Skocz do zawartości

groby wyzwolicieli

kokabaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znajomy z Ukrainy poszukuje miejsca pochówku żołnierza KIRILIENKO Aleksiej Musiejewicz
(nie wiem jak powinno brzmieć po polsku imię ojca - czyli jak przetłumaczyć Musiejewicz),
który zginął 16 stycznia 1945 roku w pobliżu wsi ZATORY powiat Pułtusk woj.warszawskie.
Takie tylko informacje uzyskali z czerwonego krzyża.
Czy ktoś może mi podać gdzie chowano ruskich, którzy zginęli na terenie powiatu pułtuskiego?
Dziwi mnie data śmierci tj 1945, może to jakaś pomyłka i zginął rok wcześniej.
Jak można ustalić gdzie został pochowany?

Uważam, że każda rodzina ma prawo wiedzieć, gdzie został pochowany żołnierz poległy w
czasie wojny i tylko dlatego proszę o pomoc i wszelkie sugestie.
Napisano
W Pułtusku jest duży cmentarz żołnierzy radzieckich poległych w II wojnie św. w okolicy Pułtuska. Jeśli został tu pochowany jako zidentyfikowany to napewno jego nazwisko figuruje na nagrobku. Jak znajdę trochę czasu to postaram się znleźć i dam znać. Lecz jeśli został pochowany jako NN to nic nie pomogę.
Pozdrowienia.
Senior.
Napisano
W Pułtusku jest duży cmentarz żołnierzy radzieckich poległych w II wojnie św. w okolicy Pułtuska. Jeśli został tu pochowany jako zidentyfikowany to napewno jego nazwisko figuruje na nagrobku. Jak znajdę trochę czasu to postaram się znleźć i dam znać. Lecz jeśli został pochowany jako NN to nic nie pomogę.
Pozdrowienia.
Senior.
Napisano
Salve,

Z tych rejonow - czerwonoarmiejec moze byc pochowany w Kleszewie (kolo Pultuska), lub w Makowie Mazowieckim lub w Bolecinie.
W urzedach mista znajdziesz listy pochowanych na tych cmentarzach.
Polecam tez artykul:
http://www.tc.ciechanow.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3246
Pozdrawiam

Gandalf de Grey
  • 2 weeks later...
Napisano
Jeszcze jedno. Na tych cmentarzach postawione przez rodziny płyty z nazwiskami i zdięciami tych co zgineli są niszczone przez bezmózgich debili(przepraszam za wyrażenie ale inaczej nie da się ich określić)co komu przeszkadza nagrobek??
Napisano
maxikasek prawdziwy satanista nie pojdzie ci na cemntarz nie rozkopie grobu,nie rozwali nagrobka,nie zje kota i inne tego typu pierdoly.to sa po prostu gowniarze tak jak napisales po tanich winach w wieku 16-18 lat.obszyci debilnymi naszywkami ktorych uwierz mi gnebi sie ich gdyz inni przez takich maja problemy...
co do rozbijania nagrobkow zolnierzy armii czerwonej to podobno robia to skinheadzi.
sorry za zmiane tematu.
pozdro
Napisano

Witam
pod koniec maja przed w trakcie porządkowania cmetarza byłem i fotografowałem nagrobki. Ale nazwiska o które Ci chodzi tam nie było.
pozdr

Napisano
Co do daty śmierci 1945 to nie ma nic dziwnego na terenach powiatów maków maz. pułtusk , przasnysz walki trwały od 14 do 17 sycznia 1945, zaś w 1944r walki toczyły się na przyczółku pod pułtuskiem i różanem. pozdro
Napisano
Nazwiska trzeba raczej szukać w listach pochowanych w urzędach tak jak mówi Gandalf chyba, ze to oficer- ich chowali w oddzielnych grobach ( ale nie zawsze), mogiły są zbiorowe oznaczone numerami ale sporo rodzin odszukało swoich bliskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie