panzerhrabia Napisano 4 Lipiec 2005 Autor Napisano 4 Lipiec 2005 witam czy ktos kiedykolwiek wykopał pociski do boforsa wz 37 odłamkowe??? bo gdzieś czytałem ze takie były ale jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem...pozdrawiam
DTH Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Bofors, jak juz to wzor 36, a 37 mm to kaliber. Naboje:- ppanc ze smuga - kolorowy (spotykalem czerwony) pas na glowicy pocisku i poprzeczny na dnie luski- ppanc bez smugi - (dno luski znakowane litera P")- kruszacy - inny ksztalt pocisku, na dnie luski poprzeczny czarny pasByc moze, ze chodzi o ten ostatni (naboj ladowany byl trotylem).
DTH Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Sam pocisk byl nieco bardziej stozkowy, niz ppanc., ktory jest bardziej kragly.Co do trotylu zas, to z tego co pamietam, to w ppancu byl chyba kwas pikrynowy (ale moge sie mylic). Smugowy zas, jako naboj do wstrzeliwania sie w cel w ogole nie mial ladunku wenetrznego , poza masa zapalajaca i dajaca smuge.Zdjec nie mam, mam gdzies instrukcje z 1938 r,dotyczaca Boforsa, jest tam tez atlas z rysunkami.
panzerhrabia Napisano 5 Lipiec 2005 Autor Napisano 5 Lipiec 2005 witam i dziękujea czy ma ktos może taki pocisk kruszący na wymiane lub sprzedaż:)?? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.