Skocz do zawartości

Monte-Cassino w Polsce?

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem, to organizacją powinny zająć się osoby, które mają najblizej. Czasem bowiem trzeba poprostu pojechać i namiejscu załatwic pare spraw.

Widze, że Przemo i komandosi już się zgłosili.
Ja wysyłam informacje o tym poscie kolegom z 12 P.Uł.
Napewno też będą zainteresowani i chetni do udziału.

Trzeba rozwazyć jak wielka ma byc to impreza. Czy tylko dla grona rekonstruktorów. Może impreza o większym charakterze z udziałem publiczności (wtedy potrzeba nawiązać współprace z gminą.Może nawet mają środki na imprezy kulturalne).

Nikt nie wspomniał o filmie na temat Monte Cassino który podobno ma być kręcony. Czyżby to była kolejna polska papierowa produkcja ???

Dzieki kolekcj" za informacje !
Wszystko zatem przed nami. Myślę,że taka współpraca była by satysfakcjonująca dla obu stron - filmowców i rekonstruktorów. Taka współpraca podejmowana jest na Zachodzie. Trzeba zatem wspomnieć twórcom filmowym, że mają niepowtarzalną okazję poznac fascynatów niejednokrotnie o sporej wiedzy historycznej.
Zdaje mi się jednak, że to trchę potrwa i wcześniej sami coś zorganizujemy.
Robert

Wedlug mojej wiedzy pomysl na nakrecenie filmu o Monte Cassino został (na razie?) zarzucony, prawdopodobnie ze wzgledu na zbyt duży budżet i ryzyko związane z taką produkcją. Poza tym nie widze polskiego reżysera, który mógłby udzwignąc taki pomysł. Uwazam, ze - o ile starczy nam zapału i wytrwałości - można wspólnymi siłami kilku GRH, zgłaszających wstępny akces do tego przedsięwzięcia zorganizowac naszą rekonstrukcję na zamku Rabsztyn (Fall - macaj temat!) lub gdzie indziej. Byłoby idealnie, gdyby udalo się nakręcic z niej w miare profesjonalny materiał video(byc może w konwencji paradokumentu), który byłby naszym kapitałem zakładowym" w ewentualnych rozmowach z producentami filmowymi. O ile oczywiscie nasz rodzimy showbusiness będzie zainteresowany tym tematem a nie kolejna komedią z Cezarym P. w roli głównej...

• 2 weeks later...
Poprzegladalem troche fotek. W sumie to moze byc ciekawa rekonstrukcja. Jest w sumie tez dosc duza mozliwosc wykorzystania roznych grup.
Pod MC byli Amerykanie, ale tez Francuzi i Wlosi mieli sprzet amerykanski, choc Francuzi wraz z helmami adrian.
Czesc Wlochow miala rzeczy wloskie, choc akurat tych to raczej w Polsce brak.
Brytyjczycy (i inni uzywajacy sprzet brytyjski) czesto byli bez plecakow i kopaczek (ktore sa jednym z drozszych elementow). Jak sie dobrze kupi, to mozna sie zmiescic w zakupie rzeczy brytyjskich (nie liczac butow i broni) w 450-500zl (battledress, oporzadzenie, helm, spinacze, manierka, duperele). Choc im wieksze rozmiary mundurow tym drozej.
Gdyby jednak przy rekonstrukcji dalo sie wycofac gdzies bokiem czesc ludzi poleglych", to kazdy moglby uczestniczyc w np 2 szturmach. Amerykanie, jako Amerykanie, potem po ubraniu helmu adrian jako Francuzi.
PSZ, najpierw jako Brytyjczycy, potem po odslonieniu naszywek jako Polacy.
Takich kilka luznych przemyslen :)

OK dzieki za rozpoznanie tematu. Z tym zmartwychwstawaniem poleglych - sugerowalbym ostroznosc bo to troche glupio wyglada a zywo". Tym bardziej ze pod Monte Cassino trup słał się gęsto...
Natomiast sama rekonstrukcja moglaby wygladac tak, ze skladalaby sie z dwoch lub trzech oddzielonych przerwami szturmow, a pomiedzy nimi moglyby nastepowac te ewentualne przebieranki.

Zalezy czy dla publiki, czy nie.
Jesli dla publiki to bym widzial to tak:
- Niemcy okopani przed gora, przy publice
- 1 atak, odparty
- Niemcy sie wycofuja na gore
- Przy publice sa alianci
- Kolejne ataki
- Znoszenie i zwozenie rannych (noszowi byli bez broni)
- przychodza uzupelnienia
- przy zmartwychwstaniach" to raz ludzie moga byc ludzie blizej, raz dalej od publiki tak by nie mylo widac szczegolow.

Ale, bez organizatora to i tak tylko teoretyczne dewagacje :)

acha w ksiazce Majewskiego jest napisane o gumowych butach". Nie wiem czy chodzi o takie na gumowej podeszwie, czy zrobione z materialu gumowanego, bo oba rodzaje byly.

Nie wiem tez jak rozumiec, iz zabrano pod gore chlebaki".
Czy byl to maly plecak, ale noszony jako chlebak z paskiem przez ramie, czy tez cos innego?

