Skocz do zawartości

Poszukuje zdięć folwarku????????

Timothy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Złap kontakt przyjacielu ze Związkiem Szlachty Polskiej.
Tu maszlink do fotek różnych dworów http://www.szlachta.org/muzea.htm

mailto:bialystok@szlachta.org.pl to jest adres kontaktowy.
Mam nadzieję, że ktoś ci pomoże.
  • 4 months later...
Napisano
To ja się podepnę pod temat bo przydałyby mi się jakiekolwiek zdjęcia i informacje o wsi i dworze Turówka pod Skałatem (Dawne woj. Tarnopolskie, nie wiem jak teraz podział administracyjny tam wygląda).
Wioska jakich wiele więc nie ma szans żeby była w jakiejś książce. Liczę raczej że ktoś może kiedyś tam był i ma jakieś zdjęcia. Dawny majątek mojej rodziny (O której też szukam informacji - nazwisko pradziadka Stolicki, kontaktowałem się z Panem Stężyckim, stwierdził że prawdopodobnie to uszlachetniona wersja nazwiska Stolica, rodzina kozacka którą nobilitowano w Rosji (Herb Wieruszowa) w bodajże 1628 ale babcia uparcie twierdzi że to na pewno nie to - że to szlachta Polska. Szukałem w indeksach paru herbarzy i o Stolickich nic nie znalazłem.
PS.
Timothy, gdzie jest ten folwark?
Napisano
Dzięki.
Z którego to roku?
Pytam, bo jako właściciel ziemski jest wpisana Poleska Anna. Z tego co wiem, to podczas rewolucji październikowej mordowano szlachtę (czyli wtedy po prostu właścicieli ziemskich), więc pradziadek porozdawał ziemię chłopom i sam zamieszkał w chłopskiej chacie. Potem przenieśli się do Kaczanówki (Albo Iwanówki, nie pamiętam bo myli mi się ze wsią w której bronili się przed UPA) gdzie rodzina pracowała we dworze. To możliwe żeby po takim czymś wieś ponownie znalazła właściciela?
Napisano
Jeszcze raz dzięki:)
Ja to sobie tak ułożyłem: Jeden z chłopów jak dziadek rodzielał wieś dostał folwark i został uznany za właściciela ziemskiego. Myślicie że to możliwe?
Rewolucja była w 1917 więc to już grubo po wszystkim, mógł się chyba we wsi nowy porządek utworzyć...
A mi się właśnie udało znaleźć zdjęcia satelitarne Turówki, nie za dokładne ale zawsze. Tobie, Timothy też radzę zajrzeć na google.com/maps i poszukać. Niby nic nowego się nie dowiadujesz ale ciekawe uczucie zobaczyć na zdjęciu (choćby satelitarnym) rodową posiadłość...
Napisano
Masz szczęście bo Białszewo jest w Polsce (O to Białszewo chodzi?). Ja nie mam szans w najbliższym czasie zobaczyć Turówki - najbliższe wycieczki są do Zbaraża, rodziców tam nie wyciągne więc jedyna szansa to złapać stopa ze Zbaraża w czasie wycieczki:)
  • 2 years later...
Napisano
witam
mieszkam w tej wiosce od niedawna zainteresowałem się ostatnio właśnie tym folwarkiem
jeżeli interesują ciebie aktualne zdjęcia tego co zostało to jestem w stanie je zrobić i przekazać
zajrzyj na link
http://www.kontakty-tygodnik.com.pl/index.php5?dz=27

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie