sopel69 Napisano 12 Lipiec 2005 Autor Napisano 12 Lipiec 2005 hej według mnie to radło, nurkując wyciągnełem to z dna rzeki :) pozdro Co o tym sądzicie.
hakas Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Witaj! Materiał z jakiego to jest zrobione, region znalezienia nazwa rzeki. Pozdrawiam.
sopel69 Napisano 12 Lipiec 2005 Autor Napisano 12 Lipiec 2005 Róg - prawdopodobnie jelenia chyba że innego bydlaka zależy jakie jest stare, znaleziony na Mazowszu, rzeka Orzyc pozdro.
hakas Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Jutro będziesz miał odpowiedz tylko dokładnie poszukam co by nie skłamać. Jeśli to jest poroże to jelenia jedynie on ma tak zbudowane poroże czyli to jest główna tyka. Opisz dokładniej okoliczności znaleźienia to może coś więcej ci podpowiem co do dalszych poszukiwań. kodjak@tlen.pl tu masz mojego meilla.Pozdrawiam Hakas
hakas Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Witam serdecznie! W związku z pojawieniem się na forum- identyfikacje, narzędzia wykonanego z poroża, które jest charakterystyczne dla kultury Pucharów Lejkowatych. Obiecałem, że napiszę coś więcej o tym odkryciu. Więc postaram się co nieco przedstawić. KULTURA PUCHARÓW LEJKOWATYCH – swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi ceramiki wytwarzanej przez członków tej kultury, były to puchary z lejkowato rozchylającą się częścią górną. Okres występowania tej kultury to neolit a dokładnie dość długi okres bo od 3300 do 1800 lat p.n.e. Dla tej kultury charakterystyczne przedmioty to właśnie odkryte przez kolegę narzędzie wykonane z poroża jelenia. Dokładnie jest to nie radło jak zostało określone na wstępie lecz motyka rogowa. Forma uprawy ziemi za pomocą zwierząt pociągowych ( woły) dopiero zaczęła się rozwijać pod koniec trwania tej epoki choć sposób i formy uprawy nie uległy zasadniczym zmianą w stosunku do poprzedniej kultury czyli – LENDZIELSKIEJ. To pewną innowacją jest w kulturze Pucharów Lejkowatych radlenie pól. Wysiew różnych gatunków zbóż. Plony sprzątano już sierpem, przeważnie zrobionym z długiego łupku krzemiennego. Istotnymi zmianami było zmodyfikowanie jak na ówczesne czasy chowu zwierząt, przybierał on formy wędrowno-leśne (wypas lasów i łąk), główne zwierzęta gospodarskie tego okresu to bydło i świnie, chów owiec i kóz miał mniejsze znaczenie. W związku z intensyfikacją hodowli zwierząt zwiększyła się liczba psów pasterskich. Dużą rolę gospodarczą nadal odgrywało;zbieractwołowiectworybołówstwo Osady tego okresu składały się z kilku lub kilkunastu chat. Wymiary takiej chatki to ok. 5x4m . W ten sposób myślę rozwiązałem problem „ Rogowego radła” Pozdrawiam.
sopel69 Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 Dzięki Hakas więc wyszła motyka, trzymając ja w ręku czasami zastanawiam się kim był człowiek który ją wykonał? pewnie jego szczątkileżą gzieś w okolicy ale tym już zajmą się archeolodzy. Pozdrowienia
vaderian Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Być może jest to ...łyżwa kościana.PozdrawiamVaderian (Lodz)
hakas Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Witam , nie to nie łyżwa łyżwa kosciana ma podwujny system mpcowania i jest z jednej strony płaska dla lepszego trzymania stopy. Poza tym łyżwy wyrabiało się raczej z kości długich zwierząt jeleniowatych podobnie jak sztylety bojowe z epoki kamienia. Sam taki sztylet rekonstrółowałem. Pozdrawiam.
Pytanie
sopel69
hej według mnie to radło, nurkując wyciągnełem to z dna rzeki :) pozdro Co o tym sądzicie.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.