Acha, no i najlepiej byc na rekonstruckji oficerem, Ci mieli przydzialy whisky :)
Choc i zolnierze pili z manierki herbate zabarwiona mlekiem z duza iloscia koniaku"

Warto by tez zrobic w rekonstrukcji rytyjczykow tepo patrzacych sie w menazke wody gotujacej sie na herbate"

cytaty z pamieci, ale idea mniej wiecej taka.

No, no, widze, ze planujemy mala libacje alkoholowa pod plaszczykiem imprezy rekonstrukcyjnej (whisky, koniak) ;-) Dobrze, ze Cassino nie bylo szturmowane przez Armie Czerwona!
Ale powazniej : mysle, ze ze wzgledu na skale przedsiewziecia mozna by to bylo zrobic dla publiki, z profesjonalnym komentatorem (jak np. w Betring), ktory objasnialby ludziom kto z kim i po co walczy.
Monte Cassino zajmuje tak specjalne miejsce w naszej swiadomosci, ze na pewno potencjalne zainteresowanie impreza byloby bardzo duze.
Brytyjczycy tepo patrzacy sie w menazki - bardzo to naturalistyczne, byle nie za dlugo ;-)
Jak wspomniales, na razie sa to jednak tylko teoretyczne dywagacje, choc wierze, ze cos z nich wyjdzie.

przy wyborze terenu inscenizacji tak tylko chcialem dodać że Karpacka i Kresowa jak i inne wcześniejsze dywizje nie atakowały wzgórza klasztoru bezpośrednio. Najpierw zdobyli wzgórza otaczające MC które były wyższe i bez których ciężko było by zdobyć klasztor. Nie żebym sie czepiał kogoś. zwracam grzecznie uwage... :)

Konczac watek alkoholowy (Upham18, dzieki za nawrocenie dyskusji na wlasciwe tory!):
Jest prawda czasu i prawda ekranu" (cytat z Misia")
Jesli impreza dojdzie do skutku (w co wierze) i bedzie zorganizowana dla tzw. szerokiej publicznosci, z pewnoscia trzeba bedzie uzwglednic w scenariuszu jakies skroty i uproszczenia - a zatem isc na pewien dopuszczalny kompromis pomiedzy prawda historyczna a wyobrazeniami o niej.
Troche znam nasz piekny kraj ale trudno mi przypomniec sobie konkretne wzgorze w Polce z ruinami na szczycie, otoczone innymi wzgorzami, a wszystko to dobrze widoczne dla publicznosci i polozone na nieduzym obszarze ktory publicznosc ta mogalaby ogarnac wzrokiem.
Zreszta, idac ku prawdzie historycznej mozna by odtworzyc ostatni szturm na puste wzgorze MC, opuszczone juz przez wycofujace sie wojska niemieckie (to wersja oszczednosciowa). Druga opcja to przeprowadzenie absolutnie wiernej mega-rekonstrukcji, trwajacej kilka miesiecy ;-)
Mimo wszystko proponuje zawiesic dyskusje na ten niewatpliwie pasjonujacy temat do czasu podjecia pierwszych konkretnych ustalen.
Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Witam!! Czy cos wyniklo z tego rozpoznawania tereny? Czy ta piekna idea zyje poza forum w ustaleniach i rozmowach czy moze umarla smiercia naturalna w ciszy i zapomnieniu? A moze pojawily sie inne lokalizacje badz pomysly. amek Rabsztyn" odezwal sie?
Pozdrawiam

• 3 weeks later...
przecytałem dokadnie posty i ...brytoli nad menażką wody mozna zrobić...ten kto był na Warto-Renie widział (i filizanki do herbaty też były...:-)Jeśli idzie o stowarzyszenie PSz to może nas być ok.10-12 full battle order.Proponuję też jakieś przerywniki lub wprowadzenie przed bitwą...czesanie terenu przez patrol saperski, itp.to się da zrealizować (trochę się tylko zadłużę :-))
co do 2 szturmów to pomysł jak najbardziej trafiony...a ze zmartwychwstaniem to przecież można zrobić tak jak na Warcie-Renie-sanitariusze mieli dużo roboty, ale dzięki temu były straty" i każdy choć raz padł, pobandażowali go i spowrotem na linie...więc da się i wygląda OK.
Kontakt na stronie PSZ niedziała, mamy problemy techniczne - sprawa w toku więc kontakt z nami tylko na prywatne adresy...

• 1 year later...
Z tego co wyczytałem w poście o kalendarium imprez idea Monte Cassino odżyła. To i może ten watek odżyje? Fajnie by było zobaczyć w przyszłym roku rekonstrukcje o tej tematyce. Może uchylisz rąbek tajemnicy akagi??

Witam

Jeszcze nie:)

Innymi slowy do 20 grudnia nie mogę. Potem wszystko stanie sie jasne.
W każdym razie planowane obchody i imprezy z tym związane 18-20 maj 2007 skalą przerastają Bzurę jakies trzy razy.

pozdrawiam

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie