleńczy tych rejonów. Kamieni tez nie za wiele tyle co na zwyczajnym polu. Troszke pogrzebałem w necie i może to być również jakas forma karaceny. Również istniały w tym typie uzbrojenia płaskie i koliste ćwieki. Wiem że stosowane były od okresu rzymskiego, najpierw z brązu, później zastąpione stalowymi łuskami. Bardzo popularne jeszcze we wczesnym średniowieczu. Także nie mam pojecia co to za okres?
Napisano
Pokaż na fotkachresztę brazów które znalazłeś w tym rejonie i czy wychodzą na jakim opszarze punktowo czy na chybił trafił. Mogą to być naprzykała resztki pochówku.
Napisano
NIe kiedyś dowiesz się tylko teraz. Jeśl wszystko jest z brązu i z tyłu jest zaklepane a nie złamane to są to ćwieki ozdobne od uprzęży lub pełniły funkcję wzmacniania skórzanych kaftanów, rodzaj zbroii. Pozdrawiam.
Napisano
Dzieki Hakas za wyjaśnienie sprawy. Tak ćwieki sa całe z brązu i z tyłu tez zaklepane brązem. Faktycznie mogą być od uprzęży lub od zbroi nabijane na skórę. Też mi to przechodzilo przez mysli. Skłaniam sie tez bardziej do formy zbroi ze względu na to że tak dużo ich wyciagam w jednej okolicy, w sumie już kilkanaście sztuk. Na ogół sa tych samych rozmiarów, ale niektóre bywają wieksze i mniejsze od tego na fotce... Jeszcze jedno pytanko. Orientujesz się jaki to może być okres? Kiedy używano tego typu pancerzy nabitych na skórę tego kształu? Może masz jakąś rycinę przdstawiającą tą formę opancerzenia? Bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuję Ci bardzo.
Napisano
ypowe brązy " tomam na mysli, szpile, fibule, groty brazowe, natomiast te ćwieki maja łebki tez brązowe, sa całe , ale tez skłaniam sie do tego że były nabijane na skóre, może kiedys dowiem się ich przeznaczenia. Pozdrawiam
Napisano
Witaj! Na jakim obszarze dokonujesz tych odkryć? Czy po między przedmiotami z brązu znajdujesz skorupy, lub są tam skupiska kamieni? Pozdrawiam Hakas
Napisano
Z tym to raczej ciężko. trafiają sie naprawde w wielu odległych miejscach i przy róznych miastach na polach oranych. W jednym miejscu raz trafiłem kilka takich ćwieków oraz kilka typowych brazów, tylko że te ćwieki naprawde wychodza w róznych miejscach i dlatego tak mnie intrygują.....
Napisano
Witaj co rozumiesz pod pojęciem typowe brązy. Te łby sa dość duże a więc mogły trzymać przytwierdzone obicie skóry na skrzyni. Główki są brązowe ale reszta goździa to chyba stalowa bo zgniły i same łebki zostały. Pozdrawiam Hakas

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie