Skocz do zawartości
  • 0

znalazłem obrazy!

soprano1974

Pytanie

Napisano
Mam pytanie, czy komuś mówi coś nazwisko F.Kuczina? Niedawno sprzątając strych babci znalazłem dwa obrazy o wymiarach 35 na 20 cm.Obydwa obrazy sa malowane na tekturze olejem. Jeden z nich przedstawia jakąś willę na tle drzew, natomiast drugi spacerującą kobietę po łące.Są bardzo ładne.Pod nazwiskiem zarówno na jednym jak i drugim data 1942r.Pytałem babcię skąd pochodzą.Stwierdziła,że przywiozła takie trzy, tylko gdzieś jeden się zapodział.Przywiozła je z Warszawy.Leżały na chodniku podczas bombardowania miasta.Czy ktoś może mi pomóc w identyfikacji autora obrazów. Pliki dołącze jak wymienię USB bo mi całkiem padło.Pozdrawiam!

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzieki hakas za dobre słowo.Zawsze można na Ciebie liczyć.U nas w dessie baba chciałas je kupić za 500zł bez pytania.Ale one dla mnie mają wartość po babci" emocjonalną.Ciekaw byłem ich historii, która chyba raczej pozostanie już tajemnicą.Szukałem na necie tego nazwiska ale bez rezultatu.Musiał to być jakiś poczciwy malarzyna wioskowy,któremu po prostu ładnie wychodziło i ktoś postanowił mieć jego obrazki w domu.Skoro tak to daje je do renowacji i niech sobie wiszą.Gdyby ktoś, gdzieś jednak wyszukał tego artystę to bardzo proszę o informację.Pozdro dla hakasa i reszty!!!
Napisano
W gogglach wyskakuje tylko Siegmunt Kuczina niemiecki szpec od mikroprocesorów.Może jego dziadek lub ojciec to malował.Wśród innych Kuczinów sławnych i znanych lipa.Pozdrawiam!
Napisano
Jakaś data jest. A babcia z dessy to nie miarodajny ekspert choć daje do myślenia, że 500 zł bez niczego chciała dać. Idz do muzeum. To jest twoje więc ci tego nie zabiorą. Powiedz tylko, że to po babci i że chcesz wiedziec co masz. Może oni pomogą. Pozdrawiam.Nazwisko Kuczina wskazuje na Kresy. Pozdrawiam.
Napisano
Łdne fanty. Kuczina nie znam i nie słyszałem. Zanieś do rzeczoznawcy. Lub sptawdz w googlach może coś wyjdzie. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie