Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o identyfikację munduru

Gambit

Pytanie

Proszę o identyfikację munduru, który więzi mojego dziadka na tym zdjęciu :)Chodzi mi o rodzaj wojsk w jakich służył. Niestety niby ktoś z rodziny powinien to wiedzieć ale okazuje się, że jednak nie... Dziadek łos born in 1902. Może to mundur szkoły wojskowej dla małoletnich...? Dzięki za pomoc.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też nie potrafię zidentyfikować munduru. Zastanawia mnie tylko w którym roku zostało zrobione to zdjęcie? Bo chyba zaraz po 1918 - Dziadek wygląda bardzo młodo.
A co do samej fotografii, to z tego co wiem, z własnych albumów i z jednego z numerów Odkrywcy", w wielu zakładach fotografowano mężczyzn w wypożycznych mundurach. Wprawdzie ten jest raczej mizerny (żadnych frędzli, odznaczeń, odznak), ale kto wie?
Wiem też, że prawie połowa mojej rodziny do lat 50-tych chodziła w strojach wojskowych. Wprawdzie chodziło głównie o bluzy i spodnie (nie mają rogatywek na zdjęciach), ale to był jedyny porządny" strój na jaki mogli sobie pozwolić (bo w końcu przed wojną nie byli kmieciami)...

nie jestem ekspertem ale na pierwszy rzut oka wygląda na jakiś mundur związany z korpusem kadetów (raczej wzesne lata po I wojnie przed unifikacją), sprawdze u kumpla jego dziadek był komendantem KK może ma jakieś wczesne zdjącia ,

Proszę o identyfikację munduru, który więzi mojego dziadka na tym zdjęciu :)Chodzi mi o rodzaj wojsk w jakich służył. Niestety niby ktoś z rodziny powinien to wiedzieć ale okazuje się, że jednak nie... Dziadek łos born in 1902. Może to mundur szkoły wojskowej dla małoletnich...? Dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie