Skocz do zawartości

Szwedzi w Warszawie

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie nie w khaki czy innych feldgrauach, ale naprawdę sympatyczna impreza odbyła się dziś w Warszawie. Była to rekonstrukcja kilku epizodów z Potopu", głównie oblężenia garnizonu szwedzkiego przez wojska polsko-litewskie latem 1656. A w wielkim skrócie wyglądało to tak:

Szwedzi wkroczyli na Stare Miasto Bramą Gnojną...

Tam zdrajca Hieronim Radziejowski odczytał odezwę o oddaniu się pod opiekę Karolowi Gustawowi jako prawowitemu władcy Rzeczypospolitej - wśród gwizdów i buczenia gawiedzi...

W końcu wojska koronne i litewskie wkroczyły do szwedzkiego obozu, a nad szeregami wroga pojawiły się białe flagi.

Imprezę zorganizowało Biuro Promocji M. St. Warszawy, a wzięli w nim udział członkowie (mam nadzieję, że wszystkich zanotowałem): Bractwa Rycerskiego Ziemi Ogrodzienieckiej, Chorągwi Pancernej Ks. Jeremiego Wiśniowieckiego, Kieleckiego Bractwa Artyleryjskiego, Bractwa Rycerskiego Miasta Nowa Dęba, Chorągwi Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej, Bractwa Rycerskiego Alatus Mortis", Podolskiej Chorągwi Kozackiej, Stowarzyszenia Swawolna Kompania" i Ligi Baronów.

Szkoda tylko, że reklama było znikoma - gdybym nie zobaczył wczoraj zajawki na WOT, to by mnie tam nie było.

I dobrze, że te chmury się rozeszły, bo jeszcze z godzinę wcześniej w Warszawie lało jak z cebra...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie