Wasal Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Napisano 28 Czerwiec 2005 1 http://www.elektroda.net/warsztatowe/wykrywaczmetalu.html2 http://www.elektroda.net/warsztatowe/prosty_metalu.html Zapewno to już było na forum , ale i tak się zapytam Czy ktoś mógły się wypowiedzieć czy to te schematy się nadają ? 2 jest prostrzy a 1 bardziej skomplikowany ale za to ma mały zasięg , morze ktoś podpowiedzieć co można w 1 zmienić by zwiekrzyć zasięg i by pracował od 37kHz? Tylko nie krytykujcie odrazu bo ja z tego to nic nie kumam więc prosze o wyrozumiałosć.Dziękuje za odpowiedzi
proscan Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 1. Nadają się do szukania monet pod dywanem.2. Aby zwiększyć zasięg należy np. maksymalizować dobroć układu rezonansowego (zwiększyć stromość krzywej rezonansowej). Zamiast pod dywanem bedziesz mógł szukać w ścianie.Dlaczego 37kHz ? Zmianę częstotliwości pracy można osiągnąc poprzez zmianę kondensatora pomiedzy emiterami w generatorze relaksacyjnym (i potem w układzie rezonansowym).Jako zabawka i ćwiczenie w budowie pierwszego wykrywacza może być. Może zrobisz sobie z tego pinponiter - kiedyś Ci się przyda.Nie zamierzam Cię krytykować - od czegoś trzeba zacząć. Uprzedzam jednak, że w ziemi nic tym nie znajdziesz. proscan
Wasal Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Napisano 29 Czerwiec 2005 OHHH to niech ktos doradzi za co się złapac , pewnie było tego od cholerki ... ale moze ktoś doradzi za jaka samorobke warto się zabrać by można było coś w ziemi znalesć . Może f555 ?
proscan Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Zrobienie w miarę dobrego wykrywacza wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia.Co potrafisz? Czy to będzie Twoje pierwsze samodzielnie wykonane urządzenie elektroniczne?proscan
Wasal Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Napisano 29 Czerwiec 2005 Ja w sumie tego robił nei bede tylko znajomy , ogladał ze mną wczoraj matreiały roznych wykrywaczy i powiedział że sokojnie sobie da rade, kiepsko tylko jeśli trzeba posiadać duża wiedze na tema wykrywy ,ale powiedział ze samo złożenie nie bedzie zadnego problemu.Podpowiesz na jaki siezdecydować ?
Wasal Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Napisano 29 Czerwiec 2005 No tak ale to nie zmienia faktu ze tak czy inaczej to bedzie pierwszy wykrywacz .
Boruta Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 F555 nie jest prosty. W VLF ważny jest kształ sinusa na cewkach nadawczej i odbiorczej. To wtedy działa w miarę stabilnie.Pozdrawiam
Wasal Napisano 29 Czerwiec 2005 Autor Napisano 29 Czerwiec 2005 No wiec już się zdecydowałem chyba padnie na ALL1 z tej stronki http://wykrywacze.akcja.pl/all1.htmCzy już ktoś kupował tam ?
kris. Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Problem w tym że koleś z tej stronki nie odpowiada na maile.Może ktoś ma inny adres lub nr.telefonu do niego.
Boruta Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 All bywał na forum, co do wykrywki, to dużo części i dużo roboty.Pozdrawiam i życzę sukcesów.
SWaldek Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Boruta pmyliłeś ludzi autorem stronki z linku jest inio, a co do wykrywacza ALL1 to wcale nie jest kłopotliwy i wymagający i nie zawiera więcej elementów niż f555. Dodatkowo można zmniejszyć liczbę układów poprzez zastąpienie niektórych poczwórnymi np 2xLF442 = LF4442xTL062 = TL064. Na koniec można pozbyć się kanału PIN POINT i wychodzi bardzo przyjemna wykrywka. Nie zaprzeczam jednak,że cały sukces leży w prawidłowo wykonanej sondzie , a jej wykonanie nie jest łatwe. Pewnie zmontowany układ nie wymaga jakiegokolwiek strojenia bowiem elementy są tak dobrane ,że układ odpala natychmiast.Na zdjęciu właśnie taki układPozdrawiam i życzę sukcesów w konstruowaniu
Wasal Napisano 30 Czerwiec 2005 Autor Napisano 30 Czerwiec 2005 kris - nie wiem jak kiedyś ale teraz koleś mi odpisał i nawet cenki podał :),wczoraj miałem chcwilke że nakrecenia i już chciałem jabla z allegro kupować ale dobrze że mnie niektorzy na ziemie sprowadzili .Ja napisałe mzapytanei do kolesia ile by kosztował zestaw ALL1 ale z już wykonaną sondą - 420 zł , hmm to chyba całkiem dobra cena ? a Zestaw MAKI to cena 400 zl z sonda. Jeszcze miesiąc i sobie kupie :) ALL1
Boruta Napisano 30 Czerwiec 2005 Napisano 30 Czerwiec 2005 Z doświadczenia wiem, że to, że odpala, to połowa sukcesu, reszta zależy od składającego.Pozdrawiam
SWaldek Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Jak napisałem wyżej, nie sztuka jest złożyć elektronikę, ale całe sedno tkwi w dobrze zrobionej sondzie, bowiem nie obejdzie sie bez dobrego sprzętu pomiarowego, żyłki majsterkowicza i ogromnej cierpliwości.Życzę sukcesów Pozdrawiam
emiter Napisano 2 Lipiec 2005 Napisano 2 Lipiec 2005 Ogroma cierpliwość" to jest dobrze powiedziane:))))Pozdrawiam wszystkich tych, którzy się nie poddają budując sondę,emiter
imperorr Napisano 2 Lipiec 2005 Napisano 2 Lipiec 2005 SWaldek dalbys linka do tej wykrywki ze zdjecia opis jak zrobic cewke?
SWaldek Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 Odezwij się na priva, bo linki były juz wiele razy podawane dlatego nie będę zaśmiecał forumPozdrawiam
SWaldek Napisano 26 Lipiec 2005 Napisano 26 Lipiec 2005 Tak , dostałem go, napisałem odpowiedź ,ale Twój serwer zwraca mi z powrotem przykrością informujemy, że nie powiodło się dostarczenie wiadomości pod adres t.krukowski@chello.pl"Podaj jakiś inny adres lub pisz na GG 1377709Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.