Skocz do zawartości
  • 0

mauserowski ślepak, ale dlaczego z plastiku?

jedlina

Pytanie

Napisano

Znaleziony pod Verdun, kiedyś gdzieś obiło mi sie po oczach, ktoś coś takiego znalazł... Czy to był zwykły ślepak czy miał jakieś przeznaczenie? Bicia nie są widoczne, z części metalowych tylko spłonka, reszta jest z plastiku, jest to wystrzelone, w miescu gdzie powinien być pocisk są nacięcia na krzyż , aby łuska ładnie sie rozeszła. Znaleziony bo leżał pod odłamkiem ;-))Zakładam że użyty ok 1916-17 roku...

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a ten leżał pod Twierdzą Daumont pod Verdun... a na nim odłamek ok 1,5 kg z ładnym gwintem( to ten wyżej;-))... Stawiam na I wojnę. Żadnych bić nie widać, próbowałem doczyścić, ale spód wygląda na czysty...
Napisano
nawet podobny :-) , tylko że mój jest biały, i wyglada na wystrzelony, końcówka jest otwarta wzdłóż nacięć, a spłonka jest po kontakcie z iglicą, dookoła spłonki widoczna jest zielona obwódka. Żadnych oznaczeń niezauważyłem, lub była tak słabe że są nieosiągalne... Nie mam czym zrobić dobrego zbliżenia, spróbuję pokombinować ze zdjęciem w domu. Przewaliłem literaturę w domu, ale wiem że ktoś gdzieś o coś takiego pytał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie