Skocz do zawartości

Noszak do rkm wz. 28

jazlowiak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołem!

Sądzę,że chodzi Ci o nosidło pokrowiec,wykonane z brezentu.W cześci przedniej tam gdzie znajdowała się końcówka lufy-obszyte skórą.Pokrowiec rozkładał się na boki i rozszerzał w kierunku komory zamkowej,chwytu i kolby.Ta część była brezentowa.Zamykany od tyłu kolby,a wzdłuż na paski skórzane.
Kawalerzyści nosili rkm.Browning w takim pokrowcu podczas jezdy na koniu-przewieszony przez prawe ramię i opierający się o lewe biodro.Ten sam pokrowiec-nosidło używany był przez plutony cyklistów.Troczony pod ramą rower,lufa na drążku kierowniczym,kolba przy tylnym kole.

Zdjęcia archiwalne z okresu posiada p.Henryk Smaczny-Tobie ta osoba powinna byc znana.
Warto żebyś zajrzał do najważniejszych publikacji dotyczących tematu,gdzie są rysunki,sposoby przenoszenia i przewożenia tego rkm:
1.Karabiny Maszynowe.wyd Szkoła Podchorążych Artylerii,Toruń 1935.
2.The polish army and the polish navy.wyd.Centralne Muzeum Barwy i Broni,Warszawa 1939.

P.s.A tak na marginesie-wyciągniete z ziemii,nawet tak dobrej jak na Helu nie nadaje się do uzycia,jedynie jeśli nie rozsypie się może służyć za wzór.

Pozdrawiam.India.
Napisano
tak przy okazji ta ziemia w Helu aż tak dobra nie jest , wala sie u mnie suwadło z tłokiem gazowym od rkm wz.28 i daleko temu do stanu conajmniej dostatecznego.:)
Napisano
Ziemia na Helu dobra? Zarty chyba....polecam porownanie fantow z piaskow okolic Bzury, Puszczy Kampinoskiej, czy chocby Czerwonego Boru.A jesli mowimy o terenach nadmorskich to Mierzeja wydawala duzo lepsze stanowo fanty niz Hel.Inna sprawa,ze to juz historia:-)
Napisano
Nie nie chodzi mi o pokrowiec brezentowy - chodzi mi o noszak czyli rodzaj pikowanego podkładu z elementami do przyczepienia rkm-u. Całość noszona była na plecach i miała skórzane szelki - może ktoś cos takiego ma?
Napisano
Cze.

No,to teraz wiem bardzo dokładnie o co chodzi./Opracowany w 32roku w Instytucie materiałów Uzbrojenia.Podkład z uchwytami,pokrowce,pasy nośne szelkowe i pomocnicze,podkład i pasy od wewnatrz zsierścią/

Rysunki tego napewno sa w patentach.I dużzo czytałam o tym w książce-nie pamiętam czy tam są rysunki?-A.Kostankiewicz i L.Kukawski Uzbrojenie Kawalerii Polskiej 1918-1939,Stud i Mater do Historii wojskowości Tom 26/w warszawie powinna być w CBW/

Do Pozostałych Kolegów.

Nie wiem na jakim Helu kopiecie?Niewątpliwie stan rzeczy jakie ja wyciągałam w kampinosie kilkanaście lat temu z rej.Białego Grądu różnił się totalnie od tych z puszczy np.z Wilczzej Góry.Natomiast stan rzeczy z Helu jest duzo lepszy niz tych znad Odry czy z gór-a dla mnie to punkt odniesienia.Zwłaszcza że do dziś na Helu znajduje się oporządzenie czy uzbrojenie z resztkami farby-a tam takich rzeczy nie wykopałam.

Pozdrawiam.India.
Napisano
No prosze...a ja w Puszczy K. potrafie znalezc oporzadzenie z wiekszoscia farby, bagnety z zabkami i okladzinami.Na Helu to jeszcze z 10 lat temu wyciagalo sie pojedyncze niemieckie garnki" w farbie i z fasunkiem.Teraz z rzadka, glownie jak sie trafi kilka jeden w drugim, ale to juz dzis bardzo dobre trafienie.Zdecydowanie wyzej jako przyklad dobrego terenu" stawiam piaski Mazowsza, niz te nadmorskie.
CO nie zmienia postaci rzeczy, ze prawdopodobienstwo wyjecia z ziemi tego przedmiotu w stanie, ktory gwarantowalby jego rekonstrukcje to raczej pobozne zyczenie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie