Jadzia Napisano 1 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 1 Lipiec 2005 Witam,tafiła mi się wczoraj carska aluminiowa manierka z ładnymi sygnaturkami niestety ztrasznie pognieciona i nie mam pojęcia jak ją wyprostować, wygląda jakby ktoś ją rozdeptał:( Macie jakies pomysły jak doprowadzić ją do jakotakiego stanu przyzwoitości??pozdrawiamJadzia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 nierozginaj moze ci popekac w miejscu zgiecia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 Z pręra 12mm wygiąc kopyto, takie coś w kształcie S rozciągniętego. Kopyto zamocować w imadle nałożyć na nie manierkę i klepać drewnianym młotkiem. Ale nie rokuje sukcesu, łatwo pęka a samo klepanie wymaga wprawy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finucha Napisano 13 Lipiec 2005 Share Napisano 13 Lipiec 2005 a na stalowa lekkao wygieta manierke pomoze cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yano Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 Czy do pogiętej manierki należy wlewać wodę do pełna, na jak długi okres czau należy ją wstawiać do zamrażarki i czym korkować? Ile razy można ją wstawiać do zamrożenia- bez ograniczeń? Czy jest to metoda skuteczna i bezpieczna dla manierki bez pęknięć (w sumie carskie manierki są z grubego aluminium- moja ze zdjęć jest z 1909 roku); bo z tego wynika że można by było ją doprowadzić do stanu pękatej baryłki?Za wszelkie porady co do jej wyprostowania"; niekoniecznie wodą w zamrażarce; z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yano Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 2 strona manierki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yano Napisano 9 Listopad 2007 Share Napisano 9 Listopad 2007 denko.Pozdrowienia dla Wszystkich.Yano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Nie wiem czy to jest dobry sposób na prostowanie manierki. Kiedyś tak zrobiłem z manierką niemiecką, nie powiem trochę się wyprostowała, ale zrobiła się rownież okrągła z tej strony z której powinna być wklęsła. Co do wody to trzeba ją co jakiś czas uzupełniać, ponieważ po każdym wyprostowaniu się manierki jej pojemność wzrasta:) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yano Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Dzięki Pit_30. A czym ją korkowałeś? Co do uzupełniania to najpierw trzeba wodę z niej wypłukać, bo dolać się nie da wody:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Niemiecka manierka posiadała korek więc z tym problemu nie było:) Uzupełnianie w sensie, że jak ją wyjmujesz z zamrażarki i widzisz, że się podprostowała to polewasz ją ciepłą wodą, lód się rozpuszcza, lejesz zimną wodę i znowu do lodówy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yano Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Ok, dzięki wielgachne- postaram się jakiś zamiennik korka znależć:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 10 Listopad 2007 Share Napisano 10 Listopad 2007 Korek od wina weź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yano Napisano 11 Listopad 2007 Share Napisano 11 Listopad 2007 Czego jak czego, ale korków od wina (i nie tylko) u odkrywców-poszukiwaczy nigdy nie brakowało i nigdy nie zabraknie:) Pozdrowienia dla tych, co nie piją;) a jeszcze większe dla pijących, bo za kilka(set)dziesiąt lat nasze korki, kapsle i butelki (puste oczywiście) będą rarytasami...Więc wypijmy za zanleziska:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 Potrzebuję pomocy w takiej trochę większej manierce...Mam beczkę poj.200L - piękna, z blachy ocynkowanej, z takimi ślicznymi napisami wehrmacht itp.Jednak posiada defekty w postaci wgniecenia na środku. Czy ktoś z was próbował kiedyś prostować tak duży przedmiot za pomocą zamarzającej wody?? Korzystając z pogody chciałbym coś z tym zrobić. Tylko boję się żeby mi np. dna nie wywaliło (kiedyś mieliśmy beczkę na wodę, która niechcący zamarzła w zimę - wywaliło właśnie dno). Czy ktoś ma jakieś dobre pomysły w jaki sposób to robić?Pozdr,makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 30 Styczeń 2012 Share Napisano 30 Styczeń 2012 w blacharce podcisnieniem wyrownuja male elementy, moze cos w ten desen. jakbys mial dostep to wtedy sprobowac podcisnieiem - wyglada to jak taki mocny odkurzaczpozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.