teach1 Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Napisano 5 Lipiec 2005 Proszę o pomoc , nie mogę się dokopać informacji na temat działań wojennych w okolicy Dziwnowa , Międzywodzia i Międzyzdrojów. Byłem w armi w Dziwnowi i stacjonowałem w tamtejszej jednosce MW po latach dowiedziałem się o tamtejszym zatapialnym lotnisku i tak z ciekawości dociekam zdarzeń dot.tego rejonu Proszę o info , jeśli ktoś może mi pomóc będę zobowiązanyDziękujęPozdr
teach1 Napisano 14 Lipiec 2005 Autor Napisano 14 Lipiec 2005 witamPisałem na mail forteca...... czy wiadomość nie dotarła?
Arado Napisano 17 Lipiec 2005 Napisano 17 Lipiec 2005 Dostałem dziękuję. Po 18 lipca jestem w Rogowie niedaleko.Proszę o telefon na 889-955228 oddzwonię!
Trockey Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 Witam,podobno front zatrzymal sie pomiedzy Dziwnówkiem a Dziwnowem i tak zostalo do konca wojny.Dzisiejsza wschodnia czesc Dziwnowa (dawniej to bylo centrum!) zostala mocno zniszczona.Tyle od tubylca :)
kordelek Napisano 20 Lipiec 2005 Napisano 20 Lipiec 2005 Trockey skoro jesteś z tamtych stron to może wiesz kto chodzi z wykrywaczem między Dziwnówkiem a Dziwnowem, zostawia niezasypany wielkie doły, rozgrzebane mogiły, niewypały leżące na ziemi lub wiszące na drzewach???!!! Po prostu makabra!!! Jeśli to Ty to radzę zmienić sposób postępowania. Jeśli to nie pozostałości po Tobie a wiesz po kim to poradź mu to samo!!!
teach1 Napisano 22 Lipiec 2005 Autor Napisano 22 Lipiec 2005 Dzięki Arado ,spróbuję dryndnąć do ciebie , Mam kilku znajomych w Dziwnowie może uda jeszcze mi się zdobyć jakieś info
teach1 Napisano 22 Lipiec 2005 Autor Napisano 22 Lipiec 2005 Trockey - dzięki za info wieczorem już dzisiaj jadę więc w sieci ostatni raz będę ok 19-tej Jak masz ochotę na wspólny browarek to chętnie Dokładnie będę w Międzywodziutel603659718 Paweł lub możesz mnie złapać przez D.Bojzana
Kobieras39 Napisano 25 Lipiec 2005 Napisano 25 Lipiec 2005 heh jaka widze debata nad tym dziwnowem:) ja tez krązyłem po okolicy ale bez sprzętu szukającego:P zrobiłem troche fotosów budynków koszar luftwafe i pozbieralem troche popękanej porcelany luftu:) kurde to lezy na wierzchu:) nie bede mówił gdzie bo szukający z wykrywaczami już robią tam rozpieprz:)jak się zgadamy na jakieś połażenie jak przyjade to możemy się tam przejść co do jakiś smieci w lasie to fakt dołków jest tam od pyty nie zakopanych:( ale cóż jak w całej polsce :( bardziej interesuje mnie czy stacjonowały w dziwnowie wodnosamoloty ? bo wiem ze luftwafe na 100% wie ktos cos?
teach1 Napisano 1 Sierpień 2005 Autor Napisano 1 Sierpień 2005 Na 100% stacjonowały wodoloty mam gdzieś fotki z 38r przesłane przez znajomego z forum
@ndrew Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 Ta ksiązka to M.Murawski:'Luftwaffe na morzami' wyd: Aj-PressDobra pozycja dająca poijęcie o działaniach lotników morskich.Jest też troche o ich bazach w Polsce.Pzdr.@ndrew
Trockey Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 kordelek, teach1, troche wprowadzilem w blad. Nie jestem tubylcem (jak mozna wnioskowac), tylko dowiedzialem sie od tubylca.W terenie nawet nie bylem!Bylo to podczas mojego podytu w Dziwnowie.
Kobieras39 Napisano 7 Grudzień 2005 Napisano 7 Grudzień 2005 widze ze wątek umarł;/jak będe w wakacje to może ktoś ruszy sie na poszukiwania?:]wogóle jak macie jakieś fotki dotyczące tej jednostki wodnosamalotów todajce cynk na maila.niebawem wrzuce fotki koszar z wakacji;]
rak69 Napisano 30 Listopad 2006 Napisano 30 Listopad 2006 W Dziwnowie stacjonowały wodnosamoloty,znam gości którzy posiadają silniki JUMO 205D pochodzące z poniemieckiego lotniska w Dziwnowie.Posiadają na to dokumęty.Jeśli się odezwiesz prześlę zdjęcia, pozdro.
Kobieras39 Napisano 30 Listopad 2006 Napisano 30 Listopad 2006 raggawarriors@op.plczy ktos wybiera sie na wakacje do dziwnowa?aha i jak cos to czy cos dzialo sie przy samym morzu?tak z ciekawosci pytam;p
piotrek_k Napisano 30 Listopad 2006 Napisano 30 Listopad 2006 Ja sie będe wybierał do Dziwnowa ale nie wiem jeszcze jaki termin napewno nie w sierpniu to pewne:)
barteks Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 No i teraz masz. Chciałeś sobie pokopać, a dzięki długiemu językowi teraz już wszyscy interesują się tym rejonem. Gratuluję przemyślanych decyzji.
Kobieras39 Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 eee tam strzelacie z tylka i tak tam kopią napewno tabuny ludzi , w kazdym bądz razie widzimy sie w sierpniu na piwie;p i jakaś rybka obowiązkowo;-p
piotrek_k Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 W sierpniu beze mnie? Ale macie racje tern jest już przeorany, ale zawsze jest coś czego nikt nie odkrył:)pozdrawiam
ońko Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 Witam wszystkich, jestem pierszy raz na forum. Znam Dziwnów i okolice jak własną kieszeń, bo tu się urodziłem.Co do lasu to fakt przekopany straszliwie ale prócz urwiłapek jeszcze można co nieco znaleźć. Jeżeli chcecie się wybrać w tą okolicę to bardziej polecałbym wam teren między Dziwnówkiem a Pobierowem w pasie nadmorskim, bo tam tędy szło główne natarcie niemieckie. Nawiązując do wypowiedzi Kordelka co do dołów i mogił to takie spustoszenia są dziełem przyjezdnych. Nikt z nas autochtonów nie pozwoli sobie na coś takiego, bo pracownicy Urzędu Morskiego dobrze nas znają i mieliby nas na widelcu". Pozdrawiam ońko.
Wercyngetoryks Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Miał ktoś z Was kłopot z pracownikami Urzędu Morskiego na tym terenie?
Kobieras39 Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 ońko mam takie pytanie czy mieszkasz w dziwnowie????
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.