Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja pieczęci....

kudlaty

Pytanie

Napisano

zwracam sie z prośbą o identyfikację pieczęci, wyszłą dziś na polu ale nie mam pojęcia od czego, domyślam sie że jakaś prywatna ale prosze o opinię specjalistów w tym temacie,...
Pozdrawiam Mateusz

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
HA znalazłem kudłaty!! Wiedziałem, że gdzieś już podobny cherb a raczej pieczęć znalazłem i widziałem. Już wcześniej coś podobnego rozpoznawałem dla kibica. Ma taką sama pieczeć tylko lepiej zachowaną i wykonaną. Pytanie do kudłatego i kibica gdzie szukacie. Może ten ktoś zgubił pieczęć pierwszą i zrobił drugą gorsza kopię są identyczne tu i na tamtej http://www.odkrywca-online.pl/picsforum11/pie3.jpg występuje ten sam węzeł zbliżony do KIETLICZA a to nie konie tylko lwy podtrzymujące coś takiego. Na Twojej pieczęci jest korona ale nie wyraźnie zaznaczona niewiem ilu pałkowa.Wiedziałem, że gdzieś już widziałem taki znak. Pozdrawiam.
Napisano
Witaj Kudłaty! Czy przypadkiem nie wstawiłeś tej pieczęci drugi raz? Bo jak dokładniej się jej przyjrzałem to już gdzieś na forum była. Nawet coś do niej pisałem. Skojarzyłem ja po tej dziwnej pętli ( węzłach) Nawet porównyałem ja do jednego z herbów to było jakieś pół miesiaca temu. Pozdrawiam Hakas.
Napisano
faktycznie to bardzo ciekawe, moja wyszła dosłownie dwa dni temu w Olesnicy k/ Wrocławia na starym poligonie (od około drugiej połowy XVIII w.), z jakiego okresu może być taka pieczątka ??
pozdrawiam
Napisano
Co do formy pieczątki to może być XIXw. Jak widać sa bardzo do siebie podobne te dwa wizerunki. Jest jednak mała różnica na podstawie pod węzłem na pieczęci kibica jest coś jak trzy kule? A na pieczęci kudłatego lwy stoją na linii. Dodatkowo jest pewa zbieżność w inicjałach. W obu pieczęciach pierwsza litera jest taka sama- H.
Pozdrawiam Hakas
Napisano

zwracam sie z prośbą o identyfikację pieczęci, wyszłą dziś na polu ale nie mam pojęcia od czego, domyślam sie że jakaś prywatna ale prosze o opinię specjalistów w tym temacie,...
Pozdrawiam Mateusz

Napisano
Pieczęć zwykła nie herbowa( można bardziej sprawdzić jak dasz zdjęcie z innego konta) Po prostu pieczęć z inicjałami służąca do zamykania listów lakiem. Dwa konie ( tak mi się wydaje) mogą sugerować handlarza koni lub hodowcę. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie