Skocz do zawartości

Pytanko medyczne

wiciu_r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie z życia wzięte. W latach 80(podczas kryzysu) pewna osoba uległa ciężkiemu poparzeniu. Rana długi czas nie chciała się goić aż w końcu z braku innych środków została owinięta bandażem pochodzącym ze starego pakietu pierwszej pomocy używanego przez armię niemiecką podczas I wojny. Po dwóch dniach rana zaczęła się zabliźniać. Ktoś może wie czym były nasączane bandaże w tych pakietach.
Zaręczam że nie robię sobie jaj.
Pozdrawiam
Napisano
Nie wiem czym jest nasączona, ale radością czytam ten post. Zawsze mnie szalenie intrygowało czy opatrunek z 1938 roku jest nadal użyteczny. Choć to że lepiej go nie używać było zawsze dla mnie jasne. Teraz już ciekawość minęła i mogę spać spokojnie :)
Napisano
Witam!
w niedziele slyszalem podobna historie, w 44 roku bratu mojego ojca gruchnela banka z zacierem podczas pedzenia bimbru - poparzylo mu rece i twarz :/ A zacier byl z burakow curkowych wiec mozna sobie wyobrazic jak skutecznie taki syropek moze poparzyc. Opatrzyl go niemiecki lekarz wlasnie opatrunkami osobistymi i rana zagoila sie bardzo szybko bez blizny.
Piorek
Napisano
Same opatrunki są jałowe. Niemcy używali na rany sulfonamidu. Nazwę podam jak nie zapomnę. Musze zapytać ojca. Pozdrawiam.
Napisano
Dokładnie Dundee1 to prontosil. Dzięki. Ojciec opowiadał, że jak dostał zastrzyk z tego czegoś to sikał na pomarańczowo :-{))
Napisano
nie dziwie sie bo tak naprawde ten specyfik byl srodkiem do barwienia tkanin, a ze przy okazji" okazalsie byc cholernie bakteriobojczy to sie zalapal na sluzbe ;))
pozdrawiam
Napisano
Ja też słyszałem o wykorzystywaniu po wojnie niemieckich bandaży nasączonych tym czymś". Podobno był to po wojnie najlepszy sposób na wrzody.

pzdr

bjar_1
Napisano
Mój Papa ( ojciec) sprawdzał to 6 krotnie. bo tyle razy był poważnie ranny. wonsy go znają to mogą potwierdzić, że jak wykrywkę do niego przystawisz to piszcza odłamki. Pozdrawiam.
Napisano
Oczywiście Haki potwierdzamy, obecność Papy przy poszukiwaniach na Twoim skarbonośnym podwórzu strasznie rozstraja wykrywkę :)!
Napisano
witam, nie znam historycznych aspektow nasaczania, ale bardziej wspolczesnie mozna stosowac zwiazki srebra.
sulfonamidy- lek stosowany rowniez wspolczesnie!
PS. obecnie 2 lata temu dostalismy do pogotowia rat. pakiety bundes z lat 60 :) oczywiscie zostaly wykorzystane...wiele bylo wlasnie ze zwiazkami srebra.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie