Skocz do zawartości

Mauser Fallschirmjager

grove3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam pytanko
Czy jest możliwość stwierdzenia że w/w był używany przez FJ? Czy raczej nie ma takiej możliwości .
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Grove3
Napisano
Czy chodzi o karabin Mauser 98k ?
Jeśli tak, to owszem był wykorzystywany przez niemieckich strzelców spadochronowych podobnie jak w innych formacjach Wehrmachtu.
Napisano
wykozystywano wszystko co w normalnym WH
sporadycznie g33/40, zwykle jednak wszystkie inne modele k98
poz Fall
Napisano
Właśnie o to chodzi czy konkretny egzemplarz mógł być używany . Mój znajomy Czech gdzie wiadomo jest to kraj normalny w przeciwieństwie do Polski ma właśnie taki egzemplarz i twierdzi że jest on właśnie po FJ .Dzisiaj będę u niego i porobię jakieś fotki . Chyba się postaram o obywatelstwo czeskie bo tam posiadanie broni to nic nadzwyczajnego , a tym bardziej takich destruktów z jakie u nas można dostać wyrok .
Pozdr
Napisano
O konkretnym egzemplarzu to chyba trudno bedzie sie wypowiedziec, chyba ze sa na niego zdjecia/ papiery, lub jest pewnosc, ze zabrano go wlasnie spadochroniarzowi ;)
Napisano
Zgadzam się z przedmowcami ,te skrocone mauserki-prod czeskiej były wysoko oceniane przez FJ ale uzywalo ich takze jednostki gorskie !!!
A co do pewnosci ze ten konkretny egzemplarz był uzywany przez Fj to zapomnij,ktos niezłe bajere ma...
Napisano
Niesteety nie mam takich fotek ale na 100% krociutki mauserki były uzywane przez FJ i gorali niem a te odmiane krotką robiono chyba tylko w Czechach!!
pozdro
Napisano
Witam
No bajerę jak na Czecha to ma naprawdę niezłą .
Ale ja go lubię jako jedynego w Czechach .
Nie idzie tutaj o udowodnienie tego na 100% że jest on po FJ ale on mi tak powiedział . Mam już te zdjęcia .
A tak na marginesie to polecam Czechy jeżeli ktoś lubi broń . Ja tam wystrzeliłem tam tyle pocisków , że mało który policjant czy żołnierz miał okazję . I to jest najlepsze że chyba żaden z w/w nie miał okazji strzelać z tylu rodzaji broni krótkiej . Ten Muas to jest prod niemiecka bardzo ładny .
A strzelanie pociskiem smugowym w nocy to naprawdę frajda jakich mało . Może kiedyś u nas to będzie możliwe (w co wątpię) , czego życzę wam i sobie . I jeszcze pytanko do kogoś kto się zna na prawie .
Jeżeli dekowanie broni jest przeprowadzone w Czechach to czy ta broń jest legalna w Polsce??
Jeśli dobrze pamiętam to jeżeli w 2 krajach UE obowiązuje jakieś prawo to obowiązuje w reszcie krajów . Tak jest np. z piwem Marijuanowym . Normalnie teoretycznie obrót jakimikolwiek środkami odurzającymi jest u nas zabronione .
Ale sprzedaż piwa z zawartością THC nie jest zabroniona .
I tu nasuwa się pytanie jeżeli przywiozę zdekowaną broń , z certyfikatem czeskim i prztłumaczę ten certyfikat to czy będę mógł posiadać np . Kałacha zadekowanego oczywiście zgłoszonego n policji??
Może kiedyś będzie ten Mauser mój i będę mógł go sobie trzymać w domu. Narazie mogę sobie tylko jeździć do Czech postrzelać . Dobrze że mam 25 km to mogę tam być 3 razy dziennie .
Pozdrawiam
Napisano

To jest sprzęt w 100% sprawny niezadekowany i nielegalny w Polsce . Podlega pod ustawę o broni i amunicji. Wszystkie części mają jednakowe numery tylko ta kolba coś mi tutaj nie za bardzo pasuje . Bardzo się cieszę że mogłem to napisać . Kamień z serca .
Pozdr

Napisano
Witam
To najzwyklejszy mauser k98 - wersja kolo 43 - 44 roku produkcji.
Kolba sklejkowa, dobra!
Nic nadzwyczajnego - jedynie zgodnosc numerow jest dobrym argumentem zakupu!
poz Fall
Napisano
G 33/40 musi mieć na wysokości zamka bite to oznaczenie. Wiem bo mój tak ma. Został on znaleziony na terenie lotniska w Szczecinie Dąbiu jakieś 15 lat temu. Podobno bronili się tam chłopcy Skorzennego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie