Jump to content
  • 0

walizka-psz?offlag inny obóz?

Czarek

Question

Witam taka oto walizeczka zasiliła ostatnio moje zbiory-drewniana okuta,z malunkami wykonanymi farbą białą,zielonymi kwadratami i do tego z przybitą jeszcze tabliczką z wydzierganym bardzo dokładnie nazwiskiem właściciela...skontatkowałem się nawet z krewną właściciela-należała do jej pradziadka ale...wszyscy w rodzinie ze starszego pokolenia już zmarli i nie mogła mi powiedzieć nic więcej poza tym że należała do pana Franciszka Makselona...po odczyszczeniu zamków wyszły napisy-pat427887 and others made in England...więc walizeczka angielska...pytanie brzmi jak myslicie w jakiej armii służył właściciel?gość do którego ją mam twierdzi że numery są obozowe...ale jaki obóz-offlag,stalag,koncentracyjny???jak macie jakiekolwiek pomysły co do tego skąd pochodzi walizeczka dajcie znać:)

9 answers to this question

Recommended Posts

Walizka moze byc z okresu kiedy posiadacz byl w punkcie tranzytowym, czyli po opuszczeniu obozu, a przed powrotem do PL.

Twoja waliza jest posrednia wersja pomiedzy tymi co mam.
- Obok 2 walizy, ale z materialu (te za z 1948 ale to nie gra roli, jedntyczna mialem z 1942).
- Mam tez i trzecia walize, wlasnie ze sklejki, podobna jak Twoja (moja nalezala do kapiana artylerii p-lot). Waliza w pracy lezy wiec nie mam fotek.

Podpis wlasciciela, a z boku widac niebieskie oznaczenie, jest to kod jednostki, ale jaki, nie mam pojecia. Nie wiem tez co oznacza kwadrat na Twojej walizie.

Acha, przypomnialo mi sie zdjecie z Palestyny, sa tam zolnierze PSZ/Z, maja tez i walizki roznych rodzajow.

Napisy po polsku, dokładny adres masz. W jakiej armii służył - polskiej. Z obozu koncentracyjnego nie jest bo jako narodowość to by miał oznaczenie czerwony trójkont z literą P A poza tym nie wolno było w obozach mieć rzeczy osobistych. Ten człowiek mógł byc jeńcem wojennym. Ale co do oflagu czy stalagu to nie wiem . Walizka import z Anglii. Pozdrawiam.

Witam taka oto walizeczka zasiliła ostatnio moje zbiory-drewniana okuta,z malunkami wykonanymi farbą białą,zielonymi kwadratami i do tego z przybitą jeszcze tabliczką z wydzierganym bardzo dokładnie nazwiskiem właściciela...skontatkowałem się nawet z krewną właściciela-należała do jej pradziadka ale...wszyscy w rodzinie ze starszego pokolenia już zmarli i nie mogła mi powiedzieć nic więcej poza tym że należała do pana Franciszka Makselona...po odczyszczeniu zamków wyszły napisy-pat427887 and others made in England...więc walizeczka angielska...pytanie brzmi jak myslicie w jakiej armii służył właściciel?gość do którego ją mam twierdzi że numery są obozowe...ale jaki obóz-offlag,stalag,koncentracyjny???jak macie jakiekolwiek pomysły co do tego skąd pochodzi walizeczka dajcie znać:)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information