Wraith Napisano 30 Czerwiec 2005 Autor Napisano 30 Czerwiec 2005 Czy to 1/3 talara? posiada jakąś wartość?
Wraith Napisano 30 Czerwiec 2005 Autor Napisano 30 Czerwiec 2005 i mennica oznaczona literką B" to...?
rbl Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 jest to pruski trojaczek, niby srebrny, ale srebro raczej kiepskiej jakości, często pokryte jest grubą patyną. mam takich kilka nigdy nie próbowałem sprzedawać (bo z załozenia nie sprzedaję tego co znalazłem), ale myślę że nie jest to specjalnie cenna monetka.
kawon30 Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Ta 3 na monecie to nie od 1/3talara,ale raczej jako mnożnik jednostki podstawowej.Nie znam się na prusakach ale to chyba 3grosze.
beyo Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Tak dokładnie to 3-kreuzerówka (równowartość grosza) bita przez Prusy dla Śląska.Czasem spotykany zapis nominału 3 gr" wynikał z różnorodnego sposobu wymawiania wyrazu kreuzer".Srebro jest podłej jakości (próba nie więcej niż .250).W tym stanie przedstawia wartość max. 10zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.