Timothy Napisano 30 Czerwiec 2005 Autor Napisano 30 Czerwiec 2005 Witam:Poszukuje zdięć folwarku Świderskich w Białaszewie
hakas Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Złap kontakt przyjacielu ze Związkiem Szlachty Polskiej. Tu maszlink do fotek różnych dworów http://www.szlachta.org/muzea.htmmailto:bialystok@szlachta.org.pl to jest adres kontaktowy. Mam nadzieję, że ktoś ci pomoże.
Timothy Napisano 20 Listopad 2005 Autor Napisano 20 Listopad 2005 Fenster widać tak sie znasz jak Anka na wykrywce
Sereklegnica Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 To ja się podepnę pod temat bo przydałyby mi się jakiekolwiek zdjęcia i informacje o wsi i dworze Turówka pod Skałatem (Dawne woj. Tarnopolskie, nie wiem jak teraz podział administracyjny tam wygląda).Wioska jakich wiele więc nie ma szans żeby była w jakiejś książce. Liczę raczej że ktoś może kiedyś tam był i ma jakieś zdjęcia. Dawny majątek mojej rodziny (O której też szukam informacji - nazwisko pradziadka Stolicki, kontaktowałem się z Panem Stężyckim, stwierdził że prawdopodobnie to uszlachetniona wersja nazwiska Stolica, rodzina kozacka którą nobilitowano w Rosji (Herb Wieruszowa) w bodajże 1628 ale babcia uparcie twierdzi że to na pewno nie to - że to szlachta Polska. Szukałem w indeksach paru herbarzy i o Stolickich nic nie znalazłem.PS.Timothy, gdzie jest ten folwark?
Sereklegnica Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Dzięki.Z którego to roku?Pytam, bo jako właściciel ziemski jest wpisana Poleska Anna. Z tego co wiem, to podczas rewolucji październikowej mordowano szlachtę (czyli wtedy po prostu właścicieli ziemskich), więc pradziadek porozdawał ziemię chłopom i sam zamieszkał w chłopskiej chacie. Potem przenieśli się do Kaczanówki (Albo Iwanówki, nie pamiętam bo myli mi się ze wsią w której bronili się przed UPA) gdzie rodzina pracowała we dworze. To możliwe żeby po takim czymś wieś ponownie znalazła właściciela?
Koenig Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 rok 1929.Iwanówka też leżała w pow.Skałat.
Sereklegnica Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Jeszcze raz dzięki:)Ja to sobie tak ułożyłem: Jeden z chłopów jak dziadek rodzielał wieś dostał folwark i został uznany za właściciela ziemskiego. Myślicie że to możliwe? Rewolucja była w 1917 więc to już grubo po wszystkim, mógł się chyba we wsi nowy porządek utworzyć...A mi się właśnie udało znaleźć zdjęcia satelitarne Turówki, nie za dokładne ale zawsze. Tobie, Timothy też radzę zajrzeć na google.com/maps i poszukać. Niby nic nowego się nie dowiadujesz ale ciekawe uczucie zobaczyć na zdjęciu (choćby satelitarnym) rodową posiadłość...
Sereklegnica Napisano 20 Listopad 2005 Napisano 20 Listopad 2005 Masz szczęście bo Białszewo jest w Polsce (O to Białszewo chodzi?). Ja nie mam szans w najbliższym czasie zobaczyć Turówki - najbliższe wycieczki są do Zbaraża, rodziców tam nie wyciągne więc jedyna szansa to złapać stopa ze Zbaraża w czasie wycieczki:)
Timothy Napisano 26 Listopad 2005 Autor Napisano 26 Listopad 2005 Chodzi o Białaszewo które znajduje sie w Podlaskim koloGrajewa
kris0169 Napisano 8 Luty 2008 Napisano 8 Luty 2008 witam mieszkam w tej wiosce od niedawna zainteresowałem się ostatnio właśnie tym folwarkiem jeżeli interesują ciebie aktualne zdjęcia tego co zostało to jestem w stanie je zrobić i przekazać zajrzyj na linkhttp://www.kontakty-tygodnik.com.pl/index.php5?dz=27
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.