mumin23 Posted July 5, 2005 Author Share Posted July 5, 2005 Jak wyglondała sprawa z rozbrajaniem po drugiej wojnie światowej co robiono z bronio gdzie ja składowano?Czy ktos wie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 5, 2005 Share Posted July 5, 2005 Ja spotkałem się z następującym sposobem składowania : posterunek MO ,kowadło ,na kowadło MP-40 i jebudu młotkiem 10 kilogramowym. Inny sprzęt był niedezaktywowany.Skąd wiem? Kilkanaście lat temu znajomy trafił dołek po Milicji Obywatelskiej : 4 karabinki Mauser (2 x kar98k ,vz.24 i wz.29) ,MG-42 ,owy stuknięty MP-40 ,PPSz ,lotniczy km MG-131 ,MP-43 ,masa magazynków do MP-43 i G-43 i inne popierdółki. I tak to wyglądało :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mumin23 Posted July 5, 2005 Author Share Posted July 5, 2005 pytam bo niedaleko mnie jest lasek a w tym lasku same bobowe znaleziska , wiem że jest tam amunicja ! a co do broni to niemam zielonego pojęcia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wons Posted July 5, 2005 Share Posted July 5, 2005 prawdopodobnie miejsce niszczenia amunicji, albo resztki składów lub magazynów. Odradzam kopanie, a jeżeli już zamieżasz, to zachowuj wszelkie dostępne środki bezpieczeństwa i przestrzegaj regół. pozdr i powodzenia. wonsY G Link to comment Share on other sites More sharing options...
mumin23 Posted July 5, 2005 Author Share Posted July 5, 2005 było tam kiedys lotnisko tak słyszałem !ostanio jak tam byłem a było to w szóstej klasie podstawówki! wiec kawał czasu temu miałem w domu gosci ppppolicje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek Posted July 5, 2005 Share Posted July 5, 2005 Czesc na poczatku szla np dla MO.Potem jak pisano, rozjezdzanie czolgiem, palenie (lub jedno i drugie). Potem topienie resztek w bagnie, zakopywnaie ,lub do huty.Nie wiem, czy Polska robilajak np ZSRR. Gdzie zgromadzone mauzery i inne byly przegladane, remontowane i pakowane do rezerw mobilizacyjnych. Czesc z nich poszla np do Vietnamu (z DDR i ZSRR) inne dopiero teraz wychodza na rynku kolekcjonerskim. Choc np na Ukrainie, prawdopodobnie w Niemczech, a w Izraelu i Finlandii to na pewno trzymaja bron z 2 wojny nadal w magazynach. Finaldia - CKM, Izrael mauzery przekalibrowane na amunicje NATO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.