grove3 Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 WitamMam pytanko Czy jest możliwość stwierdzenia że w/w był używany przez FJ? Czy raczej nie ma takiej możliwości .Dzięki za odpowiedziPozdrawiam Grove3
Peiper Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Czy chodzi o karabin Mauser 98k ?Jeśli tak, to owszem był wykorzystywany przez niemieckich strzelców spadochronowych podobnie jak w innych formacjach Wehrmachtu.
Fall Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 wykozystywano wszystko co w normalnym WHsporadycznie g33/40, zwykle jednak wszystkie inne modele k98poz Fall
grove3 Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 Właśnie o to chodzi czy konkretny egzemplarz mógł być używany . Mój znajomy Czech gdzie wiadomo jest to kraj normalny w przeciwieństwie do Polski ma właśnie taki egzemplarz i twierdzi że jest on właśnie po FJ .Dzisiaj będę u niego i porobię jakieś fotki . Chyba się postaram o obywatelstwo czeskie bo tam posiadanie broni to nic nadzwyczajnego , a tym bardziej takich destruktów z jakie u nas można dostać wyrok .Pozdr
valpurgius Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 O konkretnym egzemplarzu to chyba trudno bedzie sie wypowiedziec, chyba ze sa na niego zdjecia/ papiery, lub jest pewnosc, ze zabrano go wlasnie spadochroniarzowi ;)
pik78 Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 Zgadzam się z przedmowcami ,te skrocone mauserki-prod czeskiej były wysoko oceniane przez FJ ale uzywalo ich takze jednostki gorskie !!!A co do pewnosci ze ten konkretny egzemplarz był uzywany przez Fj to zapomnij,ktos niezłe bajere ma...
Fall Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 pik78 moglbym poprosic cie o jakas fotke FJ z takim G33/40 ???poz Fall
pik78 Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 Niesteety nie mam takich fotek ale na 100% krociutki mauserki były uzywane przez FJ i gorali niem a te odmiane krotką robiono chyba tylko w Czechach!!pozdro
grove3 Napisano 15 Lipiec 2005 Autor Napisano 15 Lipiec 2005 WitamNo bajerę jak na Czecha to ma naprawdę niezłą .Ale ja go lubię jako jedynego w Czechach .Nie idzie tutaj o udowodnienie tego na 100% że jest on po FJ ale on mi tak powiedział . Mam już te zdjęcia .A tak na marginesie to polecam Czechy jeżeli ktoś lubi broń . Ja tam wystrzeliłem tam tyle pocisków , że mało który policjant czy żołnierz miał okazję . I to jest najlepsze że chyba żaden z w/w nie miał okazji strzelać z tylu rodzaji broni krótkiej . Ten Muas to jest prod niemiecka bardzo ładny .A strzelanie pociskiem smugowym w nocy to naprawdę frajda jakich mało . Może kiedyś u nas to będzie możliwe (w co wątpię) , czego życzę wam i sobie . I jeszcze pytanko do kogoś kto się zna na prawie .Jeżeli dekowanie broni jest przeprowadzone w Czechach to czy ta broń jest legalna w Polsce??Jeśli dobrze pamiętam to jeżeli w 2 krajach UE obowiązuje jakieś prawo to obowiązuje w reszcie krajów . Tak jest np. z piwem Marijuanowym . Normalnie teoretycznie obrót jakimikolwiek środkami odurzającymi jest u nas zabronione .Ale sprzedaż piwa z zawartością THC nie jest zabroniona .I tu nasuwa się pytanie jeżeli przywiozę zdekowaną broń , z certyfikatem czeskim i prztłumaczę ten certyfikat to czy będę mógł posiadać np . Kałacha zadekowanego oczywiście zgłoszonego n policji?? Może kiedyś będzie ten Mauser mój i będę mógł go sobie trzymać w domu. Narazie mogę sobie tylko jeździć do Czech postrzelać . Dobrze że mam 25 km to mogę tam być 3 razy dziennie . Pozdrawiam
grove3 Napisano 15 Lipiec 2005 Autor Napisano 15 Lipiec 2005 To jest sprzęt w 100% sprawny niezadekowany i nielegalny w Polsce . Podlega pod ustawę o broni i amunicji. Wszystkie części mają jednakowe numery tylko ta kolba coś mi tutaj nie za bardzo pasuje . Bardzo się cieszę że mogłem to napisać . Kamień z serca .Pozdr
grove3 Napisano 15 Lipiec 2005 Autor Napisano 15 Lipiec 2005 Ale jak będę tam znowu to się postaram i porobię tak jak powinienem .
Fall Napisano 15 Lipiec 2005 Napisano 15 Lipiec 2005 WitamTo najzwyklejszy mauser k98 - wersja kolo 43 - 44 roku produkcji. Kolba sklejkowa, dobra!Nic nadzwyczajnego - jedynie zgodnosc numerow jest dobrym argumentem zakupu!poz Fall
Kazik.S Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 G 33/40 musi mieć na wysokości zamka bite to oznaczenie. Wiem bo mój tak ma. Został on znaleziony na terenie lotniska w Szczecinie Dąbiu jakieś 15 lat temu. Podobno bronili się tam chłopcy Skorzennego.
bjar_1 Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 Zresztą G 33/40 [t] jest krótszy niż 98k :lufa 490 mm wobec 600 mm przy 98kcały 995 mm wobec 1110 mm przy 98k
herrmateuss Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 http://www.gebirgsjaeger.4mg.com/g33_40.jpgoto fotka
maxikasek Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 Skorzenny walczył na przyczółku w Schwedt. Tam walczyli z 9 DSpad
maxikasek Napisano 21 Lipiec 2005 Napisano 21 Lipiec 2005 znaczy na Dąbiu. A skorzenny dowodził Kampfgruppe/ Dywizja ODer.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.