Jump to content

Broń

mumin23

Recommended Posts

Ja spotkałem się z następującym sposobem składowania : posterunek MO ,kowadło ,na kowadło MP-40 i jebudu młotkiem 10 kilogramowym. Inny sprzęt był niedezaktywowany.
Skąd wiem? Kilkanaście lat temu znajomy trafił dołek po Milicji Obywatelskiej : 4 karabinki Mauser (2 x kar98k ,vz.24 i wz.29) ,MG-42 ,owy stuknięty MP-40 ,PPSz ,lotniczy km MG-131 ,MP-43 ,masa magazynków do MP-43 i G-43 i inne popierdółki.
I tak to wyglądało :)

prawdopodobnie miejsce niszczenia amunicji, albo resztki składów lub magazynów. Odradzam kopanie, a jeżeli już zamieżasz, to zachowuj wszelkie dostępne środki bezpieczeństwa i przestrzegaj regół.
pozdr i powodzenia.
wonsY G

Czesc na poczatku szla np dla MO.
Potem jak pisano, rozjezdzanie czolgiem, palenie (lub jedno i drugie). Potem topienie resztek w bagnie, zakopywnaie ,lub do huty.
Nie wiem, czy Polska robilajak np ZSRR. Gdzie zgromadzone mauzery i inne byly przegladane, remontowane i pakowane do rezerw mobilizacyjnych. Czesc z nich poszla np do Vietnamu (z DDR i ZSRR) inne dopiero teraz wychodza na rynku kolekcjonerskim. Choc np na Ukrainie, prawdopodobnie w Niemczech, a w Izraelu i Finlandii to na pewno trzymaja bron z 2 wojny nadal w magazynach. Finaldia - CKM, Izrael mauzery przekalibrowane na amunicje NATO.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information