Jump to content

Dziwnów

teach1

Recommended Posts

www.wyspawolin.pl
Jednostka Wojskowa Dziwna". Odchodząc od mostu w głąb lądu wkraczamy na teren, na którym przez ostatnie 70 lat, głównym, niepodzielnie panującym gospodarzem było wojsko. Najpierw hitlerowska Luftwaffe i Kriegsmarine, która na cyplu Dievenow-West zbudowała wielkie koszary, lotnisko, hangary samolotowe, lądowiska hydroplanów, bazę paliwową, oraz port dla kutrów i barek. Według szacunków naszych wojskowych, na początku II wojny światowej stacjonowało tu nawet kilkanaście tysięcy żołnierzy, kilkaset samolotów i hydroplanów, oraz liczne jednostki pływające. W działającym wtedy w ramach jednostki ośrodku szkoleniowym ćwiczyli m.in. marynarze pełnomorskich u-bootów. W głębi cypla działało prawdziwe cacko niemieckiego budownictwa militarnego - zatapialne lotnisko, które po uruchomieniu specjalnie zbudowanej przepompowni mogło w ciągu kilku godzin zostać zalane wodami Zalewu. Było to jedno z kluczowych lotnisk Luftwaffe na Pomorzu - m.in. stąd właśnie startowały bombowce i myśliwce biorące udział w agresji na Polskę we wrześniu 1939 roku. Po 1945 roku nowi, polscy gospodarze wybrali to samo miejsce na realizację kolejnego tajnego przedsięwzięcia. Cały cypel zamknięto (łączyła go z Dziwnowem jedynie przeprawa promowa i drewniany most dla pieszych), a w budynkach byłej jednostki stworzono ogromny szpital, do którego ściągnięto najlepszych wojskowych lekarzy z całej Polski. W 194[…] roku w wielkiej tajemnicy przywieziono tu ze Świnoujścia pierwszy transport kilkuset rannych i chorych... Greków. Byli to komunistyczni bojownicy, poszkodowani w trakcie walk trwającej wtedy w Grecji wojny domowej. Przez [?] lata działania tajnego szpitala przewinęło się przez niego kilkanaście tysięcy Greków, którzy po wyleczeniu (o ile się ono udawało - na terenie jednostki do dziś jest spory cmentarz grecki) wędrowali stąd do tymczasowych obozów w całej Polsce. Po zakończeniu greckiej wojny i likwidacji szpitala, jego kadra dała początek łódzkiej Wojskowej Akademii Medycznej. Obecnie, dawni greccy pacjenci i ich rodziny, co rok przyjeżdżają do Dziwnowa z całej Europy, żeby wspominać tamte lata. Od lat 70-tych jednostka wojskowa powoli ustępuje z cypla - najpierw tuż przy rzece powstało osiedle bloków Dziwna", potem otwarto przylegającą do szosy część jednostki, której zabytkowe, otoczone zielenią budynki, można dziś bez problemu nie tylko oglądać, ale i odwiedzać.

tu ońko. jestem z tej okolicy.6 lat pracowałem w jw 1401 w WAK-u i znam teren jednostki .Z instalacji niem. zostało niewiele cały teren usiany jest ruinami budowli o mocnych betonowych piwnicach zalanych wodą.Co do zalewanego lotniska to mit.Niemcy musieli bezustannie osuszać teren i stąd liczne przepompownie.Po rozebraniu ich dawno temu teren lotniska stał się podmokłą łąką.Poza terenem jw też jest wiele miejsc gdzie stacjonowały woj.niem.Np.lasy w strone międzywodzia.Ale uwaga na UM i SG oraz SŁ.LEŚNE mandaty średnio po 500 pozdro

na 100% będe w Dziwnowie. W czasie różnych prac remontowych znajdowano pamiątki np.dziure w ziemi z 20-ma karabinami itp.Sam znalazłem pepesze w starym kanale cieplowniczym ale to było 15 lat temu.Wiem,że znaleziono sporo porcelany LW .Ja ostatnio poza terenem JW znalazłem sporo porcelany w tym waze z łbami lwów pierwszy raz całą. pozdro

ja tez znajdywalem porcelane ale tylko popekana lezala na wierzchu;p i bralem sobie kawalki z producentami szkoda ze nic calego nei znalazlem ale znalazlem znaczek pomocy zimowej;-] mozemy tam razem poryc bo chyba w tym samym miejscu chodzimy ale nie napisze gdzie bo wszyscy sie rzucą;p

• 1 month later...
Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zaglada ale mam zamiar odwiedzić w lipcu okolice dziwnowa i w związku z tym poszukuje danych o tym rejonie. Nie interesują mnie jednak wykopki" a pozostałości po umocnieniach, bunkrach, oraz innych obiektach wojskowych z lat 1930-1950
jęsli ktoś ma ochotę podzielić się wiedzą w tym temacie proszę o info na baczyp@poczta.fm albo baczyp@wp.pl
pozdrawiam wszystkich - baczyp

• 1 year later...
pomiędzy dziwnowem a międzywodziem są resztki zniszczonego bunkra zprawej strony drogi patrząc od dziwnowa. po drugiej stronie drogi coś co najwyraźniej przypomina linie umocnień (okopy)ciekawe czy tam coś można by znaleźć nie próbowałem bo nie mam wykrywacza. kiedyś sporo ceramiki i innego badziewia było nad rzeką w okolicy dawnej wojskowej piekarni
z ciekawych miejsc to jeszcze stara barka zatopiona leży w okolicy dawnej przeprawy rzecznej

• 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information